Skip to main content

Ο ΤΑΡ προσφέρει 92 οχήματα στις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας

Το πρώτο μέρος του Διαπεριφερειακού Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Αγωγού Φ/A TAΡ. Οι κοινωνικές παρεμβάσεις θα φτάσουν τα 32 εκατ.

Ο Διαδρατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) υλοποιεί, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στις κοινωνίες από τις οποίες διέρχεται υλοποιώντας επενδύσεις 32 εκατ. ευρώ.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία των Περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, παρουσιάσθηκε το πρώτο μέρος του Διαπεριφερειακού Κοινωνικού Εταιρικού Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που αφορά στη δωρεά 92 οχημάτων.

Ο ΤΑΡ, μέσω διαλόγου και συνεργασίας με τις Περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες, επένδυσε ειδικά για την προμήθεια αυτών των οχημάτων 9 εκατ ευρώ. Με το ποσό αυτό διατίθενται 33 ασθενοφόρα με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, 22 απορριμματοφόρα, 17 δασικά οχήματα, 14 εκχιονιστικά και 6 οχήματα πολιτικής προστασίας.

Παίρνοντας το λόγο ο γενικός διευθυντής του ΤΑΡ Ελλάδας κ. Ρίκαρντ Σκούφιας, είπε ότι στην Ελλάδα κατασκευάζεται ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και η Κοινοπραξία κατασκευής του ΤΑΡ, εκτός από την ολοκλήρωση του Αγωγού, έχει και δύο ακόμη βασικούς στόχους να επιτύχει, να προστατεύσει αποτελεσματικά το περιβάλλον και μεταφέρει τα οφέλη από την κατασκευή του ΤΑΡ σε τοπικό επίπεδο και με δράσεις κοινωνικής ευθύνης.

Όπως είπε ο κ. Σκούφιας, «θέλουμε να θυμούνται τον ΤΑΡ και σαν έναν αγωγό καλής ενέργειας που ωφελεί την Ελλάδα και τις κοινότητες που μας φιλοξενούν». Στο πνεύμα αυτό, το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΤΑΡ αναπτύσσεται σε 4 άξονες: εκπαίδευση - κατάρτιση, ενίσχυση των μέσων βιοπορισμού, ποιότητα ζωής και, διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος.

Η κατασκευή του ΤΑΡ γίνεται με ταχείς ρυθμούς και εντός χρονοδιαγράμματος. Μέχρι σήμερα από τα 550 χλμ., που θα διανύσει σε ελληνικό έδαφος, έχουν αρχίσει εργασίες σε μήκος 315,7 χλμ ενώ τα τμήματα του αγωγού έχουν τοποθετηθεί σε μήκος 163 χλμ , ο αγωγός έχει καλυφθεί και τα χώματα που βγήκαν κατά την εκσκαφή, τοποθετούνται στις περιοχές από τις οποίες απομακρύνθηκαν.

Αλλά ο ΤΑΡ μπορεί να είναι μόνο η αρχή για την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας, όπως εκτίμησε ο κ Σκούφιας, λέγοντας πως μπορεί η κατασκευή του να προκαλέσεις έργα διασυνδετήριων αγωγών Φ/Α αλλά και βάσης LNG, δηλαδή μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τα οφέλη από την διέλευση του ΤΑΡ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος μίλησε για ενεργειακή αναβάθμιση της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία τελικώς πέτυχε, ειδικά σε αυτή, να γίνουν δύο σταθμοί απομάστευσης, όταν αρχικώς προβλέπονταν μόλις δύο για όλη τη βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Καρυπίδης μίλησε θετικά για την συνεργασία με την κοινοπραξία του ΤΑΡ αναφέροντας ότι αντιμετωπίζεται στην Δυτική Μακεδονία σαν «αγωγός της γνώσης», λόγω και της χρηματοδότησης με 1 εκατ. ευρώ των πανεπιστημίων και ΤΕΙ , με σκοπό την εκπαίδευση νέων επιστημόνων.

Τη γεωστρατηγική σημασία του ΤΑΡ υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι ο Αγωγός βάζει την Ελλάδα στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, ενώ δημιουργεί χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, περί τις 3.000, στη διάρκεια κατασκευής του.

Ο κ. Τζιτζικώστας, μίλησε για την Περιφέρεια που είναι αποφασισμένη να κινηθεί στο δρόμο της «καθαρής ενέργειας» και μέσα στο 2017 ξεκινάει ένα πρόγραμμα σύνδεσης των πρωτευουσών των επτά νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, με δίκτυ φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος , ο οποίος είπε επίσης υπάρχει σχέδιο σύνδεσης των πέντε πρωτευουσών των νομών με δίκτυο φυσικού αερίου, όπως και της πόλης της Ορεστιάδας. Ο κ. Μέτιος επισήμανε την ανταπόκριση που υπήρξε από πλευράς κοινοπραξίας του ΤΑΡ, στα έργα που προτάθηκαν να γίνουν από 11 Δήμους.

Για την μεγάλη αξία που έχει για τους χώρους της Υγείας και του Περιβάλλοντος η προσφορά του ΤΑΡ, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, ο Γενικός Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης και ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης κ. Νικήτας Φραγκισκάκης.