Skip to main content

Ταραντίλης: Άμεση παρέμβαση αν εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων πήγε «εξαιρετικά καλά» και ότι έκλεισαν μόνο 3 στα 10.000 τμήματα.

Στη χώρα μας συνεχίζει η μείωση των κρουσμάτων και η πίεση στις ΜΕΘ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Από σήμερα το πρωί γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην απελευθέρωση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων οι οποίες είχαν ανασταλεί κατά το προηγούμενο διάστημα για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι «για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχουν εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις συναρμόδιες Αρχές. Και αυτό για να αποτραπεί στο μέγιστο βαθμό η παραβίαση των μέτρων, που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση, πισωγύρισμα και εκ νέου πίεση στο Σύστημα Υγείας», ο κ. Ταραντίλης κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα ώστε να δώσουν «στην αγορά την ευκαιρία να αναπνεύσει».

Παράλληλα, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρακολουθούνται διαρκώς και στο επόμενο διάστημα, όπως ήδη συμβαίνει, και στην περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση».

Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων πήγε «εξαιρετικά καλά», όπως είπε, προσθέτοντας ότι έκλεισαν μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια. Αισιόδοξα ήταν και τα αποτελέσματα από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών μας, καθώς την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν μόλις 7 κρούσματα στα περίπου 5.000 τεστ που έγιναν, δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, μόλις 0,14%».

Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι απαιτείται ένα διάστημα ώστε να συλλέξουν δεδομένα αναφορικά με την επίδραση που έχει στα επιδημιολογικά δεδομένα το σημερινό «γενναίο» άνοιγμα της αγοράς σε συνδυασμό με το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων που πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η ποσότητα των δόσεων που έχουμε εξασφαλίσει υπερκαλύπτει όλο τον ελληνικό πληθυσμό, τόνισε ο κ. Ταραντίλης προσθέτοντας πως η καθυστέρηση της ροής των εμβολίων της Pfizer  δεν αφορά μείωση του αριθμού των εμβολίων που έχουν εξασφαλιστεί. «Ο ρυθμός του εμβολιασμού σίγουρα θα καθοριστεί από το πόσο γρήγορη θα είναι η ροή των εμβολίων. 100% θα διευκολύνει την κατάσταση τόσο αν αδειοδοτηθεί η AstraZeneca όσο και η Johnson & Johnson», συνέχισε.