Skip to main content

Τάσιος: Η Χαλκιδική επηρεάζεται ελάχιστα από την πράσινη λίστα της Βρετανίας

Η ελπίδα των φορέων του τουρισμού στη Χαλκιδική είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες αφίξεις μέσω οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια.

«Χρονιά επιβίωσης» εκτιμάται ότι θα είναι και το 2021 για τον τουρισμό στη Χαλκιδική, με προοπτική ανάκαμψης από το 2022 και μετά, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, πρώτος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κι επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδοχείων της περιοχής.

Κατά τον κ. Τάσιο, σε μια περίοδο που τα επιδημιολογικά δεδομένα καθορίζουν τις εξελίξεις, η ελπίδα των φορέων του τουρισμού στη Χαλκιδική είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες αφίξεις μέσω οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια στο επόμενο κρίσιμο δίμηνο, καθώς το αυτοκίνητο είναι πολύ πιο «ευέλικτο» μέσο μετακίνησης από το αεροπλάνο. Οι δε προσδοκίες για άνοιγμα και της λεγόμενης «δυτικής αγοράς», η οποία εξυπηρετείται κυρίως από αεροπορικές πτήσεις, μετατίθενται κατά τον κ. Τάσιο για το χρονικό διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το πώς επηρεάζεται η Χαλκιδική από το γεγονός ότι η Ελλάδα -όπως και άλλες χώρες- προς το παρόν δεν μπήκε στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας για τον τουρισμό (σ.σ. κάτι που θα επέτρεπε στους Βρετανούς τουρίστες να κάνουν διακοπές σε ελληνικά θέρετρα χωρίς καραντίνα κατά την επιστροφή στη χώρα τους), ο κ. Τάσιος απαντά: «Μέχρι και το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου τουλάχιστον, θα πάμε με αυτόν τον ρυθμό (σ.σ. η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων προβλέπεται για τις 21 Ιουνίου κι η «Jet2» γνωστοποίησε ότι μεταθέτει την έναρξη των πτήσεων και των πακέτων διακοπών για τις 24 του μηνός, ενώ, όπως διαπίστωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο tour operator «Onthebeach» δηλώνει στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι "δεν πουλάει πακέτα διακοπών τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο" και "ανοίγει" τις πρώτες ημερομηνίες κρατήσεων για την Ελλάδα από την 1η Σεπτεμβρίου). Η Αγγλία έχει τον δικό της τρόπο να προσεγγίζει το θέμα αυτό. Βέβαια, η Χαλκιδική είναι μόνο πέμπτη επιλογή για τους Βρετανούς τουρίστες που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα (κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί όσο άλλες περιοχές της χώρας). Το 2019 οι Βρετανοί ήταν η δεύτερη εθνικότητα σε αφίξεις τουριστών στη Χαλκιδική, με περίπου 80.000 αφίξεις στο εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου εκείνου του έτους, με πρώτη τους Γερμανούς με 240.000-250.000 αφίξεις», σημειώνει ο κ. Τάσιος και προσθέτει πως όταν οι πτήσεις επανέλθουν σε κανονική ροή, τα πράγματα αναμένεται να πάνε καλύτερα.

Σε λειτουργία το 30% των ξενοδοχείων

Ποια είναι όμως η κατάσταση στη Χαλκιδική σήμερα; Προσέλκυσε επισκέπτες κατά το περασμένο πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου; «Πουθενά δεν υπάρχει κίνηση. Και στη Χαλκιδική ισχύει ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Οι πληρότητες είναι της τάξης του 25%-30%, ενώ από τα 540 ξενοδοχεία λειτουργεί σήμερα ένα 30%. Θεωρώ ότι ώς το τέλος του Ιουνίου θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα» σημειώνει, ενώ ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα καταγραφεί αυξημένη κίνηση κατά το τριήμερο της αργίας του Αγίου Πνεύματος από εσωτερικό τουρισμό, απαντά ότι αν δεν υπάρξει ούτε και τότε, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Σήμερα, «την κίνηση εξακολουθούν να την καθορίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τόσο για τον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, όσο και για τις αεροπορικές αφίξεις» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι από τον Ιούλιο αναμένονται περισσότερες αφίξεις από Βαλκάνια -κατά σειρά από Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία- αν και υπάρχει πρόβλημα με τις γρήγορες ροές των τουριστών στα σύνορα, εξαιτίας αυξημένου φόρτου και επιχειρησιακών προβλημάτων και του γεγονότος ότι «οι υποδομές στα σύνορα δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 50 χρόνια».

Σε σχέση με το αν μπαίνουν στα σκαριά νέες επενδύσεις ξένων κεφαλαίων σε ξενοδοχειακές υποδομές στη Χαλκιδική, ο κ.Τάσιος σημειώνει πως, παρότι υπάρχει σίγουρα επενδυτικό ενδιαφέρον, προς το παρόν τελεί σε αναμονή, καθώς ακόμα και επενδύσεις, που είχαν μπει στην αφετηρία προπανδημικά, «έμειναν» στο στάδιο των αδειοδοτήσεων λόγω της πανδημίας._