Skip to main content

Τάσιος: Κλάδος αιχμής ο αγροτικός για τη Χαλκιδική

Συνεχίζει την προεκλογική του περιοδεία στον νομό Χαλκιδικής ο υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Γρηγόρης Τάσιος.

Τις Καλύβες Χαλκιδικής επισκέφθηκε ο υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γρηγόρης Τάσιος.

Η ευρύτερη περιοχή Καλυβών-Πολυγύρου διαθέτει αυτή τη στιγμή το 30% της παραγωγής των βρώσιμων ελιών Χαλκιδικής, οπότε τα αγροτικά ζητήματα πρωταγωνιστούν στις ανησυχίες των ανθρώπων της.

Ο κ. Τάσιος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πολυγύρου, Παναγιώτη Χλιάπα, που διαθέτει και δική του μεταποιητική μονάδα ελιών στις Καλύβες, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα των παραγωγών. Ειδικότερα, υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ σε ελέγχους και πληρωμές, όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις, την ανάγκη να δοθούν λύσεις με το πρόβλημα των αποβλήτων για τις μεταποιητικές μονάδες του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να διευθετηθούν τα ζητήματα άρδευσης και ύδρευσης στις Καλύβες. Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Πολυγύρου διαθέτει σήμερα 300 μέλη και σε καλές χρονιές έχει ελαιοποιήσει έως και 1 εκατομμύριο κιλά ελιών. Χρειάζεται δε περαιτέρω εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με τον κ. Χλιάπα, ώστε να μπορεί να προσφέρει ένα ακόμα πιο σύγχρονο και ποιοτικό προϊόν.

Από την πλευρά του ο κ. Τάσιος τόνισε πως η αγροτική παραγωγή του νομού Χαλκιδικής είναι μείζονος σημασίας και σημείωσε πως η ελιά Χαλκιδικής μπορεί να γίνει το εξαγωγικό σύμβολο της περιοχής. Άλλωστε, όπως ανέφερε, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής της Χαλκιδικής είναι μία από τις επτά δεσμεύσεις του για την περιοχή, η οποία θα επιτευχθεί με την απλοποίηση των διαδικασιών και  τη δικαιότερη κατανομή των άμεσων πληρωμών, με την παροχή κινήτρων για τη στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και με το άνοιγμα νέων αγορών για τα ποιοτικά προϊόντα της Χαλκιδικής,  μέσα από οργανωμένες δράσεις εξωστρέφειας.

Στις Καλύβες ο υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ επισκέφθηκε και την βιοτεχνία συρματοπλεγμάτων-εμπορίου και επεξεργασίας σιδήρου «Μέταλλο Χαλκιδικής» Αφοί Στ. Ζήση, μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα. Συζήτησε με τον Θανάση Ζήση για τα θέματα της υπερφορολόγησης, της γραφειοκρατίας, αλλά και της εξάρτησης του κλάδου από τις διακυμάνσεις της τιμής της πρώτης ύλης, που είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Μάλιστα, ο κ. Ζήσης υπογράμμισε τη σημαντική σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στον κλάδο του και τον τουρισμό της περιοχής, με δεδομένη την κατάρρευση της οικιστικής οικοδομικής δραστηριότητας. Είναι ενδεικτικό ότι το 60% των πελατών της εταιρείας είναι τουριστικές μονάδες.
«Η Χαλκιδική δεν είναι μόνο τουρισμός. Ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας προέρχεται από την αγροτική παραγωγή, η οποία έχει μεγάλες ανάγκες και μπορεί να γίνει κομβικός πυλώνας για την περιοχή» τόνισε ο κ. Τάσιος.

Επόμενος σταθμός ήταν το ΚΑΠΗ Καλυβών, όπου ο κ. Τάσιος συνομίλησε με τον κόσμο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την παραλία της Γερακινής, στην οποία, παρά τη μεγάλη επένδυση του Ikos Olivia, παραμένουν αρκετά ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του οικισμού, όπως οι υποδομές. Όλα αυτά τα ζητήματα, όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος, πρέπει να «πέσουν» στο τραπέζι την επόμενη μέρα και να συζητηθούν με σοβαρότητα με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, ώστε η Γερακινή να βρει τη θέση που της αξίζει στη Χαλκιδική.

Το απογευματινό πρόγραμμα της προεκλογικής περιοδείας του κ. Τάσιου περιλαμβάνει δύο ακόμα αγροτικούς σταθμούς: Τα Σήμαντρα στις 19:30 και την Πορταριά στις 21:00.