Skip to main content

Τάσιος: Άνοδος στις αφίξεις Βαλκάνιων στη Χαλκιδική

Έχουμε αρκετές αφίξεις τόσο αεροπορικές όσο και οδικές, οι οποίες παρουσιάζουν άνοδο, κυρίως από τα Βαλκάνια, είπε ο πρόεδρος της ΕΞΧ.

Σε καλή χρονιά, όπως ήταν και το 2016, εξελίσσεται τουριστικά η φετινή χρονιά για τη Χαλκιδική, όπως δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

«Έχουμε αρκετές αφίξεις τόσο αεροπορικές όσο και οδικές, οι οποίες παρουσιάζουν άνοδο, κυρίως από τα Βαλκάνια, με τους περισσότερους τουρίστες να προέρχονται από τη Σερβία» τόνισε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, παρουσιάζεται μικρή αλλά σημαντική άνοδος από μη παραδοσιακές αγορές, όπως η Βρετανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ιταλία. «Οι Τούρκοι είναι μεν λιγότεροι φέτος, αλλά αυτό που κρατάμε είναι ότι πλέον η Χαλκιδική γίνεται όλο και πιο γνωστή στην Τουρκία» πρόσθεσε.

Ο κ. Τάσιος τόνισε επίσης, ότι το στοίχημα για την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστών είναι μεγάλο και παρότι γίνονται επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, αυτές δεν αρκούν αν δεν συμπορεύονται με τη βελτίωση των υποδομών.

Σημείωσε ότι το οδικό δίκτυο είναι ακόμη σε κακή κατάσταση, ενώ αναμένονται οι αλλαγές στο αεροδρόμιο Μακεδονία, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί.

«Δεν αρκούν μόνο τα αυτονόητα, όπως η αποκομιδή των σκουπιδιών και οι καθαρές ακτές» τόνισε ο κ. Τάσιος. «Απαιτείται στρατηγική σε εθνικό επίπεδο και επαγγελματίες στο χώρο. Λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, όλο και περισσότεροι θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον τουρισμό, αλλά η κατάρτιση που έχουν είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση όσων επιθυμούν να ασχοληθούν με τον τουρισμό είναι επιβεβλημένη.

Αναφερόμενος στον στόχο για τουρισμό όλο το χρόνο, ο κ. Τάσιος τόνισε, πως όποιος επιθυμεί να γνωρίσει το Νομό πολιτιστικά και ιστορικά και να τον επισκεφθεί και άλλες εποχές, εκτός του καλοκαιριού, χρειάζονται σημαντικές αλλαγές.

«Έχουμε μνημεία που λειτουργούν μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι και μουσεία κλειστά, όπως αυτό του Πολυγύρου, για το οποίο δαπανήθηκαν πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ» υπογράμμισε.

Συγχρόνως τόνισε, ότι «τα έσοδα φαίνεται να μειώνονται λόγω της υπερφορολόγησης του τουριστικού προϊόντος, ενώ μεγάλοι tour operators κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον 2018 και επισημαίνουν ότι εάν επιβληθεί ο φόρος διαμονής, θα πληγεί σοβαρά η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος».