Skip to main content

Τάσιος: Δεσμεύομαι να δώσω λύσεις στα προβλήματα της Χαλκιδικής

« Η Χαλκιδική ζει κάτω από τις πραγματικές δυνατότητές της. Αυτοί που την εκπροσώπησαν πολιτικά απέτυχαν», τoνίζει στη Voria.gr ο Γρηγόρης Τάσιος.

Αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους επιχειρηματίες του τουρισμού τόσο στη Χαλκιδική, όσο και πανελλαδικά. Ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, είπε το ναι στην πρόκληση της πολιτικής, αποδεχόμενος την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στη Χαλκιδική.

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου, ο κ. Τάσιος μιλά στην Voria.gr για την απόφαση του να μπει ενεργά στον πολιτικό στίβο, για τα σχέδια του για τον τουρισμό σε περίπτωση που εκλεγεί βουλευτής, αλλά και για τα προβλήματα και της προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νομός Χαλκιδικής.

Γιατί ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας να ασχοληθεί με την πολιτική;

Όλοι βλέπουμε τη στασιμότητα. Η Χαλκιδική ζει κάτω από τις πραγματικές δυνατότητές της. Αυτοί που την εκπροσώπησαν πολιτικά απέτυχαν. Αυτή είναι η αλήθεια.  

Το πιο εύκολο θα ήταν να κάνω κι εγώ κριτική αφ’ υψηλού. Είναι  σύνηθες φαινόμενο αυτό, οι "προπονητές από την κερκίδα". Προτίμησα να βγω μπροστά και να μπω ο ίδιος στη μάχη,  γιατί έχω το θάρρος της γνώμης μου κι αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να κάνω πράξη αυτό που λέω. Έτσι έχω πορευτεί στη ζωή μου και με την ίδια ευθύνη τοποθετούμαι και σήμερα. Η Χαλκιδική χρειάζεται αλλαγή.  Κι αποδείχθηκε σε αυτή την προεκλογική περίοδο  πως είμαστε πολλοί αυτοί που πιστεύουμε πως μας αξίζει μια καλύτερη Χαλκιδική. 

Με ειλικρίνεια και πίστη στις δυνατότητες του τόπου μας είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη Χαλκιδική που θα μας κάνει περήφανους. Όλα αυτά που μέχρι τώρα συζητούσαμε με φίλους, συγγενείς  ή συναδέλφους ήρθε η ώρα να γίνουν πρόγραμμα και δράση. H Χαλκιδική βρίσκει τη φωνή της. Φωνή, έντιμη,  δυνατή και καθαρή.

Πρόεδρος των ξενοδόχων της Χαλκιδικής αλλά και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Τι να περιμένουν από τον Γρηγόρη Τάσιο οι άνθρωποι του τουρισμού σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι σάς στείλουν στα έδρανα του κοινοβουλίου;

Ο τουρισμός είναι κορυφαίο θέμα στην αναπτυξιακή ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του αυριανού πρωθυπουργού της χώρας. Σας το λέω με ευθύνη αυτό. Έχουμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε μια μεγάλη  ευκαιρία για να απογειώσουμε τις τουριστικές δυνατότητές μας με οφέλη που θα φτάνουν σε όλους. Ο τουριστικός κλάδος μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ την επόμενη πενταετία. Χρειάζεται, όμως, να υποστηριχθεί από τις κατάλληλες πολιτικές που θα μεγιστοποιήσουν τη συμβολή του στο Α.Ε.Π. και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κι αυτό θα κάνουμε.

Ποιο είναι το πιο μελανό σημείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα του τουρισμού και ποιο είναι το θετικό που της αναγνωρίζετε;

Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Γιατί τα οφέλη του τουρισμού φτάνουν σε όλους. Δεν δουλεύουν μόνο τα ξενοδοχεία. Δουλεύουν και τα εστιατόρια και τα μπαρ και τα σούπερ μάρκετ. Γίνεται ο τουρισμός και όχημα για την αγροτική παραγωγή μας. Οι επισκέπτες δοκιμάζουν τα προϊόντα μας και την κουζίνα μας και δημιουργούμε έτσι ευκαιρίες εξωστρέφειας και εξαγωγών σε μεγάλες αγορές. Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως μια εθνική υπόθεση λόγω αυτής της μεγάλης προσφοράς την αντιμετώπισε με όρους ταξικής αντιπαλότητας. Αντί να στηρίξει το ξενοδοχείο και τον τουρισμό, ώστε να δώσει πολλά περισσότερα, έβαλε στο λαιμό μας τη θηλιά της υπερφορολόγησης και μας τιμώρησε για την επιτυχία μας. 

Εάν εκλεγείτε, ποιο είναι το πρόβλημα της Χαλκιδικής για τη λύση του οποίου θα αφιερώσετε όλες σας τις δυνάμεις;

Υποδομές για ανάγκες της καθημερινότητας όπως η ολοκλήρωση του φράγματος Χαβρία, υποδομές για προσβασιμότητα και αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο.  Τώρα που το Εθνικό Σχέδιο Υποδομών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι άμεση κυβερνητική προτεραιότητα, είναι ευκαιρία να κινηθούμε γρήγορα και τεκμηριωμένα για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε λύσεις σε  προβλήματα που μέχρι σήμερα έμεναν στο ράφι. Είναι καιρός για αλλαγή. Για ανανέωση. Για αλήθεια και εμπιστοσύνη. Αυτό που λέμε πρέπει να γίνεται πράξη. Γι αυτό και δεσμεύομαι προσωπικά τα όνειρα ζωής των συμπολιτών μου να γίνουν έργα πνοής για το σήμερα και τις επόμενες γενιές. Με σχέδιο, με πρόγραμμα, με κοινή λογική και πάνω απ' όλα με τη συνεργασία όλων. Με τον Περιφερειάρχη, με τους Δημάρχους , με όλους τους εκπροσώπους των φορέων και  τοπικών κοινωνιών του Νομού.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Χαλκιδική για την επόμενη 10ετία;

Πρώτα απ' όλα να αναδείξουμε τη  Χαλκιδική  σε τουριστικό προορισμό παγκοσμίου επιπέδου, επιτυγχάνοντας την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος  μας. 

Επίσης, να προσελκύσουμε και να στηρίξουμε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις  στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας,  για να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πάντα σε ένα καθαρό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και ανταποδοτικότητας προς τις τοπικές κοινωνίες.

Να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή της Χαλκιδικής με  απλοποίηση διαδικασιών και  δικαιότερη κατανομή των άμεσων  πληρωμών, με  παροχή κινήτρων για τη στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και με άνοιγμα νέων αγορών για τα ποιοτικά προϊόντα της Χαλκιδικής,  μέσα από οργανωμένες δράσεις εξωστρέφειας. Κατά την περιοδεία μου στο νομό διαπίστωσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος με τον ΕΛΓΑ και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στους ελέγχους και στις πληρωμές και την αναντιστοιχία των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ σε σχέση με τις αποζημιώσεις. Υπάρχει επίσης το «αγκάθι» των χαμηλών τιμών, στις οποίες αναγκάζονται οι αγρότες να διαθέτουν τα γεωργικά και κτηνοτροφικά τους προϊόντα, αλλά και ο «βραχνάς» του ρωσικού εμπάργκο.

Αναπτυξιακή πρόκληση τέλος είναι και το ανθρώπινο δυναμικό μας. Για να έχει μέλλον, να έχει προοπτική στον τόπο του. Ενίσχυση της εκπαίδευσης λοιπόν και μάλιστα προσαρμοσμένης στις ανάγκες της τοπικής ανάπτυξης και γι’ αυτό έχω προτείνει τη δημιουργία ΕΠΑΛ Τουρισμού.

Πείτε μας τρεις λόγους για να σας ψηφίσουν οι Χαλκιδικιώτες την Κυριακή

Είμαι έτοιμος  να δώσω αγώνα και να τον κερδίσω προς όφελος του τόπου μου και των συμπατριωτών μου. Αυτό είναι το καθήκον του βουλευτή. Να ξέρει πώς να φτάσει στον στόχο, πώς να ανοίξει πόρτες, πώς να ξεκλειδώσει προγράμματα και πόρους, πώς να αξιοποιήσει για τον τόπο του νέα εργαλεία και νέες πολιτικές ανάπτυξης. Να βρίσκεται τη μια μέρα στον Πολύγυρο, την επομένη στην Αθήνα και την μεθεπόμενη στις Βρυξέλλες αν χρειαστεί για να δώσει μια ουσιαστική λύση. Διότι στο τέλος της μέρας τα προβλήματα πρέπει να βρίσκουν λύσεις. Αυτό έκανα σε όλη μου τη ζωή και ως επιχειρηματίας και ως ενεργός πολίτης και ως θεσμικός εκπρόσωπος του κλάδου μου. Αυτό ακριβώς δεσμεύομαι να κάνω και τώρα. Να δώσω λύσεις. Δυνατά για τη Χαλκιδική. Για όλο το νομό, για όλους τους Χαλκιδικιώτες.