Skip to main content

Τασούλας: «Ασπίδα χαλύβδινη» η ΤτΕ στα χρόνια της κρίσης

Η ΤτΕ «στάθηκε ασπίδα χαλύβδινη, εις τρόπον ώστε να πράγματα και να μη χειροτερεύσουν, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Στη «βάσιμη αισιοδοξία» που αποπνέουν τόσο τα στοιχεία της ενδιάμεσης έκθεσης νομισματικής πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και ο προσφάτως ψηφισθείς προϋπολογισμός αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος στη Βουλή τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών τους, ο πρόεδρος της Βουλής και ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκαν στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης και τα ποιήματα που έστελνε ο τότε βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κ. Τασούλας, στον τότε υπουργό Οικονομικών, Ιω. Στουρνάρα: «Είστε από τους βουλευτές που με στηρίξατε στα πολυνομοσχέδια, τότε που έξω απο το Κοινοβούλιο υπήρχε μεγάλη αναστάτωση... Μου στέλνατε στίχους του Καβάφη και του Παλαμά, όχι όμως του Καρυωτάκη... Με χιούμορ και καλή διάθεση, συνδράματε στο έργο της τότε κυβέρνησης και το δικό μου», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τασούλας, δεν έστελνε ποιήματα του Καρυωτάκη διότι ενέπνεαν πεσιμισμό. Νωρίτερα είχε μνημονεύσει δύο στίχους από το ποίημα «Τείχη» του Κ. Καβάφη. Συγκεκριμένα, μιλώντας για τις εξελίξεις και τις προοπτικές που περιγράφει η έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία, ο κ. Τασούλας είχε πει ότι «και αν παραπονιέται κάποιος στο γνωστό ποίημα του Καβάφη, ότι "τριγύρω μου έχτισαν τείχη", και, "δεν άκουσα κρότο κτιστών ή ήχων", αυτό το παράπονο δεν θα μπορεί να λεχθεί για τις οικονομικές εξελίξεις εάν παρατηρήσουμε σωστά τις εκθέσεις της ΤτΕ. Η ΤτΕ είναι ο "κρότος κτιστών" και ο "ήχος" που αποτρέπει από κάθε κακή εξέλιξη της οικονομίας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τασούλας, ο οποίος παραλλήλισε την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ με έναν δεύτερο Συνήγορο του Πολίτη, σημείωσε ότι οι στόχοι της για τιθάσευση του πληθωρισμού, κάτω του 2%, για διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και για προστασία και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι «φιλολαϊκοί».

Ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια της κρίσης, η ΤτΕ «στάθηκε ασπίδα χαλύβδινη, εις τρόπον ώστε να πράγματα και να μη χειροτερεύσουν, και εν συνεχεία να βελτιώνονται [...] Πολλές φορές σκεφτόμαστε τι κακό μας συνέβη και αγνοούμε τι χειρότερο θα μπορούσε να μας συμβεί. Ένας συντελεστής αποτροπής των πολύ χειρότερων υπήρξε η ΤτΕ και εσείς προσωπικά» είπε ο κ. Τασούλας στον κ. Στουρνάρα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το κλίμα των σχέσεων της Βουλής με την κεντρική τράπεζα. «Γι' αυτή τη φιλολαϊκή στάση της ΤτΕ ευχαριστώ το σπουδαίο ίδρυμα στο πρόσωπο του διοικητού της, που με την ιδιότητα του διοικητού και υπουργού Οικονομικών προστάτευσε γόνιμα και επάξια τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας, σε περιόδους δεινής αναστάτωσης, και σήμερα με την ενδιάμεση, και αύριο με την τακτική έκθεση, δίνει το στίγμα για το πώς η έξοδός μας από την κρίση, που πραγματοποιείται με σταθερά βήματα, θα εδραιωθεί, θα είναι διατηρήσιμη και δεν θα επαναληφθεί η δεινή περιπέτεια που περιήλθε ο λαός, η χώρα και όλα τα συστήματα, τα τελευταία 10 χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.