Skip to main content

Τασούλας για Rafale: Σημαντική ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας

O πρόεδρος της Βουλής εξήγησε πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδος καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη για την ασφάλεια.

Την αλλαγή σελίδας στην πολιτική ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που σηματοδοτεί η προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και ο αυξημένος αμυντικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με παρέμβασή του στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου.

«Ζούμε ιστορικές μοναδικές στιγμές ως προς την ενίσχυση της χώρας μας και άρα ως προς την ενίσχυση της ησυχίας, της προόδου, της προκοπής και της ειρήνη» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας το στρατηγικό πλεονέκτημα που αποκτούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με την προσθήκη των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας καθίσταται επιτακτική ανάγκη καθώς τα τελευταία χρόνια οι ισχυρές χώρες δεν διαθέτουν επαρκείς ηγεσίες για αν επιβάλλουν την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο κ. Τασούλας ξεκινώντας μάλιστα την τοποθέτησή του διάβασε το περιεχόμενο της επιστολής που είχε στείλει το 1964 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον προς τον Τούρκο ομόλογο του Ισμέτ Ινονού αποτρέποντας την εισβολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο.

«Η εποχή του ψυχρού πολέμου και της αντιλήψεως των ΗΠΑ ότι έχουν δυναμικό διεθνή ρόλο - και όχι ρόλο μέσω facebook, twitter και άλλων γελοιοτήτων που παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια, έδινε αποφασιστικές λύσεις και εκτόνωνε κρίσεις πριν αυτές δημιουργηθούν» είπε μεταξύ άλλων αφήνοντας αιχμές και για τον ρόλο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πέραν αυτού ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «η χώρα μας είχε την ατυχία οι Ένοπλες Δυνάμεις να εμπλακούν σε 2 περιπέτειες – γάγγραινες. Των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας. Ο τομέας Εθνικής Άμυνας υπέστη και τις δύο κατάρες. Άρα το μέγεθος του προβλήματος έγινε αφάνταστο. Ακολούθησε περίοδος δραματικής και διαδοχικής ευθυνοφοβίας που αδίκησε τις ΕΔ με μια διαδικασία γραφειοκρατίας και μη προμηθειών με αποτέλεσμα οι ΕΔ να μην αποκτήσουν αυτά που έπρεπε εγκαίρως»
για να προσθέσει «έπρεπε να καταπολεμηθεί η αδιαφάνεια, η σκανδαλολογία και η καταγγελιομανία που παρέλυε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των ΕΔ. Παράλληλα φορτώσαμε τις ΕΔ και με άλλα καθήκοντα διογκώνοντας τον κοινωνικό τους χαρακτήρα. Για κάθε δυσκολία σεισμό, καταστροφές και προσφυγικό οι ΕΔ τιμωρούνταν για την ικανότητά τους να δρουν άμεσα σε σχέση με το αμήχανο κράτος».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει: «με την ψήφιση του προϋπολογισμού και την χορηγία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια 5,5 δις ευρώ αποδεικνύει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζονται με πράξεις και χο φωτογραφίες, δηλώσεις και σέλφι».

«Οι δαπάνες για τις Ενοπλες Δυνάμεις είναι δαπάνες για την κοινωνία. Γιατί χώρα που έχει ασφάλεια μπορεί να ασχοληθεί με την Υγεία, την Παιδεία, τις συντάξεις και την πρόοδο» είπε σε άλλο σημείο.