Skip to main content

Taste Halkidiki: Από μπίρα χωρίς ζάχαρη μέχρι... υποβρύχια κάβα στη Χαλκιδική

Γεμάτη μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες για τους επισκέπτες της είναι η χερσόνησος της Χαλκιδικής - Δείτε πού μπορείτε να τις γευτείτε

Δεν σταματούν οι καινοτομίες στις γαστρονομικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς στη Χαλκιδική, καθώς οι παραγωγοί της χερσονήσου συνεχίζουν να εξελίσσουν τις παραγωγές και τα προϊόντα τους, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο και μοναδικές γεύσεις στους γαστρονομικούς τουρίστες και εν γένει επισκέπτες του τόπου.

Η πρώτη ζυθοποιία με εγκαταστάσεις στην Ιερισσό και μία υποβρύχια κάβα είναι δύο πρόσφατες γαστρονομικές καινοτομίες για τη Χαλκιδική, ενώ για τους επισκέπτες που επιθυμούν να μείνουν σε πιο γνώριμα γευστικά νερά ο «Κήπος της Ανθούλας» και το Τριζόνι Fish Restaraunt είναι δύο εστιατόρια που προτιμούνται από τους ντόπιους, και όχι μόνο, της Χαλκιδικής. Παράλληλα, για όσους επιθυμούν να έχουν μία διαφορετική εμπειρία στη διαμονή τους στη Χαλκιδική, με θέα ορεινό τοπίο και την ησυχία αντί για τη θάλασσα και την πολυκοσμία, το αρχοντικό «Βίραγγας» είναι μία εξαιρετική επιλογή.

Σταθώρη Τυροκομική

Η τυροκομική Σταθώρη είναι μία εξαιρετικά γνωστή για τους Χαλκιδικιώτες επιχείρηση τυροκομικών προϊόντων, η οποία μάλιστα μπήκε και στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness το 2010 καθώς έφτιαξε το μεγαλύτερο κατσικίσιο τυρί, βάρους 939 κιλών, για το οποίο απαιτήθηκαν 6.000 λίτρα γάλα. Ο Δημήτρης Σταθώρης, γιος του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Γιάννη Σταθώρη, δημιούργησε τη δική του μικρή ζυθοποιία, την πρώτη με έδρα τη Χαλκιδική, η οποία παράγει και μπίρα χωρίς ζάχαρη. Η εν λόγω μπίρα κυκλοφορεί εδώ και 3 μήνες στη Χαλκιδική, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται να έρθει και στη Θεσσαλονίκη, σε επιλεγμένα καταστήματα. Σκοπός της μικροζυθοποιίας Seven Seals, αναφέρει ο Δημήτρης Σταθώρης, είναι να επεκταθεί η επιχείρηση, προσθέτοντας μελλοντικά και άλλα καταναλωτικά αγαθά, όπως το τζιν, το ρούμι, η βότκα κ.ά.

Διαβάστε: Σταθώρης: Το τυρί από την Ιερισσό που μπήκε στα ρεκόρ Γκίνες

Domaine Agrovision

Το Domaine Agrovision, οινοποιείο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Άγιον Όρος, δημιουργήθηκε το 2011 και αποτελείται από 6,4 εκτάρια αμπελώνων που εκτείνονται από τον Βορρά έως τον Νότο της περιοχής του Ξηροποτάμου. Όπως αναφέρει ο Άγγελος Ζαμάνης, γενικός διευθυντής του οινοποιείου, η Domaine Agrovision πραγματοποιεί εξαγωγές στη Γαλλία, ενώ το στοίχημα είναι, όπως σημειώνει, να υπάρχει ελληνική ποικιλία κρασιών του οινοποιείου στη γαλλική αγορά.

Παράλληλα, η Domaine Acrovision πρωτοπορεί στον τομέα ωρίμανσης των κρασιών, καθώς έχει δημιουργήσει τη δική της υποβρύχια κάβα. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον Βασίλειο Λάμπου του «Ouranoupolis Scuba Diving Center» και τον Ασλανίδη Θωμά, μέλος της ομάδας και διευθυντή του ξενοδοχείου Alexandros Palace στην Ουρανούπολη, βυθίστηκαν σε θάλασσα της Χαλκιδικής μερικά κρασιά του οινοποιείου Domaine Acrovision για να εξεταστεί αν η διαδικασία παλαίωσης των κρασιών αλλάζει και, ως εκ τούτου, αν βελτιώνεται η γεύση αυτών.

Διαβάστε: Taste Halkidiki: Φεστιβάλ γαστρονομίας για όσα μπορείς να γευτείς στη Χαλκιδική

Η πλατεία της Ανθούλας

Η πλατεία της Ανθούλας είναι εστιατόριο στην καρδιά της Κρυοπηγής στη Χαλκιδική, που αναδεικνύει τις γεύσεις των φαινομενικά απλών συνταγών χρησιμοποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες στην αγορά, αλλά και με τη χρήση βιολογικών λαχανικών που έρχονται απευθείας από το λαχανόκηπο των ιδιοκτητών στο πιάτο των καταναλωτών. Ο Γιώργος Κρητός και η σύζυγός του Ανθούλα είναι οι μάγειρες του εστιατορίου, ενώ στην επιχείρηση εργάζονται και τα παιδιά τους. Για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν κλασικές γεύσεις της Χαλκιδικής, η πλατεία της Ανθούλας είναι έτοιμη να τους υποδεχτεί.

Τριζόνι Fish Restaurant

Το Τριζόνι Fish Restaurant, εστιατόριο που βρίσκεται επίσης στην Κρυοπηγή, χρησιμοποιεί, όπως προδίδει και το όνομα, σχεδόν αποκλειστικά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στις συνταγές που βρίσκονται στο μενού. Ταυτόχρονα, οι λιγοστές και προσεγμένες σε τρόπους κοπής και ποιότητα προτάσεις σε ελληνικά κρέατα ολοκληρώνουν ένα μενού, το οποίο συνοδεύουν τα κρασιά του κτήματος Τζήκα, που βρίσκεται στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Αρχοντικό Βίραγγας

Τέλος, για όσους επιθυμούν να δουν τη Χαλκιδική διαφορετικά, δηλαδή να απομακρυνθούν από την παραλία και να επισκεφθούν τη δασώδη περιοχή της, τότε το Αρχοντικό Βίραγγας είναι η κατάλληλη επιλογή. Πρόκειται για ένα νέο παραδοσιακό ξενώνα στο παλιό χωριό των Βραστάμων της ορεινής Χαλκιδικής μέσα στην παρθένα φύση, ιδανικό για όσους απολαμβάνουν την ησυχία και τη φύση.