Skip to main content

Taste Halkidiki: Μοναδικές γευστικές εμπειρίες από την ορεινή Χαλκιδική

Η Χαλκιδική βάζει στόχο να γίνει γαστρονομικός προορισμός - Έρχεται την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου το 1ο Φεστιβάλ Taste Halkidiki στην πλατεία Ν. Φώκαιας

της Καλλιόπης Καλύμνιου

Πέρα από τις διάσημες παραλίες και τα καταγάλανα νερά, η Χαλκιδική δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να ζήσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες και να έρθουν πιο κοντά με τη φύση. Αυτό, άλλωστε, προσπαθεί να αναδείξει και το Taste Halkidiki, που διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, παντρεύοντας των πρωτόγενη και δευτερογενή τομέα με την εστίαση και τον τουρισμό.

Το Taste Halkidiki είναι ένα εγχείρημα που θα διαρκέσει συνολικά 12 μήνες. Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ξεκινάει ήδη να χτίζει τα θεμέλια που θα αναδείξουν την περιοχή ως γαστρονομικό προορισμό, διοργανώνοντας την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου το 1ο Φεστιβάλ Taste Halkidiki στην πλατεία Ν. Φώκαιας, στον δήμο Κασσάνδρας. Όποιος παρευρεθεί στο Φεστιβάλ θα έχει τη δυνατότητα να γευτεί μοναδικές γεύσεις και να γνωρίσει από κοντά τους ανθρώπους που παράγουν μοναδικής ποιότητας προϊόιντα Χαλκιδική. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές προτάσεις από την ορεινή, κυρίως, Χαλκιδική που αντιπροσωπεύουν το όραμα του Taste Halkidiki.

Κωνσταντάρα Wines

Tα κρασιά Κωνσταντάρα είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, στην Αγία Τριάδα Πολυγύρου, που έχει κατορθώσει να αφήσει το στίγμα της στην Ελληνική οινοποιία με το πέρασμα των χρόνων. Μάλιστα, η οικογένεια Κωνσταντάρα-Τζένη καλλιεργεί και μία έκταση 800 στρεμμάτων δενδροκαλλιέργειας- από βερίκοκα και ελιές, μέχρι φιστίκια αιγίνης, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν και συνοδευτικά στην κατανάλωση των κρασιών.

Τα κρασιά Κωνσταντάρα μπορεί να βρει κανείς πλέον σε πολλά σημεία της Ελλάδας, ωστόσο δίνεται και η ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να επισκεφθούν από κοντά τους αμπελώνες, τις εγκαταστάσεις και να δοκιμάσουν μερικούς από τους οίνους που παράγονται. Κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας, ο Θωμάς Κοντοπός, οινολόγους της επιχείρησης, εξηγεί βήμα βήμα τη διαδικασία της ορθής γευσιγνωσίας κρασιού που ξεκινά από την όψη αυτού και καταλήγει στη γεύση του.

Μέλι Γεωργάκα

Το μέλι Γεωργάκα παράγεται στη Χαλκιδική από το 1948, οπότε και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μελισσοκομία ο Αργύρης Γεωργάκας. Πλέον, την επιχείρηση έχει αναλάβει οι εγγονοί του κ. Γεωργάκα, οι οποίοι έχουν εξελίξει και τις γεύσεις των μελιών της επιχείρησης, η οποία βρίσκεται στην Αρναία. 

Από το μέλι πεύκου και ανθέων μέχρι το βαμβακόμελο και μέλι καστανιάς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθεί κάνεις το μαγαζί μελιών Γεωργάκα στην Αρναία και να δοκιμάσει από κοντά μοναδικές γεύσεις μελιού, καθώς και άλλα πρωτότυπα δημιουργήματα με βάση το μέλι, όπως είναι η κρέμα μελιού. Παράλληλα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά τον εξοπλισμό μελισσοκομίας που χρησιμοποιούνταν πριν δεκάδες χρόνια από τον ίδιο τον Αργύρη Γεωργάκα. 

Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλης Παναγίας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλης Παναγίας βρίσκεται στο ομόνυμο χωριό, που αριθμεί περίπου 4.000 κατοίκους. Ο σύλλογος, τον οποίο οργανώνουν τέσσερις γυναίκες μόνιμες κάτοικοι του χωριού, έχει εκατοντάδες μέλη, ενώ στις δράσεις συμμετέχουν ακόμα και μικρά παιδιά ηλικίας τεσσάρων και πέντε χρόνων.

Η Μεγάλη Παναγία είναι γνωστή για τα ανταμώματά της, δηλαδή τις πολιτιστικές συναντήσεις ομάδων χορού, όπου κάθε Σύλλογος χορεύει τους χορούς της περιοχής του, κατά κύριο λόγο και με παραδοσιακή φορεσιά. Το χωριό της Μεγάλης Παναγίας εκτός από τουριστικός προορισμός, ιδίως για συλλόγους, προσφέρει και μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, όπως η σουσαμόπιτα, ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό του τόπου, το οποίο μπορεί κανείς να γευτεί από τα χέρια των ντόπιων επισκεπτόμενος το γραφικό χωριό της Χαλκιδικής.

Οινομαγειρείο Μαριγούλα

Το φημισμένο οινομαγειρείο Μαριγούλα είναι ένας μοναδικός γευστικός προορισμός τόσο για τους μόνιμους κατοίκους του Πολύγυρου όσο και τους επισκέπτες του τόπου, προσφέροντας πρωτότυπους συνδυασμούς γεύσεων σε προσιτές τιμές. Το οινομαγειρείο Μαριγούλα, που βρίσκεται εδώ και 80 χρόνια στον κέντρο του Πολύγυρου, έχει διακριθεί σε διεθνής διαγωνισμούς για τις γεύσεις του, οι οποίες είναι εμπνευσμένες από την ελληνική παράδοση.

Λιοκλάδι by Τολέρης

Η Αφοί Τολέρη, στα Σήμαντρα Χαλκιδικής, είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται από το 1997 στον τομέα της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου, έχοντας φθάσει πλέον να εξάγει τα προϊόντα της σε αρκετές αγορές του εξωτερικου, όπως η Γαλλία και η Αυστρία. Στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης λειτουργεί ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο ελαιολάδου, ενώ όπως αναφέρει ο Τολέρης Νικόλαος, ιδιοκτήτης της εταιρείας, τα ελαιόλαδα προσφέρονται σε πολλές και διαφορετικές συσκευασίες, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα η συσκευασία με το τενεκεδάκι, η οποία αποτελεί λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης του λαδιού από τουρίστες του εξωτερικού.