Skip to main content

Ταξίδι αρωμάτων στον 20ό Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης

Ο Διαγωνισμός υποδέχεται 25 εξειδικευμένους γευσιγνώστες οι οποίοι με την εμπειρία που διαθέτουν θα είναι οι κριτές των τελικών αποτελεσμάτων.

Για 20ή φορά στην ιστορία του, ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης ανοίγει αύριο τις πόρτες του και για τρεις ημέρες μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου για να υποδεχτεί τους γευσιγνώστες-κριτές της φετινής διοργάνωσης, προκειμένου να δοκιμάσουν, να αξιολογήσουν και τέλος να βαθμολογήσουν 907 δείγματα συμμετοχών.

Ο ΔΔΟΑΘ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1999 για να διεξάγεται ανά διετία αρχικά, ενώ από το 2003 σε ετήσια βάση.

Φέτος, πραγματοποιείται ο επετειακός 20ός Διαγωνισμός ενώ για πρώτη φορά ο αριθμός των συμμετοχών περνά -έστω και στο ελάχιστο- το φράγμα των 900 δειγμάτων, εκ των οποίων, από τα 907 δείγματα, τα 870 αφορούν οίνους και τα 37 αμπελοοινικά αποστάγματα. Η Voria.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης.

Παράλληλα, ο Διαγωνισμός υποδέχεται 25 εξειδικευμένους γευσιγνώστες οι οποίοι με την εμπειρία που διαθέτουν και φυσικά την επιστασία των ιθυνόντων της φετινής διοργάνωσης θα είναι οι κριτές των τελικών αποτελεσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τη διαδικασία της αξιολόγησης, τα 907 δείγματα θα μοιραστούν σε 5 διαφορετικά τραπέζια κριτών. Το κάθε τραπέζι αποτελείται από 5 άτομα εκ των οποίων, ο πρόεδρος κατέχει τον τίτλο του Master of Wine ή Master Sommelier.

Η φετινή διοργάνωση έχει την εξαιρετική τιμή να φιλοξενεί τους Masters of Wine: Makinen Heidi, Smith Roderick, Van Casteren Cornelus και την κα. Καραπάνου Crawford Όλγα, 3η κατά σειρά Master of Wine από την Ελλάδα και η πρώτη Ελληνίδα. Να σημειωθεί πως ο τίτλος “master of wine” είναι ο κορυφαίος τίτλος που μπορεί να αποκτήσει κάποιος παγκόσμια στον χώρο του κρασιού και πως μόνο περίπου 380 άτομα στον κόσμο τον διαθέτουν.

Ο ΔΔΟΑΘ είναι ιδιαίτερα υπερήφανος που ο πρώτος Έλληνας και κορυφαίος MW, o κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης, είναι ο Πρόεδρος του Διαγωνισμού τα τελευταία χρόνια. Οπότε διπλή η χαρά μας φέτος όπου και η κα. Καραπάνου συμμετέχει σε αυτήν τη διοργάνωση.

Σχετικά με τα κρασιά και τα αμπελοοινικά αποστάγματα που συμμετέχουν, εφόσον έχουν ελεγχθεί από τη γραμματεία του Διαγωνισμού ως προς την εγκυρότητά τους και έχουν λάβει το καθένα τον δικό του κωδικό αριθμό, προετοιμάζονται σύμφωνα με την κατηγορία τους (αφρώδη, ξηρά, ρετσίνες, γλυκείς οίνοι κτλ) σε ανάλογες σειρές γευστικών δοκιμών.

Πριν τη δοκιμασία, η Ομάδα Υποστήριξης του Προέδρου, γνωρίζοντας μόνο τον κωδικό του δείγματος που θα κριθεί, δίνει έναν άλλον κωδικό πριν τη γευστική δοκιμή, με τον οποίο εμφανίζεται το διαγωνιζόμενο δείγμα στο εκάστοτε τραπέζι όπου θα διαγωνιστεί.

Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για όλα τα δείγματα που συμμετέχουν στον Διαγωνισμό, με την αυστηρή επίβλεψη της Ομάδας Υποστήριξης του Προέδρου η οποία αποτελείται από εκπρόσωπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Χημείου του Κράτους, του Τμήματος Γεωπονίας-Οινολογίας του ΑΠΘ, της ΕΔΟΑΟ και της ΠΑΝΕΠΟ.

Αξίζει να προσθέσουμε πως στο κάθε τραπέζι κριτών, συμμετέχει ως δοκιμαστής αλλά χωρίς η κρίση του να επηρεάζει το αποτέλεσμα, ένας εκπαιδευόμενος κριτής. Πρόκειται για θεσμό του Διαγωνισμού που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, ο οποίος στοχεύει στην εξειδίκευση εκείνων που θεωρούν πως διαθέτουν τις γνώσεις και την ικανότητα να εξελιχθούν στον τομέα αυτό.

Ο Διαγωνισμός κρίνει απαραίτητη την εξειδίκευση τέτοιων ατόμων επενδύοντας στην εκπαίδευση αυτή θεωρώντας πως μελλοντικά θα μπορούν να συμβάλουν ως προσκεκλημένοι κριτές, όχι μόνο στον Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλους στο εξωτερικό.

Με το πέρας της διεξαγωγής του διαγωνιστικού τμήματος του Διαγωνισμού, αργά το απόγευμα της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου, η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης θα συνεδριάσει για να ελέγξει το νόμιμο των συμμετεχόντων οίνων και αμπελοοινικών αποσταγμάτων, σύμφωνα με τα συνοδευτικά τους έγγραφα.

Στη συνέχεια, το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα του 20ού ΔΔΟΑΘ θα ανακοινωθούν μέσα από την ιστοσελίδα www.tiwc.gr

Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με την τελετή απονομής των μεταλλίων του Διαγωνισμού με το εορταστικό πάρτι της 20ής διοργάνωσής του, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου στην Αίγλη Ζαππείου, στην Αθήνα, στα πλαίσια της έκθεσης ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, τους στόχους και το προφίλ του, τους γευσιγνώστες, τις επιτροπές, τους χορηγούς, τον κανονισμό και ότι άλλο αφορά, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.tiwc.gr