Skip to main content

Ένα διαφορετικό ταξίδι ιστορίας στην υπόγεια Θεσσαλονίκη (φωτο+video)

Δεκάδες οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε παλαιότερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας μέσα από την ξενάγηση σε αρχαία και νεότερα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, στην υπόγεια πόλη, ταξίδεψαν σήμερα το πρωί δεκάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ξεκινώντας από τη Ρωμαϊκή Αγορά, οι παρευρισκόμενοι, καθήμενοι στο Ωδείο του χώρου, έκαναν μια αναδρομή στα ρωμαϊκά, τα βυζαντινά και τα οθωμανικά χρόνια, μαθαίνοντας για τη λειτουργία και την πορεία της Αγοράς, μέσα από την αφηγηματική εξιστόρηση του ξεναγού Ιωάννη Κιουρτσόγλου, που προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του.



Η χρήση της Κρυπτής Στοάς στην πάροδο του χρόνου, η συμβολή της αναστήλωσης του μαρμάρινου κίονα με κιονόκρανο που βρέθηκε ακέραιος στο να αποτραπεί η ανέγερση οποιουδήποτε κτηρίου στην περιοχή καθώς και η λειτουργία του τμήματος λουτρικού συγκροτήματος, που ονομαζόταν βαλανείο, ήταν μερικές από τις πληροφορίες που απέσπασαν όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.



Ο αρχαιολογικός περίπατος συνεχίστηκε στον σταθμό μετρό της Αγίας Σοφίας και διαμέσου των Λουτρών Παράδεισος (Bey Hamam) και της Παναγίας Χαλκέων κατέληξε στον σταθμό μετρό της Βενιζέλου.

Σημειώνεται πως η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού για τις αρχαιότητες και την ανάδειξη των αρχαίων ενόψει του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει τη Δευτέρα παρουσία όλων των φορέων της πόλης με στόχο την εύρεση λύσης για τον σταθμό Βενιζέλου.

Δείτε σχετικά βίντεο από την ξενάγηση: