Skip to main content

Ταξίδι ζωής για 11 μέλη θεραπευτικών κοινοτήτων από Σκωτία και Ελλάδα

Ένα ξεχωριστό ιστιοπλοϊκό ταξίδι από Σκιάθο σε Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

Ένα κοινό ταξίδι ζωής πραγματοποιήσαν 11 άτομα από θεραπευτικές κοινότητες της Ελλάδας και της Σκωτίας συμμετέχοντας σε ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι από τη Σκιάθο μέχρι τη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων.

«Ήταν το πιο ωραίο δώρο που θα μπορούσαν να μου έχουν κάνει. Έζησα μια πολύ όμορφη εμπειρία. Ήρθαμε κοντά με άτομα από άλλες θεραπευτικές κοινότητες και γνωρίσαμε ανθρώπους που κάνουν το ίδιο πράγμα με εμάς και πλέον είναι 15 ή και 20 χρόνια καθαροί», τόνισε ο Μανώλης ο οποίος συμμετέχει στη θεραπευτική κοινότητα «Προμηθέας» τα τελευταία τρία χρόνια. Το ταξίδι στη θάλασσα λειτούργησε θεραπευτικά, όπως είπε, καθώς στη διάρκεια του ταξιδιού σκεφτόταν ότι στη χρήση δεν θα περνούσε καν από το μυαλό του να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι. «Έτσι καταλαβαίνεις πόσο σε περιορίζει η χρήση και πόσο σε καταστρέφει».

Τα ίδια συναισθήματα μοιράζεται και ο Φώτης από τη θεραπευτική Κοινότητα «Αργώ», ο οποίος έχει απεξαρτηθεί εδώ και πέντε χρόνια. «Ήταν μοναδική εμπειρία για εμένα. Γνώρισα ανθρώπους σωστούς και καλούς που όπως και εμείς είναι στην απεξάρτηση. Είμαι γεμάτος εμπειρίες και νιώθω πολύ όμορφα», ανέφερε.

Το ταξίδι υποστηρίχθηκε από τη θεραπευτική κοινότητα της Αγγλίας «Phoenix Futures». Ο Στιούαρτ Πλαντ, διαχειριστής προγραμμάτων κέντρου και πρώην χρήστης, αναφέρει ότι το κέντρο ξεκίνησε το πρόγραμμα ιστιοπλοΐας το 2012 με πολλά θετικά αποτελέσματα καθώς πέρα από τη θεραπευτική αξία που έχει, οδήγησε αρκετούς πρώην χρήστες να βρουν δουλειά γύρω από την ιστιοπλοΐας.

«Είναι ήρεμα. Όταν κάνεις ιστιοπλοΐα το βράδυ, και το μόνο που βλέπεις είναι ο ουρανός, τα αστέρια και το φεγγάρι, είσαι μόνος σου. Μακρυά από το στρες ή τη φασαρία της πόλης, τους φίλους, την οικογένεια. Είσαι εσύ με τον εαυτό σου. Υπάρχει κάτι πνευματικό σε αυτό», τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε στη διάρκεια του ταξιδιού οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν μεταξύ τους εμπειρίες από τη διαδρομή τους στην απεξάρτηση συνειδητοποιώντας ότι τόσο οι πορείες τους όσο και οι μέθοδοι των θεραπευτικών κοινοτήτων μοιάζουν πολύ.

Το κέντρο Phoenix πραγματοποίησε ένα παρόμοιο ταξίδι στο προπέρσινο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία και αποφάσισε να επαναλάβει την πρωτοβουλία και φέτος.

Το ταξίδι του πληρώματος δεν σταματάει εδώ καθώς την Παρασκευή οι έντεκα ιστιοπλόοι θα σαλπάρουν με προορισμό τη Σκιάθο, από όπου ξεκίνησαν.

Το «The Voyage of Recovery», όπως λέγεται το ταξίδι, διοργανώνεται από το θεραπευτικό πρόγραμμα Phoenix Futures της Σκωτίας σε συνεργασία με το KEΘΕΑ και το ΑΡΓΩ.

 

Πηγή φωτογραφίας: ΚΕΘΕΑ