Skip to main content

Ταχύτητα αποφάσεων ζητούν από την κυβέρνηση οι επιχειρηματίες

Πιο δυσοίωνο διαβλέπουν το 2010 οι επιχειρηματίες των ομίλων Μασούτη, Alfa Wood, Mεβγάλ και Μinos που διατυπώνουν στη Voria.gr τις ευχές τους για το νέο έτος και την εθνική οικονομία.
Με σκεπτικισμό υποδέχεται η επιχειρηματική κοινότητα της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας το 2010 γιατί διαβλέπει ότι οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας είναι δύσκολο να θεραπευθούν και  πιθανόν σε ορισμένες περιπτώσεις  να επιδεινωθούν και σε άλλες να αρχίσει η ίαση τους. Διαδικασία που απαιτεί θυσίες τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για το σύνολο της κοινωνίας και άρα μπορεί να αποβεί δυσκολότερος ο καινούργιος χρόνος σε σχέση με τον προηγούμενο. Όπερ σημαίνει ότι για την ανάκαμψη  πρέπει να προσπαθήσουν όλες οι παραγωγικές τάξεις και δυνάμεις της χώρας, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, κυβέρνηση.

Μάλιστα από την κυβέρνηση ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει τη λήψη άμεσων μέτρων, αν και αναγνωρίζει ότι ως νέα στη διακυβέρνηση της χώρας χρειάζεται τον εύλογο χρόνο της για να ενημερωθεί και να λάβει τις ορθές αποφάσεις και μέτρα. Ωστόσο  πιστεύουν ότι το 2010 πρέπει να ληφθούν μέτρα και γίνουν πράξεις άμεσα τα προγράμματα για την εξυγίανση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς η δυσχερής κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς δεν επιδέχεται άλλες καθυστερήσεις. Τα προβλήματα αναγνωρίζουν ότι είναι  πολλά και μεγάλα για την ελληνική οικονομία, αλλά οι Έλληνες τα καταφέρνουν έστω και την τελευταία στιγμή να αντιμετωπίσουν τα δεινά που υφίστανται και να ορθοποδήσουν. Οι επιχειρηματίες ευελπιστούν ότι το ελληνικό δαιμόνιο θα τα καταφέρει και πάλι, αλλά απαιτείται γενναία και εντατική προσπάθεια  τόσο στον ιδιωτικό, αλλά πολύ περισσότερο στο δημόσιο τομέα. Ουσιαστικό περιορισμό των δαπανών, κατάργηση κάθε σπατάλης και περιττών εξόδων, ανάπτυξη, αύξηση της παραγωγικότητας, εξωστρέφεια και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ενέργειες που η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει με μέγιστη ταχύτητα το 2010 και να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της. 

Με τον τρόπο αυτό σκιαγραφούν το περιβάλλον του νέου χρόνου του  2010 στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μασούτη κ. Διαμαντής Μασούτης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alfa Wood κ. Αντώνης Αδαμόπουλος,   ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μεβγάλ κ. Πέτρος Παπαδάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Minos κ. Γιάννης Βεργίνης.

Οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος για το 2010, διαβλέπουν ότι δεν είναι και τόσο ευοίωνο, καθώς εκτιμούν ότι οι δυσκολίες θα συνεχιστούν και ίσως ενταθούν για την εθνική οικονομία, την  επιχειρηματικότητα και την ελληνική κοινωνία. Βέβαια εύχονται το 2010 να είναι μια Καλή και Παραγωγική  Νέα Χρονιά τόσο για τον ιδιωτικό και πολύ περισσότερο για το δημόσιο τομέα που είναι ιδιαζόντως προβληματικός και γενεσιουργός των δεινών της εθνικής οικονομίας, που τελεί υπό στενή παρακολούθηση των Βρυξελλών, του ΔΝΤ και όλων των διεθνών οίκων. (σ.σ. Οίκων  που βέβαια δεν στάθηκαν ικανοί να διαγνώσουν εγκαίρως την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση,  και τώρα έχουν βάλει τη δαμόκλεια σπάθη επί της «κεφαλής» της Ελλάδας και «τρέχει» σύσσωμη η πολιτεία και οι πολίτες αναγκαστικά  να «σωφρονιστούν» σύμφωνα με τις υποδείξεις  και τους δείκτες τους, ασκώντας έντονες πιέσεις για μέτρα που επιβαρύνουν έχοντες και μη έχοντες».

Στο δύσκολο περιβάλλον του νέου χρόνου  ορισμένοι επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ της εθνικής συναίνεσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ για το εξωτερικό βλέπουν την αρχή της ανάκαμψης.
 
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ομίλου Μασούτη κ. Διαμαντής Μασούτη

Με τις καλύτερες ευχές του για το 2010, το οποίο όμως θα είναι δύσκολο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τoυ ομίλου σούπερ μάρκετ Μασούτη, κ. Διαμαντής Μασούτης  στέλνει ένα ευχάριστο μήνυμα στους καταναλωτές  ότι οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά θα παραμείνουν ίδιες και φέτος. Μας πληροφορεί ότι η βιομηχανία δεν προτίθεται να αυξήσει τις τιμές, λόγω κρίσης και «άρα οι εργαζόμενοι δε θα έχουν μείωση του αριθμού των προϊόντων  που βάζουν στο καλάθι τους».

Διαβλέπει ότι οι δυσκολίες θα συνεχιστούν και το 2010 και η ανεργία θα εξακολουθήσει να μαστίζει την ελληνική κοινωνία.  Από την κυβέρνηση θα ήθελε άμεσα μέτρα για την ανεργία, γιατί φοβάται μην αυξηθεί  ο δείκτης αυτός, που όπως  αναφέρει  αποτυπώνει  την κατάσταση που επικρατεί σε μια κοινωνία και στην εγχώρια αγορά. Σχολιάζει  ότι ακόμη δεν ανακοινώθηκαν και δεν εφαρμόστηκαν κάποια μέτρα για την ανεργία και την οικονομία. Διαπιστώνει μεν την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, ωστόσο την δικαιολογεί  εν μέρει καθώς πρόσφατα ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Ο κ. Μασούτης ανέφερε σκωπτικά ότι φημολογείται σχεδιασμός για αύξηση του ΦΠΑ κατά 2%. «Είμαστε σε αναμονή να δούμε τελικά την πολιτική της νέας κυβέρνησης να εφαρμόζεται. Σαφώς πρέπει να στηριχθούν οι ΜΜΕ»  Για το αν επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις είπε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν  και πρέπει οι ειδικοί κατόπιν μελέτης να προτείνουν στην κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της αγοράς.
Για τον όμιλο εκτιμά ότι τα κέρδη για το 2009 είναι μειωμένα κατά 4%-5%, ενώ ο κύκλος εργασιών θα φθάσει τα 605εκατ., έναντι 576εκατ. ευρώ το 2008. Οι επενδύσεις θα συνεχιστούν το 2010 το logistics center στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού 30εκατ. ευρώ, ενώ στα 206 καταστήματα φέτος θα προστεθούν και άλλα 5 καταστήματα , συνολικού προϋπολογισμού 15εκατ. ευρώ. 

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Alfa Wood

Δυσμενές κλίμα με έντονα  προβλήματα για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα  διαβλέπει για  το 2010 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Alfa Wood κ. Αντώνης Αδαμόπουλος. Ωστόσο συστήνει ψυχραιμία προς κάθε κοινωνική τάξη , οικογένεια και επιχείρηση, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα , να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις, προσαρμόζοντας τις δαπάνες τους στις νέες δύσκολες συνθήκες, περιορίζοντας τα έξοδα, χωρίς να περιορίσουν την ανάπτυξη. Ειδικά για τις επιχειρήσεις πιστεύει ότι πρέπει να αναζητήσουν και νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες που δημιουργούνται εν μέσω κρίσης.  Για το ελληνικό δημόσιο θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει με αποτελεσματικά μέτρα να εξυγιάνει τον τομέα αυτό που νοσεί, συρρικνώνοντας τις  δαπάνες και μειώνοντας τις σπατάλες και αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο το έργο της κυβέρνησης να τιθασεύσει το δημόσιο χρέος και ευελπιστεί το νέο σύμφωνο σταθερότητας που θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επόμενο διάστημα να θέσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

Επιχειρηματικά ο όμιλος Alfa Wood,  παρά την κρίση, όπως επισήμανε αναπτύσσεται δυναμικά , καθώς πρόσφατα εξαγόρασε το 72,09% της  Σέλμαν έναντι 11εκατ. ευρώ. Ο όμιλος για το 2010 είναι επιφορτισμένος με την εξυγίανση  της Σέλμαν και την ανάκτηση των μεριδίων αγοράς που έχασε τα τελευταία χρόνια, τονίζει. H διαδικασία εξαγοράς θα ολοκληρωθεί με τη σχετική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία απόφαση δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα ληφθεί.

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΜΕΒΓΑΛ κ. Πέτρος Παπαδάκης

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ κ. Πέτρος Παπαδάκης θεωρεί ότι η κρίση θα επιβαρύνει περισσότερο το  2010  συγκριτικά με το  2009. Προσδοκά να έχει αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να φροντίσουν άμεσοι οι ειδικοί γι αυτό. Παραδέχεται ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την επιχειρηματικότητα της χώρας, κάτι που δεν ισχύει για τη ΜΕΒΓΑΛ, όπως τονίζει, η οποία υπερτριπλασίασε τα κέρδη της το 2009 σε σχέση με το 2008 που ήταν 380.000ευρώ.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος MINOS κ. Γιάννης Βεργίνης

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας MINOS κ. Γιάννης Βεργίνης πιστεύει ότι θα είναι δύσκολη χρονιά το 2010 και πρέπει η κυβέρνηση να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά. Κατά τη γνώμη του απαιτείται εθνική συναίνεση σε περιόδους κρίσης και πρέπει να καταβληθεί από όλες τις πλευρές κοινή προσπάθεια. Προτείνει προς την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων, χωρίς καθυστερήσεις και επίσπευση των διαδικασιών της προσπάθειας ανόρθωσης της εθνικής οικονομίας . Αισιοδοξεί ότι τελικά το ελληνικό δαιμόνιο θα επικρατήσει  και πάλι και «θα τα καταφέρουν τελικά οι Έλληνες να αντιμετωπίσουν την κρίση για ακόμη μια φορά, όπως συμβαίνει πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις κρίσιμων καταστάσεων.

Ο κ. Βεργίνης εκτιμά ότι η κυβέρνηση πέρα από την πολιτική ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας πρέπει να λάβει ειδικά μέτρα για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως είναι η οικοδομή. Επιπλέον θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της. Και ως παράδειγμα αναφέρει ότι για το εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης πρέπει να ανακοινώσει άμεσα αν προτίθεται να υλοποιήσει νέο ή όχι. Αν συμφωνεί για τη νέο εκθεσιακό κέντρο, να προτείνει αμέσως την περιοχή που θα γίνει και να αφήνει να διαιωνίζεται μια ατέρμονη συζήτηση από τους εμπλεκόμενους και μη.  Θεωρεί ότι στο εξωτερικό η ανάκαμψη άρχισε να διαφαίνεται και πιστεύει ότι αυτό θα ευνοήσει τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις. Εκτιμά οτι η εξωστρέφεια θα βοηθήσει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.