Skip to main content

ΤΧΣ: Η Spencer Stuart θα αξιολογήσει τα ΔΣ των συστημικών τραπεζών

Η αξιολόγηση αυτή θα εναρμονίζεται με τις διεθνείς πρακτικές και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο

Στην εταιρεία Spencer Stuart ανέθεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το έργο αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το ΤΧΣ, η αξιολόγηση θα εναρμονίζεται με τις διεθνείς πρακτικές και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, εφαρμόζοντας κριτήρια που υπερκαλύπτουν τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις.

Μεταξύ άλλων, θα αξιολογηθεί το μέγεθος, η λειτουργία, η οργάνωση, η δομή και η κατανομή των αρμοδιοτήτων και ευθυνών εντός του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών του. Παράλληλα, θα προταθούν βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο ισχύον πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης του κάθε ιδρύματος.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, η Spencer Stuart διαθέτει «αποδεδειγμένη εμπειρία στην αξιολόγηση διοικήσεων σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης και στις χώρες του ΟΟΣΑ, εμπειρία στην παροχή συμβουλών σε ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές και λεπτομερή γνώση του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρυθμίζει την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών και των εποπτικών πρακτικών της Ε.Ε.»

Το έργο που θα αναλάβει θα αφορά κυρίως:

- Το σχεδιασμό, σε συνεργασία με το ΤΧΣ και σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, των κριτηρίων αξιολόγησης και των δεξιοτήτων/προφίλ των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών τους.
- Την αξιολόγηση και αναθεώρηση της δομής διακυβέρνησης.
- Τη σύνταξη και παρουσίαση αναλυτικής έκθεσης αξιολόγησης καθώς και την υποβολή συστάσεων βελτίωσης της λειτουργίας των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών τους.

«Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και των επιτροπών τους σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αλλά και υπό τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό τραπεζικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος καθώς και θέματα όπως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων», καταλήγει η ανακοίνωση.