Skip to main content

Τεχεράνη: Χιλιάδες Ιρανοί στους δρόμους, ζητούν εκδίκηση

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα, απειλώντας ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί.

Χιλιάδες Ιρανοί κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Τεχεράνης και έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες, για να θρηνήσουν τον θάνατο του πανίσχυρου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Είμαστε μαζί σας», φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία Παλαιστίνης της ιρανικής πρωτεύουσας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο Σουλεϊμανί, 62 ετών, ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης και αρχιτέκτονας της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, σκοτώθηκε την Τετάρτη σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ο θάνατός του σόκαρε το Ιράν και προκάλεσε ανησυχίες για μια νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα, απειλώντας ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του Σουλεϊμανί.

Στη σημερινή συγκέντρωση στην Τεχεράνη, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με τα οποία ζητούσαν «εκδίκηση» ενώ γυναίκες, ντυμένες στα μαύρα, κρατούσαν πορτρέτα του στρατηγού. Ένας άνδρας ανέβηκε σε ένα πέτρινο μνημείο κρατώντας στα χέρια του δυο φλεγόμενες σημαίες, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το πλήθος φώναζε ρυθμικά «Θάνατος στην Αμερική».

«Η απάντησή μας σίγουρα θα είναι κάτι παραπάνω από την εκτόξευση μερικών ρουκετών ή την καταστροφή ορισμένων αμερικανικών βάσεων», είπε με δάκρυα στα μάτια ο Μιλάντ Νατζάφι, ένας φοιτητής διαδηλωτής. «Πιστεύω ότι η εκδίκησή μας θα είναι η αφανισμός του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η σορός του Κασέμ Σουλεϊμανί θα μεταφερθεί αύριο Κυριακή στο Ιράν και θα ενταφιαστεί την Τρίτη στη γενέτειρά του, την πόλη Κερμάν.