Skip to main content

Τεχεράνη: Αισχρό το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως το Ιράν χαιρετίζει κάθε αποκλιμάκωση των εντάσεων, ωστόσο πρέπει και οι ΗΠΑ να προσφέρουν κίνητρα

Η Τεχεράνη χαιρετίζει κάθε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου έπειτα από εβδομάδες επιδείνωσης των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Μουσαβί.

«Χαιρετίζουμε κάθε αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Δεν θέλουμε την όξυνση των εντάσεων», σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Αν οι ΗΠΑ θέλουν να κάνει το Ιράν παραχωρήσεις πέραν των όρων της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η Ουάσινγκτον θα πρέπει κι αυτή να προσφέρει κίνητρα πέραν αυτών που υπάρχουν στη συμφωνία, δήλωσε επίσης σήμερα ο Χεσαμεντίν Ασενά, ένας σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.

Αυτό το σχόλιο αποτελεί μία από τις σπάνιες ενδείξεις ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να συζητήσει με την Ουάσινγκτον για νέες παραχωρήσεις, αν και ο Ασενά επανέλαβε ταυτοχρόνως τη γραμμή του Ιράν, σύμφωνα με την οποία είναι αδύνατο να υπάρξουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αν δεν αρθούν πρώτα οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει εκ νέου στο Ιράν μετά την απόσυρσή τους πέρυσι από την πυρηνική συμφωνία.

«Η προσφορά των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις άνευ όρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή όσο συνεχίζονται οι κυρώσεις και οι απειλές. Αν θέλουν κάτι πέραν της πυρηνικής συμφωνίας, θα πρέπει και να προσφέρουν κάτι πέραν της συμφωνίας, με διεθνείς εγγυήσεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μουσαβί χαρακτήρισε «αισχρό» το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή που αναμένεται να παρουσιαστεί σε διεθνή διάσκεψη στο Μπαχρέιν αυτήν την εβδομάδα και σημείωσε ότι είναι «καταδικασμένο σε αποτυχία».