Skip to main content

«Τέχνη και Ψυχολογία»: Μαθήματα του Π. Βασιλειάδη στην οικία Τέλλογλου

«Τέχνη και Ψυχολογία»: Κύκλος μαθημάτων του ψυχιάτρου - εικαστικού του Δρ. Παύλου Βασιλειάδη στην Οικία Τέλλογλου, στη Θεσσαλονίκη

Η οικία Τέλλογλου ανοίγει και πάλι τις πόρτες της στο κοινό με έναν πολύ ενδιαφέροντα κύκλο μαθημάτων «Τέχνη και Ψυχολογία» που θα παρουσιάσει ο ψυχίατρος-εικαστικός Δρ. Παύλος Βασιλειάδης. Τα μαθήματα αποτελούνται από δύο ενότητες και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης «Έκκεντρη Τέχνη-Έκφραση Ψυχής», που θα φιλοξενηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα από τις 4 Οκτωβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2019.

Οι αλλαγές και τα γεγονότα στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, τόσο στην ψυχιατρική όσο και στην τέχνη, ήταν καταλυτικές όσο αφορά στην ανακάλυψη, αποκάλυψη και αποδοχή της τέχνης των ατόμων με βαριές ψυχικές διαταραχές και στη συνέχεια στην επιρροή της στη μοντέρνα τέχνη τον 20ό αιώνα και μέχρι σήμερα. Ο ενθουσιασμός που ακολούθησε την ανακάλυψη αυτού του καινούργιου είδους τέχνης οδήγησε στη δημιουργία μεγάλων συλλογών και στην ίδρυση μουσείων, όπως αυτά της συλλογής Prinzhorn (Χαϊδελβέργη), της Art Brut (Λοζάνη), του Gugging (Βιέννη) και άλλων πολλών.

Ενότητα Α: Η τέχνη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές (Έκκεντρη τέχνη, Art Brut/ Outsider Art)

Αναλύεται η επίδραση που είχε η ιδέα και το φαινόμενο της ψύχωσης από την Αναγέννηση μέχρι και σήμερα στο έργο μεγάλων καλλιτεχνών, το φαινόμενο της «δημιουργικής ψύχωσης», το έργο ψυχωσικών καλλιτεχνών στον Ελληνικό χώρο (Μονάδα Πολιτιστικής Επικοινωνίας) καθώς και η ‘αυτοθεραπευτική’ λειτουργία της δημιουργικότητας.

Ενότητα Β: Ψυχικό τραύμα και τέχνη

Η παρουσίαση αυτή αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια διερεύνησης, για το πώς τραυματικά απωθημένα βιώματα σπουδαίων καλλιτεχνών (J. Miro, S. Dali, De Kooning κ.λπ). εμφανίζονται ως ίχνη των τότε γεγονότων μετουσιωμένα και μεταμορφωμένα πολύ αργότερα στο έργο τους.

Τα πέντε μαθήματα θα είναι δίωρα (19.15-21.15) και θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη από τις 9 Οκτωβρίου έως και τις 6 Νοεμβρίου, στην οικία Τέλλογλου, οδός Αριστοτέλους 2 στον 4ο όροφο.

Το κόστος παρακολούθησης και των δύο ενοτήτων είναι συνολικά 50€.

Τα μαθήματα προπληρώνονται υποχρεωτικά (για τη διευκόλυνση της διαδικασίας) στο Μικρό Τελλόγλειο, Καρ. Ντηλ 32, 2310-224785.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη 10.00-17.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00-14.00 & 18.00-21.00, Σάββατο 10.00-16.00

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στο τέλος θα επιδοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους ενδιαφερόμενους.