Skip to main content

54α Δημήτρια: Με αποτύπωμα Μπουτάρη μέχρι τα... επόμενα - Το πρόγραμμα

42 καλλιτεχνικά events σε 19 σημεία της Θεσσαλονίκης. Έναρξη με το φαντασμαγορικό πολυθέαμα «Ιστορίες του Λευκού Πύργου». Δείτε το πρόγραμμα

Με μουσική, θέατρο και χορό θα πλημμυρίσουν δρόμοι, ιστορικά κτήρια και καλλιτεχνικοί χώροι της Θεσσαλονίκης φιλοξενώντας τις 42 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν φέτος στα 54α Δημήτρια τα οποία ξεκινούν το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου, με το φαντασμαγορικό πολυθέαμα «Ιστορίες του Λευκού Πύργου».

Ιταλική παραδοσιακή μουσική στην πλατεία Άθωνος, οθωμανικά τραγούδια στο Αλατζά Ιμαρέτ και video εγκαταστάσεις στο Γενί Τζαμί είναι μόνο κάποια τα καλλιτεχνικά events που θα πραγματοποιηθούν σε 19 διαφορετικά μέρη της πόλης. 

Το πλούσιο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον εκπροσώπων καλλιτεχνικών φορέων και δημοσιογράφων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που φέτος πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Κάνοντας μια ιστορική διαδρομή στη σύνδεση του καλλιτεχνικού θεσμού με την πόλη της Θεσσαλονίκης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Στεφανία Τανιμανίδου, υπογράμμισε πως τα φετινά Δημήτρια φέρουν το αποτύπωμα της προηγούμενης διοίκησης καθώς όταν η νέα διοίκηση ανέλαβε, το πρόγραμμα είχε ήδη διαμορφωθεί. Παρότι τόνισε πως τα φετινά Δημήτρια αποτελούν τη ζύμη για τα επόμενα, διευκρίνισε ότι τα 55α Δημήτρια θα έχουν έναν νέο χαρακτήρα προσπαθώντας να απαντήσουν στο ποια είναι τα Δημήτρια του αύριο. Όπως είπε η κ. Τανιμανίδου, ο νέος αυτός χαρακτήρας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Θέατρο, χορός, μουσική

Το θεατρικό πρόγραμμα παρουσίασε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του θεσμού και θεατρολόγος, Σάββας Πατσαλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι οι παραστάσεις που θα ανέβουν στη διάρκεια των Δημητρίων καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και πως κάθε μία παράσταση φέρει μια ιδιαίτερη αισθητική, από τη διασκευή της κλασικής τραγωδίας του Σαίξπηρ «Μάκμπεθ» από το Teatro di Sardagna της Σαρδηνίας μέχρι το μοντέρνο «by Heart» με σκηνοθέτη τον διευθυντή του Teatro Nacional D. Maria II της Λισαβόνας.

Ο κ. Πατσαλίδης στάθηκε αρκετά και στην όπως την χαρακτήρισε ναυαρχίδα των Δημητριών, το Showcase, ένας θεσμός που επαναλαμβάνεται φέτος για δεύτερη χρονιά. Στο showcase, εννέα ελληνικές παραστάσεις, τρεις από τη Θεσσαλονίκη και έξι από την Αθήνα, θα παρουσιαστούν σε καλλιτεχνικούς διευθυντές από το εξωτερικό με στόχο να ταξιδέψουν σε άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή φεστιβάλ προωθώντας την εξωστρέφεια του ελληνικού θεάτρου.

Αντίστοιχα, η Δήμητρα Κορωναίου, επίσης καλλιτεχνική σύμβουλος και Διευθύντρια Ανωτέρας Σχολής Χορού του Κέντρου Μουσικής & Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο κομμάτι του χορού που όπως είπε εμπλουτίζεται και αλλάζει συνεχώς. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι φέτος στα Δημήτρια θα φέρουμε και ένα κομμάτι της Αφρικής καθώς μια εκ των παραστάσεων που θα είναι αυτή που θα κλείσει και τα Δημήτρια (Kalakuta Republic) έρχεται από τη Μπουρκίνα Φάσο και κουβαλάει ισχυρά πολιτικά μηνύματα. Μάλιστα, θα υπάρξει και αντίστοιχο σεμινάρια για τον αφρικανικό χορό.

Αντίστοιχα, με μήνυμα του ο Δημήτρης Τρίκας, υπογράμμισε ότι η μουσική ήταν και είναι το όχημα ανάδειξης του πολιτισμικού προσώπου της πόλης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, στα Δημήτρια θα ακουστούν οθωμανικοί και σεφαραδίτικοι ήχοι ενώ θα παρουσιαστούν κράματα τζαζ και ηπειρώτικης μουσικής.

Από τη μεγάλη διοργάνωση δεν λείπει και η συμβολή των εικαστικών. Χαρακτηριστικά, θα επαναληφθεί και φέτος Η Νύχτα Τέχνης, ο μεγάλος εικαστικός περίπατος της Θεσσαλονίκης, που θα εκτείνεται σε τρεις ημέρες (Τετάρτη 16, την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου) ενώ θα πραγματοποιηθεί και αφιέρωμα στον Χάρη Σαββόπουλο, μια σημαντική προσωπικότητα της εικαστικής ζωής της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δεκαετίες.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου τέθηκε ερώτηση αναφορικά με την απουσία του δημάρχου, στην οποία η κ. Τανιμανίδου απάντησε επαναλαμβάνοντας ότι τα φετινά Δημήτρια δεν φέρουν το πολιτικό στίγμα της σημερινής διοίκησης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η απουσία του Κωνσταντίνου Ζέρβα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απαξίωση του θεσμού. Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός των Δημητρίων έχει δεχθεί κατά καιρούς σφοδρή κριτική για το στίγμα και το αποτύπωμά του στην πόλη ενώ συγκεκριμένα ο δήμαρχος έχει υπάρξει επικριτικός απέναντι στα Δημήτρια λέγοντας μάλιστα σε δημοτικό συμβούλιο του 2017 ότι «είναι αστείο στον απολογισμό των δράσεων να μιλάμε για 9.000 ευρώ έσοδα». Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους ωστόσο, η πρώην αντιδήμαρχος Έλλη Χρυσίδου, δήλωσε ότι τα Δημήτρια έχουν μπει στον χάρτη των φεστιβάλ της Ευρώπης και έχουν κερδίσει την ταυτότητά τους ως σύγχρονος φεστιβάλ.

Τα Δημήτρια ξεκινούν στις 28 Σεπτεμβρίου και διαρκούν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Δείτε το πρόγραμμα εδώ