Skip to main content

Τεχνογνωσία από ΗΠΑ σε Ελλάδα μέσα από «στρατιωτικά» κανάλια

Μεταφορά βέλτιστων πρακτικών από αμερικανικές και ελληνικές επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα κυρίως, αλλά και άλλων παραγωγικών κλάδων

H μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών από αμερικανικές και ελληνικές επιχειρήσεις του αμυντικού τομέα κυρίως, αλλά και άλλων παραγωγικών κλάδων είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ελληνικού παραρτήματος του Συνδέσμου του Αμερικάνικου Στρατού (Association of the United States Army).

Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχε ο πρόεδρος του παραρτήματος Αθανάσιος Κουϊμτζής, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, επιχειρηματίες και διπλωμάτες, ανάμεσα τους ο κ. Τζέφρι Πάιατ.

Ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του AUSA, που ιδρύθηκε το 1950 και σήμερα διαθέτει 123 παραρτήματα σε εννέα γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, κάτι που τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς των ΗΠΑ.

Ο κ. Κουϊμτζής στην ομιλία του αναφέρθηκε –πέραν της επιχειρηματικής διάστασης- και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του ελληνικού παραρτήματος του AUSA.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η αποστολή του είναι να αποτελέσει «γέφυρα» ανάμεσα στα σώματα των ενόπλων δυνάμεων –στρατός ξηράς, πολεμικό ναυτικό, πολεμική αεροπορία, ακτοφυλακή και λιμενικό- της Ελλάδας και της Κύπρου με τους αντίστοιχους φορείς των ΗΠΑ. Κεντρικοί άξονες της δράσης του είναι η αξιοκρατία, ο επαγγελματισμός, η καινοτομία και η ανιδιοτελή προσφορά.

Σύμφωνα με τον κ. Κουϊμτζή το AUSA είναι ένα δίκτυο (networking) για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο από τη μια και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και υπηρεσίες του αμερικανικού στρατού από την άλλη. Συγκεκριμένα ανέφερε τα ακόλουθα πεδία δραστηριοποίησης:

1.    Τον εντοπισμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τόσο τα εν ενεργεία, όσο και τα εν αποστρατεία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και τη δρομολόγηση των κατάλληλων λύσεων.

2.    Τη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την επιμόρφωση του στρατιωτικού προσωπικού, προκειμένου να μεταβεί ομαλά στον ιδιωτικό βίο και να διασυνδεθεί με την αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

3.    Την ενημέρωση των φορέων του στρατού ξηράς σχετικά με τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του institute of Land Warfare, ενός παραρτήματος του AUSA που ενημερώνει τους πολίτες και τους εκπροσώπους των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών για τη σημασία των χερσαίων δυνάμεων στις διακλαδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

4.    Την πραγματοποίηση εκδηλώσεων τιμής για την προσφορά στις υπηρεσίες του και στην κοινωνία μελών των ενόπλων δυνάμεων και άλλων φορέων ασφάλειας.

5.    Την αξιοποίηση ευκαιριών και προοπτικών για την προώθηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών ανάμεσα σε φορείς που ασχολούνται με τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά και με το στρατιωτικό προσωπικό.