Skip to main content

Τεχνολογική ομπρέλα προστασίας από πυρκαγιές στον δήμο Θέρμης (video)

Τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση και απομάκρυνση κατοίκων από την επικίνδυνη περιοχή - Όλες οι λεπτομέρειες

Ξεκινά αυτές τις μέρες το πιλοτικό πρόγραμμα που στόχο έχει τη βελτίωση της ετοιμότητας του δήμου Θέρμης στην πρόληψη και διαχείριση συμβάντων πυρκαγιάς υπαίθρου στα ευρύτερα όρια της ευθύνης του.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο υλοποιείται μέσω της σύμπραξης με την εταιρεία Όμικρον Α.Ε. η οποία θα παρέχει δωρεάν στον δήμο την πλέον πρόσφατη κάθε φορά έκδοση ενός λογισμικού, του «o-fire+», μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα για τη λήψη μέτρων και την ανάπτυξη ενεργειών πριν και κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς με σκοπό την προστασία των δημοτών, των επισκεπτών, του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και υποδομών του δήμου από περιστατικά πυρκαγιάς.

Η πρωτοβουλία αυτή του δήμου έρχεται να καλύψει το κενό της έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών και της παροχής συμβουλών και κατευθύνσεων σε περίπτωση πυρκαγιάς, το οποίο υπάρχει στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα απλή και χρηστική εφαρμογή κινητού για καθημερινή ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις μετεωρολογικές συνθήκες και την επικινδυνότητα για έναρξη πυρκαγιάς που απευθύνεται σε όλους. Φέτος θα λειτουργήσει πιλοτικά για όλη την αντιπυρική περίοδο. Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε ομάδα χρηστών που περιλαμβάνει κυρίως στελέχη του δήμου Θέρμης τα οποία δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο τομέα της Πολιτικής Προστασίας καθώς και ομάδα ενεργών δημοτών, προκειμένου να γίνει ο τελικός έλεγχος της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Ποιες πληροφορίες παρέχει

Μέσω του  Ofire+ mobile οι χρήστες μπορούν να λαμβάνουν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα ακόλουθα:

1.    τον επίσημο Δείκτη Επικινδυνότητας Έναρξης Πυρκαγιάς (FWI) που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς και σχετικές συμβουλές και απλές οδηγίες για τη συγκεκριμένη θέση που βρίσκεται ο χρήστης,

2.    τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή που βρίσκεται όπως θερμοκρασία, σχετική υγρασία, βροχόπτωση, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου,

3.    την έναρξη πυρκαγιάς εντός των ορίων του δήμου Θέρμης απ’ ευθείας από την αντίστοιχη υπηρεσία του δήμου, καθώς και σχετικές οδηγίες απομάκρυνσης από την επικίνδυνη περιοχή με κατεύθυνση προς τα πλησιέστερα σημεία καταφυγής και φιλοξενίας τα οποία εμφανίζονται στο χάρτη. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να ενημερώνονται για πυρικά συμβάντα σε συγκεκριμένους οικισμούς ή στο σύνολο της ζώνης λειτουργίας του συστήματος Ofire+. Η λειτουργία ειδοποιήσεων αφορά αποκλειστικά τη ζώνη λειτουργίας του Ofire+ εντός του δήμου Θέρμης.

4.    Δυνατότητα αυτόματων κλήσεων από τον χρήστη σε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης όπως το Π.Σ. (191), το ΕΚΑΒ (166) και στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης (112).

Ειδικότερα για τις λειτουργίες 1, 2 και 4 η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί  και πέρα από τα όρια του δήμου Θέρμης παρουσιάζοντας τον δείκτη επικινδυνότητας όπως υπολογίζεται βάσει ανοικτών διαθέσιμων μετεωρολογικών δεδομένων, τις μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής και δίνοντας τη δυνατότητα αυτόματης κλήσης σε τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
Η εφαρμογή λειτουργεί σε συσκευές (κινητού ή tablet) με περιβάλλον android (έκδοση 5 και πάνω). Δεν διατηρεί, ούτε αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα των χρηστών της τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό τους.

Με την πιλοτική χρήση του συστήματος, ο δήμος Θέρμης έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει χωρίς κανένα κόστος, άμεσα αυτά τα εργαλεία και να συμμετέχει μέσω νέων εργαλείων και τεχνολογιών στην επιχειρησιακή προσέγγιση και διαχείριση πυρικών φαινομένων.

Παράλληλα, καλύπτει και ένα κενό που υπάρχει στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε περίπτωση πυρικού συμβάντος.    

Η πρωτοβουλία αυτή του δήμου Θέρμης σε συνεργασία με την εταιρεία Όμικρον Α.Ε. θα καλύψει την τρέχουσα και την επόμενη αντιπυρική περίοδο έως 31 Οκτωβρίου 2020, όπου θα εφαρμοστεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία το όλο σύστημα.

Για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με το πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη εφαρμογή  δείτε το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο: