Skip to main content

Technology Forum:Η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται τους νέους στην Ελλάδα

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αποτελεί ένα από τα κεντρικότερα θέματα του Technology Forum που πραγματοποιείται σήμερα στο ΚΕΔΕΑ

Παρότι είναι μακριά ακόμα από το να κάνει ό,τι και ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των ανθρώπων και επηρεάζει ήδη την επιχειρηματική και πανεπιστημιακή κοινότητα που έχει στρέψει το βλέμμα της σε αυτή.

Για αυτόν τον λόγο άλλωστε αποτελεί και ένα από τα κεντρικότερα θέματα του Technology Forum που πραγματοποιείται σήμερα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή γνωστών ερευνητών και αναλυτών.

«Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει αυτό που κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος σε μερικά δευτερόλεπτα, σε αυτό το επίπεδο είμαστε ακόμα», σημείωσε ο διακεκριμένος επιστήμονας και καθηγητής στο MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης επισημαίνοντας πως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης «θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας, θα αλλάξει αρκετά τη ζωή μας, θα κάνει το μέλλον μας να έχει μεγαλύτερη υφή». Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «ο άνθρωπος είναι ικανός να προσαρμόζεται σε καινούργιες καταστάσεις και να εκμεταλλεύεται την τεχνολογία που έχει στα χέρια του για να κάνει τη ζωή του καλύτερη».

Ο ίδιος ερωτηθείς για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου για την τεχνητή νοημοσύνη που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στο brain drain, τόνισε πως η διαδικασία προχωράει και βρίσκεται στη φάση αναζήτησης χρηματοδότησης από φορείς.

Την επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στην πανεπιστημιακή κοινότητα περιέγραψε μιλώντας στη Voria.gr, ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΑΠΘ, ο οποίος παρουσίασε στο φόρουμ τα καινοτόμα συστήματα AI που δημιούργησαν φοιτητές του τμήματος με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον, της κατάθλιψης αλλά και τη μετάφραση του κλάματος του μωρού. «Στο πλαίσιο του περιβάλλοντος που υπάρχει στην Ευρώπη και των προσπαθειών που γίνονται από την ΕΕ για να φτάσει το επίπεδο της Αμερικής, οι νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες που δίνονται από την Ένωση είναι προσανατολισμένες στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό αντανακλάται και στο εκπαιδευτικό κομμάτι με αποτέλεσμα να δημιουργούνται Masters και Ινστιτούτα που να εμπλέκουν την τεχνητή νοημοσύνη σε διάφορα επίπεδα», σημείωσε.

Πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης καθώς σύμφωνα με έρευνες ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης σε εταιρείες είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό, ο Δημήτρης Τζοβάρας, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, τόνισε στη Voria ότι υπάρχουν εταιρείες στη Βόρεια Ελλάδα που χρησιμοποιούν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης όπως η ανάλυση δεδομένων. Πρόβλημα αποτελεί ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Δυστυχώς, όπως επισήμανε, παρότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν τρία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, στον χώρο της πληροφορικής υπάρχει έλλειψη νέων ταλέντων λόγω brain drain.