Skip to main content

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει το πρώτο Cluster Εταιρειών Λογισμικού

Πρωτοβουλία επιχειρήσεων λογισμικού με εξωστρεφή προσανατολισμό για τη διεκδίκηση μεριδίων από τη διεθνή αγορά. Συνεργασία με Πανεπιστήμια.

Εκπρόσωποι από τριάντα και περισσότερες επιχειρήσεις πληροφορικής, τεσσάρων ΑΕΙ και ΤΕΙ, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, συγκεντρώθηκαν χθές το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Α.Ε. και συζήτησαν την πρόταση για τη δημιουργία του πρώτου στη χώρα μας, Cluster Εταιρειών Λογισμικού.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συνεργασία εξωστρεφών εταιρειών software, από όλη την Ελλάδα, που δραστηριοποιούνται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ώστε, με την αξιοποίηση των νέων Ελλήνων επιστημόνων, ο κλάδος ΤΠΕ να διεκδικήσει προοπτικές ανάπτυξης στη διεθνή αγορά.

Οι δύσκολες συνθήκες της συνεχιζόμενης ύφεσης δημιουργούν γόνιμο έδαφος για συνεργασία. Αυτό το έδαφος θα καλλιεργηθεί με πρωτοβουλία των εταιρειών Πληροφορικής της Βόρειας Ελλάδας, κάποιες από τις οποίες το 1995 δημιούργησαν τον κλαδικό ΣΕΠΒΕ, το 2001 πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της "Τεχνόπολης" και, τώρα, σχεδιάζουν το τρίτο σημαντικό βήμα για να δώσουν, μέσα από ένα δίκτυο συνεργασίας, καλύτερες προοπτικές για τον κλάδο στο εξωτερικό.

Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του συνεργατικού αυτού δικτύου -του cluster- παίρνει η "Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε." και την στηρίζει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, δύο εταιρείες συμβούλων, αλλά και CERN, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Φυσικής, που είναι έτοιμο να υποστηρίξει πρωτοβουλίες στη φιλοσοφία του "τριπλού έλικα".

Για αυτή την ετοιμότητα του CERN, που ήδη συνεργάζεται με τη "Τεχνόπολη", διαβεβαίωσε ο βοηθός γεν. διευθυντής του Κέντρου, κ. Μανώλης Τσεσμελής, ενώ το εγχείρημα στηρίζει βεβαίως ο κλαδικός φορέας της Πληροφορικής στη βόρεια Ελλάδα, ο ΣΕΠΒΕ, όπως και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Συγκεκριμένα προτείνεται η δημιουργία ενός ανοιχτού cluster, για τη συμμετοχή στο οποίο θα υπάρχουν μόνο τρία προαπαιτούμενα: Η εταιρεία να αναπτύσσει λογισμικό, να είναι εξωστρεφής και, αν δεν είναι, να γίνει μέτοχος της "Τεχνόπολης", ουσιαστικά χωρίς κόστος.

Το Cluster δημιουργείται:

-Για να υπάρξει όφελος για το κάθε ένα μέλος του χωριστά και για όλα μαζί.

- Για να αξιοποιηθεί το πολύ ισχυρό χαρτί για τον κλάδο που είναι η "Τεχνόπολη" κι η οποία μπορεί να αποτελέσει ομπρέλλα προώθησης για τις μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες.

- Για να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, οι εκατοντάδες των φοιτητών που σπουδάζουν σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΑΤΕΙΘ, αλλά και στο " Μετσόβιο" που επίσης στηρίζει το εγχείρημα. Πανεπιστήμια και εταιρείες, μέσω projects, θα προετοιμάζουν τους νέους επιστήμονες για τις ανάγκες της αγοράς.

- Για την προώθηση συνεργασιών με εταιρείες ΤΠΕ του εξωτερικού.

Μέσω του cluster θα απαντηθούν αποτελεσματικότερα ζητήματα τεχνολογίας, εξωστρέφειας, ανθρώπινου δυναμικού, συμμετοχής σε διαγωνισμούς έργων, προμηθειών, πιστοποιήσεων, εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων.

Τονίσθηκε από μέλη της διοίκησης της "Τεχνόπολης" ότι το εγχείρημα θα πρέπει να προχωρήσει ασχέτως του αν θα εξασφαλισθούν χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων ή όχι, όπως ακριβώς είχε γίνει και με την "Τεχνόπολη", που στηρίχθηκε στη εταιρείες του κλάδου.

Με βάση το σχεδιασμό, στο πρώτο 12μηνο, τα ιδρυτικά μέλη θα φροντίσουν να ολοκληρωθεί το στρατηγικό αλλά και το επιχειρησιακό σχέδιο του Cluster. Στην επόμενη φάση, θα αναζητηθούν πόροι από Ελλάδα και εξωτερικό για τη χρηματοδότηση κοινών δράσεω αλλά και για να εκπονηθούν business plans για τις επιχειρήσεις του δικτύου, με στόχο τη βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών τους.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση υπογράμμισαν ότι ο κλάδος ΤΠΕ, ο οποίος μέχρι και σήμερα δεν υποστηρίχθηκε στα πλαίσια των κεντρικών πολιτικών, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και να αντλήσει πόρους απο το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω και ΕΠΑνΕΚ.