Skip to main content

TEDxThess 2016: Άλλοι τρεις ομιλητές «αποκαλύπτονται»

Στη σκηνή του TEDx Thessaloniki 2 Απριλίου, για να μοιραστούν τις ιστορίες τους θα ανεβούν ένας δάσκαλος, ένας οικονομολόγος και μια δημοσιογράφος

Ένας δάσκαλος που τραγουδά, ένας οικονομολόγος που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή και μια δημοσιογράφος που μάχεται για τους πρόσφυγες θα ανέβουν στη σκηνή του TEDx Thessaloniki στις 2 Απριλίου, για να μοιραστούν μαζί τις ιστορίες τους.

Ο Στέργιος Παρίζας σπούδασε μουσική στην παιδική του ηλικία και αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Προσπαθώντας να εντάξει τη μουσική στην τάξη, παρατήρησε τη θετική επίδρασή της στην ψυχοσύνθεση των μαθητών. Το 2014 ανέλαβε ένα μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο νησί της Ρόδου. Χωρίς καμία εξειδίκευση έφερε το μαθητή πιο κοντά στο σχολείο κάνοντας το όσο το δυνατόν ελκυστικότερο με βάση την αγάπη και την αλληλοεκτίμηση, και τη μουσική ως μέσο επίδρασης στην ψυχολογία του. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς δημιούργησαν ένα τραγούδι στο οποίο τραγουδούν μαζί για όσα διδάχθηκαν από το κοινό τους ταξίδι.

Ο Dimitri Zenghelis είναι συνεπικεφαλής Κλιματικής Πολιτικής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για τις Κλιματικές Αλλαγές “Grantham” του Πανεπιστημίου LSE. Το 2014 κατείχε τη θέση του επικεφαλής Οικονομολόγου στην Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία και το Κλίμα (GCEC). Προσφάτως διετέλεσε, επίσης, υψηλόβαθμος Οικονομικός Σύμβουλος της ομάδας για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων σχεδίων καινοτομίας της Cisco και Associate Fellow του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων «Chatham House». Στο παρελθόν, ήταν επικεφαλής της ομάδας για τη σύνταξη της Έκθεσης Stern στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής στο Λονδίνο, καθώς και υψηλόβαθμος οικονομολόγος της εν λόγω έκθεσης με τίτλο "Τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής», η σύνταξη της οποίας ανατέθηκε στον Nicholas Stern από τον τότε Υπουργό Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Gordon Brown.

Η Zrinka Bralo είναι διευθύντρια του Migrants Organise, μίας πλατφόρμας κοινωνικής οργάνωσης για μετανάστες και πρόσφυγες. Η Zrinka είναι πρόσφυγας από το Σεράγεβο όπου με την ιδιότητα της δημοσιογράφου συνεργάστηκε με κορυφαίους πολεμικούς ανταποκριτές κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης τη δεκαετία του ’90. Είναι ιδρύτρια των βραβείων “Women on the Move”, ενώ στην ίδια απονεμήθηκε το 2011 στη Νέα Υόρκη το βραβείο “Voices of Courage” από την Επιτροπή για τις Γυναίκες Πρόσφυγες (WRC), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας έγινε η Zrinka το 2012. Μέσα από τους αγώνες της πέτυχε να δοθεί τέλος στην κράτηση παιδιών-μεταναστών και αυτή τη στιγμή αγωνίζεται να θέσει τέλος στην επ’ αόριστον κράτηση μεταναστών/-στριών.