Skip to main content

TedxThessaloniki: Δεκαπέντε ιστορίες ενός κόσμου σε κίνηση

Στο φετινό TedxThessaloniki ακούσαμε δυνατές, αισιόδοξες ιστορίες ανθρώπων που δεν φοβούνται την κίνηση του κόσμου και τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

Μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων από τη Θεσσαλονίκη που πρώτη παγκοσμίως ανακάλυψε έκρηξη supernova, ένας Έλληνας θεωρητικός φυσικός που συνέβαλε στην ανακάλυψη για πρώτη φορά βαρυτικών κυμάτων, ένας Έλληνας γιατρός που εργάζεται πάνω στην ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος, αλλά και επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, ερευνητές, δημοσιογράφοι, άνθρωποι από το χώρο του ακτιβισμού έστειλαν, χθες, από τη σκηνή του TedxThessaloniki 2016 ένα αισιόδοξο μήνυμα για την αναπόφευκτη δύναμη ενός κόσμου σε κίνηση και διαρκή εξέλιξη. Σε διαρκή εξέλιξη και η ίδια η διοργάνωση του TedxThessaloniki που έκλεισε τον έβδομο χρόνο παρουσίας στην πόλη καθώς φέτος φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ευτυχώς κινείται

"Γεννιόμαστε για να είμαστε ταξιδιώτες, ερευνητές και πρωτοπόροι. Όλο το σύμπαν είναι σε κίνηση", υπογράμμισε ο γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη αυτοδίδακτος ερασιτέχνης αστρονόμος Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης. Με πολύ κόπο, προσωπική εκπαίδευση και επένδυση σε χρόνο και πόρους το 2001 ξεκίνησε την κατασκευή ενός αυτόνομου ερασιτεχνικού αστεροσκοπείου στην ταράτσα του σπιτιού του, το οποίο "ψάχνει" 170.000 γαλαξίες και "βλέπει" σε απόσταση 650 εκατομμυρίων ετών φωτός για υπερκαινοφανείς αστέρες. Λίγο αργότερα δημιούργησε την Ελληνική Ομάδα Εύρεσης Υπερκαινοφανών Εκρήξεων που σύντομα αριθμούσε μέλη από την Κρήτη ως τον Έβρο, αλλά και μέλη από το εξωτερικό. Η ομάδα τον Ιούλιο του 2015 ανακάλυψε για πρώτη φορά παγκοσμίως ένα σουπερνόβα που συνέβη πριν από 280 εκατ. έτη φωτός. "Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια και έχει ακόμα ενδιαφέρον. Δεν είμαστε επαγγελματίες, δεν ζούμε από αυτό, αλλά απολαμβάνουμε το ταξίδι. Έχει σημασία να βρίσκεσαι σε ένα μονοπάτι που σε εξελίσσει. Δεν βλέπουμε μόνο τον έναστρο ουρανό, γινόμαστε και μάρτυρες σε ένα κοσμικό γεγονός", σημείωσε. "Όλοι μας αποτελούμαστε κυριολεκτικά από αστερόσκονη. Είμαστε το ζωντανό μέρος του σύμπαντος. Έχουμε συνείδηση", είπε ο Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, προσθέτοντας ότι "αν δεν είχαν προηγηθεί οι τρομερές εκρήξεις των υπερκαινοφανών στο παρελθόν, δεν θα βρισκόμασταν εδώ να ανταλλάζουμε ιδέες".

"Η επιστήμη για ακόμη μια φορά μας έδωσε ελπίδα. Όποιος σας πει ότι προβλήματα, όπως το προσφυγικό δεν μπορούν να λυθούν, λέει ψέματα και απλά κρύβει την επιθυμία του να παραμείνουν άλυτα", είπε ο Μιχάλης Αγάθος, μέλος της διεθνούς συνεργασίας ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων LIGO-Virgo. Ο κ.Αγάθος περιέγραψε πώς ανιχνεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2015 το βαρυτικό κύμα G που ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από 1,3 δισεκ. χρόνια σε μια μακρινή γωνιά του σύμπαντος όταν ενώθηκαν δύο μαύρες τρύπες επαληθεύοντας τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αινστάιν. “Η φύση αποφάσισε να μας κάνει ένα δώρο και ήταν δυνατό, ήταν καθαρό, ήταν πανέμορφο”, εξήγησε και συνέχισε: “Το σύμπαν πάντα μας σιγοτραγουδούσε και εμείς μόλις βγάλαμε αυτιά. Ελάτε να ακούσουμε μαζί την κοσμική συμφωνία”.

Η λειτουργική ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος θα ανοίξει τον δρόμο για την προσωποποιημένη, γονιδιακή ιατρική, υπογράμμισε ο πρωτοπόρος και πολυβραβευμένος Έλληνας γενετιστής Στυλιανός Αντωναράκης. Καθηγητής και πρόεδρος στο τμήμα Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία ο κ.Αντωναράκης και η ομάδα του κατάφεραν να χαρτογραφήσουν την ακολουθία του ανθρώπινου γονιδιώματος και ιδιαίτερα του χρωμοσώματος 21 το οποίο και ευθύνεται για το σύνδρομο Down. Όπως είπε στο TedxThessaloniki, κάθε φορά που δημιουργείται ένας άνθρωπος, το ανθρώπινο γονιδίωμα αντιγράφεται, με ένα μικρό λάθος κάθε φορά, γεγονός που κάνει κάθε άνθρωπο διαφορετικό. Για αυτό και υπάρχει και τόση μεγάλη ποικιλία στα ανθρώπινα γονιδιώματα. Όλοι μας μοιάζουμε κατά 99,1%, ως μέλη του ίδιου είδους, του homo sapiens sapiens, αλλά αυτό το 0,9% που διαφέρει είναι αυτό που προσδίδει την ποικιλία.

"Δεν υπάρχει φυσιολογικό ανθρώπινο γονιδίωμα. Όλοι έχουμε μεταλλάξεις και αλλαγές στο γονιδίωμά μας, αλλά δεν νοσούμε, γιατί έχουμε τη μετάλλαξη στο ένα μόνο αντίγραφο του γονιδιώματος, από τον ένα γονέα, ενώ απουσιάζει από το αντίγραφο του άλλου γονέα", ανέφερε ο κ.Αντωναράκης, με πρωτοβουλία του οποίου το 2006 καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα. "Γνωρίζουμε τη λειτουργία μόνο του 1,5 % του ανθρώπινου γονιδιώματος κι ωστόσο μπορούμε να κάνουμε πολλές διαγνώσεις", εξήγησε για να προσθέσει ότι η γνώση μας δίνει τη δύναμη να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και τις μελλοντικές αποφάσεις. Το «γνώθι σαυτόν» για τον Αντωναράκη σημαίνει «να γνωρίζεις το γονιδίωμά σου».

Ο ερευνητής Ρομποτικής Μηνάς Λιαροκάπης έκλεψε τις εντυπώσεις, παρουσιάζοντας την OpenBionics, που δημιουργεί εξελιγμένα προσθετικά μέλη, τα οποία έχουν χαμηλό κόστος ώστε να μπορούν να κατασκευάζονται και σε εμπόλεμες χώρες, για παράδειγμα, ενώ στην ιστοσελίδα τους υπάρχουν και οι πληροφορίες για να δημιουργήσει όποιος επιθυμεί ένα τεχνητό μέλος σε 3D printer. «Η αλληλεπίδραση με τον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού μας έκανε να καταλάβουμε ότι η καινοτομία δεν βρίσκεται μόνο στα εργαστήρια και στα πανεπιστήμια, μπορεί να την παράγει ο καθένας. Κι επειδή ο καθένας μπορεί να είναι πηγή καινοτομίας, δοκιμάστε το και βοηθήστε πρωτοβουλίες όπως η OpenBionics», προέτρεψε το ακροατήριο.

Αλλάζοντας την πόλη, την κοινωνία, τον κόσμο

«Πώς ξέρω ότι η πόλη ή η χώρα μου είναι καλή κοινωνία;» είναι το ερώτημα με το οποίο άρχισε την ομιλία του ο ειδικός σε θέματα κοινωνικής προόδου Michael Green. Όπως είπε, η απάντηση έρχεται συνήθως σε συνάρτηση με την οικονομία και το ΑΕΠ, το οποίο όμως συχνά είναι παραπλανητικό. Για άλλους η απάντηση είναι η χαρά, αλλά ούτε η ευτυχία είναι πραγματικός δείκτης μιας καλής κοινωνίας. Ο ίδιος ο Green θεωρεί ότι την απάντηση στο ερώτημα έδωσε ο Αριστοτέλης, ο οποίος θεώρησε ότι μια καλή η κοινωνία είναι αυτή που δημιουργεί συνθήκες ευδαιμονίας. Έτσι, ο Michael Green και οι συνάδελφοί του βρήκαν έναν τρόπο να μετρήσουν το δείκτη ευδαιμονίας μιας κοινωνίας, το Δείκτη Κοινωνικής Προόδου, σε μια κλίμακα από το 1 ως το 100. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Νορβηγία με 88/100, στη χαμηλότερη θέση η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία με 31/100. Όσο για την Ελλάδα, ευτυχώς βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Νορβηγία, με 74%.

Από τις περιοχές της Ελλάδας, «πρωταθλήτρια» στο Δείκτη Κοινωνικής Προόδου αναδεικνύεται η Κρήτη, ακολουθεί το Βόρειο Αιγαίο και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία. Οι πιο πλούσιες περιοχές, όπως η Αττική και η Δυτική Μακεδονία βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερες θέσεις, ενώ η πιο φτωχή περιοχή, η Ήπειρος τα πάει αρκετά καλά. Η χώρα συνολικά εμφανίζει χαμηλά ποσοστά σε τομείς που έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και τους θεσμούς, τις διακρίσεις και τη φυλετική ισότητα, ωστόσο ο δείκτης που μετράει την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση είναι εξαιρετικά υψηλός.

Ο Michael Green έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Ο κόσμος μας είναι σε κίνηση. Το πού κατευθύνεται είναι δική μας απόφαση. Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου μάς δείχνει ότι το ΑΕΠ και η οικονομία δεν καθορίζουν τα πάντα. Ας φροντίσουμε να τον κάνουμε ένα καλύτερο μέρος, όχι μόνο την επιβίωση αλλά και για την ευδαιμονία» .

Στην ομιλία του ο οικονομολόγος με εξειδίκευση στον τομέα της κλιματικής αλλαγής Dimitri Zenghelis αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί η ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που υπογράφηκε στο Παρίσι τον προηγούμενο Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον κ.Zenghelis ο στόχος να σταθεροποιηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αν επιτευχθεί, θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στις διεθνείς, αλλά και στις εγχώριες οικονομίες. "Η κλιματική αλλαγή έχει τεράστιο κόστος για τις ευκαιρίες που έχουμε και που θα έχουμε, με το κόστος αυτό να απειλεί την ύπαρξη μας. Όμως υπάρχει λύση και αυτή βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", τόνισε. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το κόστος παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί δραστικά και είναι πια χαμηλότερο από τα ορυκτά καύσιμα. "Η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει και οι εταιρίες έχουν αρχίσει πια να το καταλαβαίνουν. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο καμπή που θα μας μεταφέρει από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", επισήμανε.

Στη μνήμη της Zaha Hadid που έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή στις 31 Μαρτίου αφιέρωσαν την ομιλία τους οι αρχιτέκτονες Νατάσα Λιανού και Ερμής Χαλβατζής που διετέλεσαν μέλη της κορυφαίας σχεδιαστικής της ομάδας. Όπως είπαν στους ακροατές, οι πόλεις μας πρέπει να μοιάζουν στον σχεδιασμό με το iphone, να είναι λιτές στον σχεδιασμό και λειτουργικές. "Οι πόλεις μας πρέπει να είναι μέρη που οι άνθρωποι επιθυμούν να ζουν, να επισκέπτονται και να είναι μέρος τους. Οι πόλεις μας πρέπει να γίνουν ένα υπόδειγμα αρχιτεκτονικής", ανέφεραν. Η σχεδιαστική φιλοσοφία τους είναι το Smart Design Elegance που συνδυάζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα , τα κατάλληλα υλικά και την αισθητική με το χαμηλό κόστος και την λειτουργική αποδοτικότητα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε τις πόλεις μας καλύτερες, φιλικότερες και πιο επιθυμητές ώστε να ζήσουμε μέσα τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο χώρο.

Ο χειρούργος οφθαλμίατρος Andrew Bastawrous μετακόμισε με τη γυναίκα του και το παιδί του στην Κένυα πριν από τέσσερα χρόνια, στην Κένυα με σκοπό να στήσει 100 οφθαλμολογικές κλινικές και εξελίχθηκε σε κοινωνικό επιχειρηματία. Όσο ήταν εκεί, γεννήθηκε το Peek, the Portable Eye Examination Kit, μια χαμηλού κόστους και εύκολη στη χρήση λύση, που μέσω smartphone ππου διευκολύνει την πρόσβαση στην οφθαλμολογική φροντίδα. Για να εξασφαλίσουν πόρους για τη θεραπεία των ασθενών, που εντόπιζαν με το Kit, έπρεπε να βρεθεί ένας βιώσιμος τρόπος, και αυτός ήταν το Ujima Bakehouse, ένα αρτοποιείο. Με τα έσοδα που προκύπτουν από κάθε 100 ψωμιά που πωλούνται, ένας άνθρωπος λαμβάνει οφθαλμολογική φροντίδα και ένας νέος επαγγελματική εκπαίδευση.

Θύμα η ίδια σεξουαλικής επίθεσης η Ione Wells δημιούργησε τη διεθνή εκστρατεία #NotGuilty κατά της σεξουαλικής βίας και της στοχοποίησης των θυμάτων. «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το αίσθημα αδυναμίας, ντροπής, αναστάτωσης και αδικίας που ένιωσα» είπε η Ione Wells για την εμπειρία της. Για να μπορέσει να συμπυκνώσει τα αισθήματα αυτά έγραψε ένα γράμμα σε αυτόν που της επιτέθηκε, εξανθρωπίζοντάς τον ως «εσύ». «Σκέφτηκες ποτέ τους ανθρώπους στη ζωή σου; Δεν επιτέθηκες μόνο σε μένα, αλλά επιτέθηκες και σε όλη την κοινότητά μου» του έγραψε, ανάμεσα στα άλλα, σε ένα γράμμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του πανεπιστημίου της και γρήγορα έγινε viral, με το hashtag: #NotGuilty. Τα μηνύματα που λάμβανε ήταν συγκινητικά, από γυναίκες που μοιράζονταν την εμπειρία τους και το γράμμα έφτασε τα διεθνή ΜΜΕ. Μέσω της καμπάνιας #NotGuilty, τα περιστατικά που έγιναν γνωστά δεν αναφέρονταν ως ειδήσεις, αλλά ως ιστορίες των ανθρώπων που τα έζησαν, ήταν η φωνή των θυμάτων και όχι των δημοσιογράφων.

Η συζήτηση στα social media ήταν μεγάλη, καθώς σήμερα αποτελούν το μέσο που μπορεί να φέρει κοινωνική αλλαγή, αλλά προκαλεί και πολύ αρνητική συζήτηση, με επικριτές, ανθρώπους που εκμεταλλεύονται μια ιστορία για να προωθήσουν τα δικά τους επιχειρήματα ή και αυτούς που, όπως στην περίπτωση της Ione, θεωρούσαν ότι λέει ψέματα για τη δημοσιότητα.

Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε μια πλατφόρμα που δημιουργούνται κοινότητες να γίνει το μέρος όπου συμβιβαζόμαστε με την ήττα, τόνισε η Ιοne, προσκαλώντας μας να σκεφτούμε μια νέα προσέγγιση στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα social media για να απαντήσουμε στην αδικία. «Δεν μπορούμε να αντιδρούμε σε μια αδικία, μόνο για να την αφήσουμε να ξεχαστεί την επόμενη μέρα επειδή προχώρησε στο επόμενο θέμα το υπόλοιπο Twitter» ήταν το μήνυμά της.

«Το δίκαιο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δεν περιορίζεται στις δικαστικές αίθουσες, και οι πόρτες του ανοίγουν όταν κάποιοι τολμούν να τις χτυπήσουν, αποφασισμένοι να κερδίσουν», επισήμανε ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος ο οποίος είναι ο πρώτος εκλεγμένος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης. Ο κ.Σωτηρόπουλος ανέλαβε τη σύνταξη της προσφυγής του Συλλόγου Αθηναίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τα Γλυπτά της Ακροπόλεως μετά την αρνητική απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου να δεχθεί τη διαμεσολάβηση της UNESCO. Όπως είπε ο κ.Σωτηρόπουλος, η διακράτηση των Γλυπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί παραβίαση σημαντικών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως του δικαιώματος σεβασμού της εθνικής πολιτισμικής ταυτότητας του Συλλόγου. Επισήμανε, δε, ότι πολλοί σύλλογοι έχουν προσφύγει κατά το παρελθόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έχουν δικαιωθεί.

Ο Άλεξ Λοΐζου, συνιδρυτής της Trouva, ενός online εμπορικού κένρου που προβάλλει προϊόντα από τους καλύτερους ανεξάρτητους πολιτές του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησε για τηλε-εργασία." Όπως η πληροφορία δεν είναι πλέον τοπικά περιορισμένη, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, έτσι και στην εργασία τίθεται πλέον το δίλημμα «συν – τοποθέτηση ή τηλε-εργασία» που καθορίζει πώς φτιάχνονται οι επιχειρήσεις", υποστήριξε. Όλα έχουν να κάνουν, είπε, με τη δημιουργία μιας αίσθησης πίστης και κοινού οράματος σε έναν οργανισμό. "Δεν πρέπει να περιοριζόμαστε, αφήνοντας την τοπικότητα να μας στερήσει πολύτιμους συμμάχους", κατέληξε.

Μπορεί λοιπόν να μετρηθεί η ευτυχία; Η απάντηση, σύμφωνα με τον Γιώργο Ελευθερίου, είναι ναι και σε αυτό έρχεται η βοήθεια της τεχνολογίας, που μπορεί να αναγνωρίσει τις διακυμάνσεις στη φωνή ενός ατόμου, στις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις του σώματος, αλλά και να μετρήσει κάποιες σωματικές λειτουργίες, όπως η εφίδρωση, κατηγοριοποιώντας τα ανθρώπινα συναισθήματα. Ο Γιώργος Ελευθερίου είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sentio Solutions με έδρα στο Palo Alto της Καλιφόρνια, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του Feel, του πρώτου βραχιολιού που αναγνωρίζει και καταγράφει τα ανθρώπινα αισθήματα και βοηθάει τους χρήστες να βελτιώσουν τη ψυχική τους ευεξία.


Η ιστορία της Doaa που συνεχίζει να εμπνέει και ποιοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον του κόσμου

Στις εκπλήξεις του φετινού TEDXThesaloniki το μήνυμα μέσω video της επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας και εκπροσώπου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ, Melissa Fleming, που είχε συγκινήσει στο TEDxThessaloniki του 2015 με την ιστορία της Doaa. Η Doaa είναι μια πρόσφυγας που επέζησε από ένα από τα πιο τραγικά ναυάγια στη Μεσόγειο, σώζοντας ένα παιδί, αλλά βλέποντας τον άνδρα της ζωής της να χάνει τη ζωή του μπροστά της. Η ιστορία της ενέπνευσε πολλούς, ανάμεσά τους ο Αλέξης Πανταζής, από την Hellas Direct, ένας από τους περσινούς ομιλητές, που έδωσε μια υποτροφία στη Doaa, που όπως μας αποκάλυψε η Melissa Fleming, σε μήνυμα μέσω video, ζει πλέον στη Σουηδία.

Η Melissa Fleming τόνισε πώς η Ελλάδα έχει γίνει η κεντρική σκηνή για τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν σπεύσει να βοηθήσουν, όπως και Έλληνες ιδιώτες που λαμβάνουν πρωτοβουλίες, καλύπτοντας τα κενά των κυβερνήσεων.

Οι χώρες κλείνουν τα σύνορα αντί να υποδέχονται τους ανθρώπους και η συμπόνια χάνει έδαφος από το φόβο, τον οποίο εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί που φοβούνται μήπως χάσουν τη δύναμή τους, ήταν το δυνατό μήνυμα της Melissa Fleming.

Σε συνέντευξή του με την επιμελήτρια της διοργάνωσης Έλενα Παπαδοπούλου ο Alex Pantazis μίλησε για την ανταπόκριση της εταιρείας του στην ιστορία της Doaa, ο οποίος ανακάλυψε ότι τελικά με τη γραφειοκρατεία που επικρατεί στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολο να δώσεις λεφτά παρά να βγάλεις. "Με αφορμή την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση καταλάβαμε ότι πρέπει να δρούμε ως άτομα και να μη θεωρούμε ότι μεμονωμένα κράτη ή ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν πάντα να ανταποκριθούν στους ρόλους τους. Και η πιο μικρή προσφορά από μεμονωμένα άτομα μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο", είπε ο κ.Pantazis.

Την εμπειρία του να ζει κανείς σε εμπόλεμη ζώνη και να είναι πρόσφυγας σε μια ξένη χώρα, αλλά και την εμπειρία της να είναι εκεί -στη ξένη χώρα- και να βοηθά πρόσφυγες σαν και αυτή αφηγήθηκε η συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Zrinka Bralo. Πρόσφυγας η ίδια από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αναφέρθηκε στον ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στην αρνητική εικόνα που μπορεί να σχηματίσουμε για τους πρόσφυγες. Μέσα από την ομιλία της ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της να αναδείξει τη προσφορά των γυναικών μεταναστών στις χώρες όπου βρήκαν ένα ασφαλές σπίτι. Στο τέλος της ομιλίας της κάλεσε τον κόσμο να δει την πραγματικότητα, να δει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως ανθρώπους σε κίνηση. Μας κάλεσε τον κόσμο να δούμε τους εαυτούς μας ως πολίτες που έχουν τη δύναμη να τους υποδεχθούν και να τους προστατεύσουν. Μόνο τότε, όπως είπε, θα πάψουμε να φοβόμαστε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Με συγκίνηση και δυνατά χειροκροτήματα για τον Στέργιο Παρίζα έκλεισε το φετινό TedxThessaloniki. Ο δάσκαλος Στέργιος Παρίζας βρέθηκε στη Ρόδο ως υπεύθυνος για μία τάξη υποδοχής με μαθητές που έχουν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα. Για να τα βγάλει πέρα με αυτό το δύσκολο εγχείρημα, έβαλε τον εαυτό του στη θέση των μαθητών. "Αν ήμουν μαθητής σε μια άλλη χώρα, θα ήθελα να μαθαίνω και για τη δική μου χώρα, και γι’ αυτό πρότεινα στα παιδιά να μάθουν όχι μόνο τα ελληνικά, αλλά και τη δική τους γλώσσα. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν βιώνουν κάτι, το διασκεδάζουν. Επειδή έχω γνώσεις μουσικής, έγραψα ελληνικούς στίχους, με λέξεις από τη γλώσσα των παιδιών, και δανειστήκαμε τη μουσική από ένα παλιό βαλς του Σοστακόβιτς. Το προβάραμε με τα παιδιά, το ηχογραφήσαμε και παίζουν μουσική. Είναι το ταξίδι των αστεριών, που ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο. Ήθελα να δείξω στα παιδιά ότι όταν μιλάμε για γλώσσες, ιστορίες και πολιτισμούς, δε βάζουμε το σύμβολο του μεγαλύτερου και του μικρότερου", επισήμανε.

Την επόμενη χρονιά, στην Κω, δεν υπήρχε χρόνος να μπει η μουσική στην εκπαιδευτική διαδικασία, με τα παιδιά όμως έφτιαξαν ένα τραγούδι για το τέλος της χρονιάς.

Όταν η νέα του θέση τον έφερε στις δομές Ειδικής Αγωγής, με μαθητή το Μιχάλη, έθεσε μικρούς στόχους, έχτιζε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους και κάποια στιγμή έγραψε ένα τραγούδι για όσα του μάθαινε ο Μιχάλης. Το τραγούδι παρουσιάστηκε στο σχολείο, και ακούσαμε συγκινημένοι ένα κομμάτι του στην αίθουσα.

"Ο αληθινός πλούτος δεν υπάρχει μόνο στα λεφτά και στην εκπαίδευση αξίζει ο αληθινός πλούτος. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε στα χέρια μας το μέλλον του κόσμου", κατέληξε.