Skip to main content

TEDxThessaloniki: Δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον σε έναν Νέο Τόπο

Φωτεινά μυαλά βρέθηκαν στη σκηνή του επετειακού 10ου TEDxThessaloniki στο Βασιλικό Θέατρο για να μιλήσουν για τον Νέο Τόπο.

Πώς φαντάζεστε το μέλλον στην επιστήμη, την τεχνολογία, την πολιτική, την γεωπολιτική, την καθημερινή μας ζωή; Πώς αντιμετωπίζετε τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή σας, την ασθένεια, την αναπηρία; Φωτεινά μυαλά, άνθρωποι που σκέφτονται διαφορετικά, έχουν όραμα και σχεδιάζουν το αύριο, πρωτοπόροι και ηγέτες στο είδος τους βρέθηκαν άλλη μία φορά στη σκηνή του επετειακού 10ου TEDxThessaloniki στο Βασιλικό Θέατρο για να μιλήσουν για τον Νέο Τόπο.  Οι άνθρωποι του TEDxThessaloniki θεώρησαν τα δέκατα γενέθλια της διοργάνωσης μία ευκαιρία για να αναλογιστούμε το παρελθόν, να αποδεχτούμε το παρόν και να φανταστούμε το μέλλον. Πώς θα είναι, λοιπόν, αυτός ο Νέος Τόπος;

Σχεδιάζοντας το μέλλον

O Νίκος Χρυσός, σχεδιαστής καινοτομιών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ρωσία για τη Cisco τόνισε μιλώντας στο TEDxThessaloniki ότι δεν θα πρέπει να προσπαθούμε να προβλέψουμε το μέλλον αλλά να το δημιουργήσουμε μαζί. «Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο δεν θα το κάνουμε στο εργαστήριο αλλά στον δρόμο. Και δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις, τους ακαδημαϊκούς, τον δημόσιο τομέα και τις startups να συμμετέχουν σε αυτή τη συνεργασία», είπε.

Ως διευθυντής έργου για το CityVerve στο Μάντσεστερ ηγήθηκε μίας κοινοπραξίας 20 δημόσιων και ιδιωτικών εταρειών, οι οποίες μαζί με τη Cisco πρωτοστάτησαν στη χρήση τεχνολογιών IoT με στόχο να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του «έξυπνου» σε μία πόλη-πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο. Μία από τις καινοτομίες που εφαρμόστηκαν ήταν οι ομιλούσες στάσεις λεωφορείου, οι οποίες προτρέπουν τον κόσμο να περπατήσει μέχρι την επόμενη στάση προσφέροντας ως κίνητρο δωρεάν εισιτήριο.

Στην παρούσα φάση δουλεύει πάνω στη διασύνδεση αυτόνομων οχημάτων μέσα στην πόλη τεστάροντας αυτόνομα οχήματα σε 25 χιλιόμετρα πραγματικών δρόμων. «Τα αυτόνομα οχήματα είναι ό,τι πιο ορατό θα δούμε τα επόμενα 10 χρόνια» είπε.

Kλείνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Χρυσός μας έδωσε τα 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς: να είναι φιλόδοξος, να συνεργάζεται, να είναι ρεαλιστής και να διαθέτει περιέργεια.

Ίντερνετ σε όλα τα σχολεία του κόσμου μέσω δορυφόρων

Το όραμά του παγκόσμια πρόσβαση στο διαδίκτυο παρουσίασε ο σχεδιαστής αστερισμού δορυφόρων Mike Lindsay. Οι δορυφόροι μπορούν να δώσουν λύση στο ψηφιακό χάσμα που υπάρχει στον κόσμο, δεδομένου ότι το 50% του πληθυσμού της γης εξαιτίας της απουσίας κατάλληλων υποδομών δεν έχει πρόσβαση σε online εργαλεία που εμείς θεωρούμε δεδομένα, εργαλεία που μας βοηθούν στην εκπαίδευση, την υγεία, το εμπόριο και άλλους τομείς.

Η OneWeb, η εταιρεία στην οποία εργάζεται άρχισε να εκτοξεύει τη μεγαλύτερη συστοιχία δορυφόρων παγκοσμίως η οποία όταν ολοκληρωθεί θα παρέχει σύνδεση ευρυζωνικού διαδικτύου από το διάστημα. Όπως είπε ο Lindsay, στόχος είναι σε επτά χρόνια να έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ όλα τα σχολεία του κόσμου.

Η ιδέα του να χρησιμοποιήσουμε χιλιάδες δορυφόρους για να καλύψουμε την επιφάνεια της κατοικήσιμης γης και να προσφέρουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους είναι κάτι που πολλές εταιρείες και οργανισμοί κυνηγούν. Αρκεί όμως ο χώρος γύρω από τον πλανήτη μας για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο εγχείρημα; Ήδη κατεστραμμένοι δορυφόροι περιφέρονται γύρω από τη Γη λειτουργώντας ως σκουπίδια του διαστήματος.

Σύμφωνα με τον Mike Lindsay, μπορεί να υπάρξει λύση. Αν σκεφτούμε καλά τον σχεδιασμό, αν λειτουργήσουμε προληπτικά στην δημιουργία κανονισμών, τότε τα προβλήματα θα ελαχιστοποιηθούν και ίσως ακόμα κάποια από αυτά να αποφευχθούν.

Έχουμε δει πολλά περιβαλλοντολογικά προβλήματα να αγνοούνται μέχρι τη στιγμή που εξελίσσονται σε παγκόσμιες κρίσεις. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, να βρεθούμε μπροστά από το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών και να βεβαιώσουμε πως δεν θα γίνει πιο μεγάλο από ό,τι είναι ήδη.

Το μέλλον της καινοτομίας στην Ελλάδα

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε έναν κόσμο αυξημένης εξειδίκευσης; Το ερώτημα έθεσε για να δώσει τη δική του άποψη ο Αλέξανδρος Ελευθεριάδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μουσικός, συνιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας Vidyo, που αναπτύσσει συστήματα τηλεδιάσκεψης με βίντεο και ιδρυτικό μέλος του venture capital Big Pi Ventures. Μετά από μια αναδρομή στην ιστορία της τεχνολογίας του ψηφιακού βίντεο που ξεκίνησε το 1990 στις ΗΠΑ ο Αλέξανδρος Ελευθεριάδης τόνισε ότι έχουμε κάποια καλά παραδείγματα στο καινοτομικό σύστημα στη χώρα μας αλλά είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο.

«Το ζητούμενο δεν είναι να αντιγράψουμε τους ξένους. Πρέπει να βρούμε τη δική μας θέση και σε σχέση με την ταυτότητά μας δεν έχουμε δείξει αποτελεσματικότητα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δύο είναι τα μεγαλύτερα διανοητικά επιτεύγματα στη χώρα μας, η ποίηση και η λαϊκή μουσική. Στη λαϊκή μουσική είχαμε μία τεράστια πρωτοπορία καθώς συνδυάζοντας την παράδοση της ανατολικής μουσικής και της δυτικής, η Ελλάδα δημιούργησε ένα καινούργιο όργανο, το μπουζούκι και τον μικρότερο του αδερφό, το μπαγλαμά και έδωσε νέες λύσεις στην αρμονία».

Η καινοτομία, όπως είπε, είναι θέμα κουλτούρας, δεν είναι κάτι που εξειδικεύεται μόνο στην τεχνολογία. «Καινοτομία είναι να αναγνωρίσουμε κάτι που έχει αξία. Στη χώρα μας, δεν δώσαμε την αξία που έπρεπε στη λαϊκή μουσική, δεν μπορέσαμε να την προωθήσουμε όπως έπρεπε. Όπως έκαναν με την επίσης ταπεινής καταγωγής τζαζ στην Αμερική», επισήμανε κάνοντας και μια ζωντανή επίδειξη με μπουζούκι.

«Οι μεγάλες επιτυχίες δεν θα έρθουν αντιγράφοντας τη Silicon Valley, θα έρθουν όταν διαμορφώσουμε μια δική μας ταυτότητα, όταν ευθυγραμμίσουμε το παρελθόν, που κληρονομήσαμε με το παρόν και το μέλλον. Αρκεί να δουλεύουμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση», κατέληξε.

Ο Δημήτρης Κρανιώτης ξεκίνησε να προωθεί τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό όταν διοργάνωσαν στο νότιο Λονδίνο μαζί με τους φίλους του μία μουσική βραδιά με ελληνικά τραγούδια από την ανάγκη τους να δημιουργήσουν οικείες στιγμές.

Από τότε, η εταιρεία Ark4Art που δημιούργησε με τους φίλους του έχει διοργανώσει πάνω από 35 εκδηλώσεις τα τελευταία 5 χρόνια. Μουσική, θέατρο, ποίηση, φεστιβάλ.

«Όταν μία προσπάθεια γεννιέται από μια ομαδική ανάγκη για αλλαγή με γνώμονα την επικοινωνία και το σεβασμό στη αισθητική είναι σχεδόν σίγουρο, πως θα παρασύρει και άλλους. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα. Η παρέα, η πατρίδα, η αισθητική, η εξωστρέφεια, η μέθεξη, ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός, είμαστε εμείς, οι Έλληνες εδώ, οι Έλληνες εκεί και οι στιγμές που δημιουργούμε. Ας συνεχίσουμε λοιπόν, να μοιραζόμαστε την Ελλάδα όπου και αν βρισκόμαστε», τόνισε.

Το Ίντερνετ είναι ο Νέος Τόπος

Γιατί η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι προκαλεί μεγαλύτερη ανταπόκριση στα social media από την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία ή τη Σρι Λάνκα; Ο ερευνητής υπολογιστικών κοινωνικών επιστημών Taha Yasseri στο Ινστιτούτο Διαδικτύου της Οξφόρδης χάρη στη βοήθεια των big data μελέτησε τον τρόπο διάχυσης της δημοφιλίας και συνέλεξε στοιχεία που σχετίζονται με την προσοχή και την μνήμη των ανθρώπων όταν μαθαίνουν δυσάρεστα νέα και καταστροφές. Με την ομάδα του επέλεξαν να μελετήσουν τη συμπεριφορά σε ειδήσεις που σχετίζονται με τις συντριβές αεροπλάνων και βασίστηκαν στη Wikipedia όπου μέτρησαν πόσες φορές κάποιος διάβαζε άρθρα σχετικά με τις συντριβές αεροπλάνων αφού συνέβαιναν, μέσα σε μια εβδομάδα.

«Ένα ενδιαφέρον νούμερο που προέκυψε είναι ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για αεροπορικά δυστυχήματα με περισσότερους από 50 νεκρούς», τόνισε ο Taha Yasseri. Κατά τον ίδιο ο κόσμος νοιάζεται περισσότερο για όσα είναι κοντά του και η εθνότητα πραγματικά μετράει με τις ειδήσεις για συντριβή αεροπλάνων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αντίστοιχες για την Αφρική ή την Αυστραλία.

«Μερικές φορές το μόνο που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε είναι ένας καθρέφτης. Το Ίντερνετ και τα δεδομένα που αντλούμε από αυτό μπορεί να αποτελέσει αυτό τον καθρέφτη», είπε. «Το twitter αποτελεί το μεγαλύτερο φόρουμ που υπήρξε ποτέ. Ναι υπάρχουν fake news, ομιλίες μίσους και filter bubbles. Τα δύο πρώτα υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και είναι βασικά συστατικά των media, ενώ τα filter bubbles ισχύουν και για τον κοινωνικό μας περίγυρο. Ταυτόχρονα, όμως το το Ίντερνετ μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικές ιδέες και να σπάσουμε τη φούσκα. Δυστυχώς τα social media δεν το ενθαρρύνουν αυτό», τόνισε και κατέληξε: «Μόλις φθάσαμε στον πλανήτη Ιντερνετ και πρέπει να βρούμε κανόνες σε αυτό τον νέο κόσμο. Όσο τρομακτικός και αν φαίνεται αυτός ο νέος τόπος είναι γεμάτος από ευκαιρίες επίσης. Σε αυτόν τον νέο τόπο μπορούμε να μείνουμε ενωμένοι ή να παραμείνουμε χώρια. Σχεδόν καταστρέψαμε τον πλανήτη Γη. Ας κάνουμε καλύτερο πλανήτη το Ίντερνετ. Το Ίντερνετ είναι ο νέος τόπος».

Ο νέος τόπος στη Δημοκρατία

«Αν θέλουμε να διασώσουμε τις δημοκρατικές μας ελευθερίες, πρέπει να επανεφεύρουμε τη δημοκρατία, αυξάνοντας την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων», τόνισε ο μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης και συγγραφέας Γιώργος Ζαρκαδάκης, ο οποίος θεωρεί ότι ένας τρόπος επανασχεδιασμού της δημοκρατικής διαδικασίας είναι οι Συνελεύσεις Πολιτών.  Μία ομάδα πολιτών δηλαδή, που επιλέγεται τυχαία, εκπροσωπώντας όμως δημογραφικά μια ευρύτερη κοινωνική ομάδα, που έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί και να συζητήσει για το θέμα για το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει και που αποζημιώνεται για τον χρόνο της.

Οι Συνελεύσεις Πολιτών έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς, για να δώσουν λύσεις σε σύνθετα και διχαστικά πολιτικά ζητήματα, όπως για τη νευροτεχνολογία ή για το θέμα των αμβλώσεων στην Ιρλανδία. «Οι Συνελεύσεις Πολιτών επιτυγχάνουν εκεί που τα κοινοβούλια αποτυγχάνουν. Για να διατηρήσουμε τη Δημοκρατία και τα προτερήματά της πρέπει να την κάνουμε περισσότερο άμεση. Οι Συνελεύσεις Πολιτών είναι ένας άριστος τρόπος για να το καταφέρουμε», εξήγησε.

Έλλη Στάη: Υπάρχει ζωή για τη δημοσιογραφία μετά τα fake news

Για το νέο τοπίο στη δημοσιογραφία μετά την άνοδο των νέων μέσων και κυρίως των social media μίλησε η δημοσιογράφος Έλλη Στάη ξεκινώντας με μία ιστορία fake news, αυτής του «διαδικτυακού» θανάτου του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Η Έλλη Στάη ανέφερε ότι τα fake news προφανώς δεν είναι κάτι καινούργιο. Στη νέα πραγματικότητα ωστόσο των social media, η ανωνυμία είναι εκείνη που επιτρέπει την άμεση, μαζική και κατακλυσμιαία εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων.

«Σε μία έρευνα του MIT για τη διάδοση των fake news στο twitter σε δείγμα 126.000 ειδήσεων που αναπαρήχθησαν από 3 εκατ. χρήστες, καταγράφηκε ότι η μέση αναπαραγωγή μίας είδησης ήταν 1.000 χρήστες όταν η μέση αναπαραγωγή μίας ψευδούς είδησης 100.000 χρήστες», είπε. Η ίδια συμπλήρωσε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν τα fake news χρησιμοποιούνται ως μηχανισμός επηρεασμού της κοινής γνώμης από την εξουσία.

«Σε αυτό τον νέο πλαίσιο, το κορεσμένο από ειδήσεις, φήμες, κουτσομπολιά και διαμορφωμένες απόψεις ο δημοσιογράφος καλείται να αναπροσαρμόσει τη δουλειά του και να λειτουργήσει όχι πια απλώς ως μεσολαβητής αλλά ως διορθωτής, ως ένας correcteur. Να διατρέξει αυτό το συνονθύλευμα φημών και ειδήσεων και να ξεχωρίσει το αληθινό από το ψευδές μέσα από την ικανότητά του να ανατρέχει στην πηγή της είδησης. Να κάνει υπερδιασταύρωση της πληροφορίας και να σπάσει την κρούστα της διαμορφωμένης άποψης» υπογράμμισε η Έλλη Στάη τονίζοντας τη σημασίας της εμπιστοσύνης σε ένα πρόσωπο που έχει όνομα και σε έναν ενημερωτικό μηχανισμό που αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτά που μεταδίδει.

Μαζί όμως με τον ρόλο του δημοσιογράφου θα πρέπει να αλλάξει και το κοινό. Η πρόκληση δεν είναι εύκολη. «Υπάρχει, όμως, και ένα κοινό που έχει ανάγκη το δημοσιογράφο που μεταδίδει ειδήσεις επώνυμα και είναι υπόλογος των όσων μεταφέρει. Υπάρχει το κοινό που προτιμάει την πλαισιωμένη και την διασταυρωμένη είδηση και απορρίπτει το ανώνυμο. Το κοινό που ξέρει ότι η ταχύτητα δεν σημαίνει ακρίβεια. Σε ποιο από τα δύο κοινά θέλετε να ανήκετε;», κατέληξε η Έλλη Στάη.

Η άνοδος της Κίνας

«China matters». Αυτό τόνισε ο καθηγητής Κινεζικών Σπουδών και ειδικός επί θεμάτων Κίνας, Kerry Brown, σημειώνοντας ότι με την άνοδο της κινέζικης δύναμης δημιουργείται ένα δίπολο στον κόσμο, μία σύγκρουση δύο κοσμοθεωριών. Όπως είπε είμαστε μπροστά σε τρεις προκλήσεις: πρώτον η πρόσφατη ανάπτυξη της Κίνας, άλλαξε τον θεμελιώδη τρόπο σκέψης μας για αυτή,  δεύτερον ο τρόπος επίδειξης της κινέζικης δύναμης είναι κατά κύριο λόγο αόρατος και τρίτον δεν γνωρίζουμε πώς μοιάζει ο κόσμος σύμφωνα με τις αξίες της Κίνας. «Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα αλλάξει η Κίνα όπως ο υπόλοιπος κόσμος ή ο κόσμος όπως η Κίνα. Διαπιστώσαμε ήδη ότι δεν είναι πιθανόν να αλλάξει η Κίνα. Ίσως η άνοδος της Κίνας δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία στη σύγχρονη ιστορία της Δύσης να αλλάξουμε τον εαυτό μας και το μέλλον παγκοσμίως», σημείωσε.

Ο νέος τόπος στην επιστήμη

Η Gabiella Ficz ερευνά στο Barts Cancer Institute στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου τι συμβαίνει στα κύτταρα του ανθρώπου όταν χάνουν τη ταυτότητά τους και τι επιπτώσεις έχει αυτό στην έναρξη μιας νόσου. «Τα κύτταρα έχουν ταυτότητα και μνήμη της ταυτότητάς τους. Η απώλεια της ταυτότητας είναι κοινή τόσο στη διαδικασία της γήρανσης όσο και στον καρκίνο», σημείωσε. Σκοπός της είναι να βρει ένα μέσο επιβράδυνσης των διαδικασιών που μας οδηγούν σε μία μη αναστρέψιμη ηλικιακή φθορά της λειτουργίας των οργανισμών.

Μαθαίνοντας περισσότερα για το αντικείμενο της δουλειάς της, μας είπε πως στο εργαστήριο όπου εργάζεται τέθηκε μια ερώτηση: Τι επίδραση έχουν οι επιγενετικές αλλαγές στην συμπεριφορά των κυττάρων; Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες συσχετίζουν αυτές τις αλλαγές με μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου, τον καρκίνο.

Όπως ανέφερε, οι επιστήμονες οδηγούνται από την περιέργεια τους. Δουλεύοντας με αυτό τον τρόπο, ακολουθώντας δηλαδή αυτή την περιέργεια τους όπου τους πάει, καταφέρνουν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Ο νέος τόπος του online dating

Μία στις τρεις σχέσεις ξεκινούν από διαδικτυακά ραντεβού, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Philipp Hergovich αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή γνωριμιών μετά τη γνωριμία μέσω κοινών φίλων. Στη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής, ο Philipp Hergovich, με τον συνεργάτη του Josue Ortega, δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον μοντέλο για όσα συνδέουν το online dating, τους γάμους και τη σημερινή κοινωνία.  Η μελέτη τους δείχνει ότι οι γάμοι που ξεκινάνε online διαφέρουν από τους «παραδοσιακούς», γιατί παρουσιάζουν μεγαλύτερη πολυπολιτισμικότητα, κρατάνε περισσότερα χρόνια και πρόκειται για σχέσεις πιο στενές και πιο ευτυχισμένες.

Όπως ανέφερε, η πολυπολιτισμικότητα των γάμων που ξεκινάνε online ή και των δικτύων γνωριμιών που δημιουργούνται από τις εφαρμογές αυτές, βοηθάει να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις και  μπορεί να έχει και οικονομικό-κοινωνικές προεκτάσεις. Κατέληξε λέγοντάς μας ότι οι πλατφόρμες online dating είναι δημοφιλείς γιατί μέσω αυτών γνωρίζουμε μια διεθνή ομάδα μακρινών φίλων, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εξερευνήσουμε την πιθανότητα σχέσεων με ανθρώπους που δεν ζουν στην περιοχή μας. Και αυτός είναι ένας Νέος Τόπος που μας ενθάρρυνε να εξερευνήσουμε.

Το μέλλον της βιομηχανίας μόδας

Για την υπεύθυνη επικοινωνίας στο πρόγραμμα Mistra Future Fashion στη Σουηδία Malin Wannberg αν υπάρχει βιομηχανία μόδας στο μέλλον, αυτή θα είναι μια βιώσιμη βιομηχανία μόδας. Οι ερευνητές στο διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα Mistra Future Fashion, το οποίο στοχεύει στη συστημική αλλαγή μέσα στη βιομηχανία μόδας και την κοινωνία, ανέλυσαν τον κύκλο ζωής της κατανάλωσης ρουχισμού στη Σουηδία και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Διαπίστωσαν ότι το 80% των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων συμβαίνει στη διαδικασία της κατασκευής πριν καν το ρούχο φτάσει στα καταστήματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Malin Wannberg, οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μέσω της επιμήκυνσης της ζωής των ρούχων. Όπως υπολογίστηκε εάν διπλασιάσουμε τη χρήση ενός ρούχου που έχουμε στη ντουλάπα μας από τις 30 φορές που είναι ο μέσος όρος στις 60 φορές μειώνουμε τις επιπτώσεις για το περιβάλλο κατά 49%.

Όσο για τα υλικά του μέλλοντος, όπως μας είπε η Malin, τα ανακυκλωμένα ή οργανικά υλικά δεν σημαίνουν απαραίτητα και βιώσιμα ρούχα. Το ενεργειακό αποτύπωμα της διαδικασίας παραγωγής του υλικού πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψη. Στο μέλλον, οι ετικέτες των ρούχων δεν θα γράφουν μόνο το υλικό, αλλά και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον από όλη τη διαδικασία παραγωγής. Και όπως σημείωσε κλείνοντας, τα πιο βιώσιμα ρούχα είναι αυτά που έχουμε ήδη στη ντουλάπα μας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος

Ο Μάριος Παπαλεξάνδρου μοιράστηκε με το κοινό του TEDxThessaloniki  την πορεία του για την υλοποίηση μιας περιβαλλοντικής ιδέας, η οποία χτίστηκε πάνω σε άλλες ιδέες, σε αποτυχίες αλλά και σε προσωπικές εμπειρίες.

Σπουδάζοντας Μηχανολόγος Μηχανικός στην Κοζάνη, ήρθε σε επαφή και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τότε του σφηνώθηκε η ιδέα ότι εκεί ανήκει το μέλλον του. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στη Σουηδία, άρχισε να κάνει τη δουλειά που αγαπά, δουλεύοντας σε αιολικά πάρκα.

Από τη δουλειά αυτή, που αγαπούσε, παραιτήθηκε το 2016 και ξεκίνησε τη δική του εταιρεία. Μια στάση στη Λισαβόνα και μια φωτογραφία ήταν η αφορμή για την επόμενη ιδέα του: το Αge of Renewables ή «Η εποχή των ανανεώσιμων», ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με κάρτες, που έχει σκοπό να μυήσει τις νεότερες γενιές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ιδέα προχώρησε, εκτυπώθηκε σε χαρτόνι, άρχισαν οι δοκιμές και μέσω crowdfunding σήμερα το Age of the Renewables έχει σταλεί σε 18 χώρες.

Όπως είπε, η περιβαλλοντική προστασία και η πράσινη οικονομία έρχονται γιατί αφορούν και την ίδια μας την επιβίωση. Και με ένα νοητό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη του 2060, μας έδειξε πώς θα είναι η πραγματική εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου οι περιβαλλοντικές ιδέες έχουν γίνει συνείδηση για όλους.

Τα βελανίδια η απάντηση στη βιώσιμη διατροφή

Η ζωή της Marcie Mayer περιστρέφεται γύρω από τα βελανίδια και την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στη σκηνή του TEDxThessaloniki το 2012, μίλησε για το ξεκίνημα της διαδρομής της, για να συγκεντρώσει ένα ποσό για την επεξεργασία βελανιδιών στην Κέα.

Στα 7 χρόνια που μεσολάβησαν, έφτιαξε τη μοναδική εταιρεία παγκοσμίως με τρόφιμα φτιαγμένα από άλευρα βελανιδιών, που εξάγονται σε Ευρώπη και Αμερική, έγραψε ένα βιβλίο και συνεργάζεται με επιστήμονες στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ για νέες χρήσεις των βελανιδιών. Στη σκηνή του TEDxThessaloniki εξήγησε γιατί τα βελανίδια είναι καρποί που τους έχουμε ξεχάσει και γιατί έχουν λανθασμένα χαρακτηριστεί «τοξικά», παρότι υπάρχουν ενδείξεις από την προϊστορική εποχή ακόμα για την κατανάλωσή τους. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τα βελανίδια ήταν παρόντα στο παρελθόν μας και θα είναι και στο μέλλον μας.

«Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη βελανιδιάς. Το βελανίδι μπορεί να αποτελέσει τροφή σε πολεμικές ζώνες ή περιοχές που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να αλλάξει το διατροφικό μας σύστημα όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία μας. Τρώγοντας βελανίδια συμμετέχεις σε έναν νέο κόσμο», είπε.

Ο νέος τόπος της διαφορετικότητας

Μέσα από μια ομιλία με χιούμορ και συναίσθημα, η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα που γεννήθηκε με μονόφθαλμη όραση μας ταξίδεψε στο δικό της Νέο Τόπο και έτσι μάθαμε πως μπορεί κανείς να ξεπεράσει την διαφορετικότητα του. «Έμαθα να ζω με ένα μάτι και στο τέλος της ημέρας εστιάζω σε αυτό που έχει πραγματική σημασία για μένα, στην ουσία και το αληθινό. Η αποδοχή της μονοφθαλμίας μου, με έσωσε από την καθολική τυφλότητα», είπε.

Η διαφορετικότητα της θα ήταν όντως πρόβλημα αν δεν της επέτρεπε να ζήσει εμπειρίες, αν την κρατούσε καθηλωμένη και δεν την άφηνε να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα. Όμως δεν είναι έτσι.

Όπως μοιράστηκε μαζί μας, όλοι έχουμε εκείνη τη δύναμη που μας κανει μοναδικούς και εάν την πιστέψουμε είναι ικανή να μας κάνει ευτυχισμένους.

«Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι η δεξιότητα του 21ου αιώνα που οφείλουμε να κατακτήσουμε με μαθήματα ενσυναίσθησης προκειμένου να μάθουμε να βλέπουμε τους άλλους με άλλο μάτι και να εκτιμούμε το ποιοι πραγματικά είναι και όχι το πώς φαίνονται», παρατήρησε.

Για το νέο τοπίο στη ζωή της μετά τη σοβαρή περιπέτεια υγείας στη Μαλαισία το 2017 μίλησε η stand up comedian Κατερίνα Βρανά, η οποία συγκίνησε και αποθεώθηκε από το κοινό. Δείτε περισσότερα εδώ.

Λάκης Γαβαλάς: Η ζωή μέσα στη φυλακή

Για το πώς άλλαξε ο κόσμος του το το 2012 όταν φυλακίστηκε για χρέη στο δημόσιο μίλησε ο Λάκης Γαβαλάς. Περιέγραψε με χιούμορ την πραγματικότητα που βίωσε και η οποία ήταν σε απόλυτη αντίθεση με τη ζωή που είχε μέχρι τότε και αυτή που οραματίζονταν να έχει στο μέλλον.

«Υπάρχουν κάποια στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα των ανθρώπων, που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε ακόμα και τις πιο αδιέξοδες καταστάσεις», είπε. Αυτά τα στοιχεία ταυτίζονται για αυτόν με τα χρώματα του κύβου του Ρούμπικ. Μπλε για το πείσμα, κόκκινο για την τόλμη, κίτρινο για το συμφέρον, πράσινο για την γνώση πορτοκαλί για την πειθαρχία και άσπρο για την αυτογνωσία.

Η λογοτεχνία νέος τόπος για τους κρατούμενος στα Διαβατά

Η εγκληματολόγος Άννα Κασάπογλου από τη Θεσσαλονίκη μίλησε για τον Νέο Τόπο που έφτιαξε για τους κρατούμενους μίας φυλακής, την εμπειρία της από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Σεπτέμβρη του 2018, όταν συντόνιζε την εκπαιδευτική ομάδα λογοτεχνίας στη φυλακή Διαβατών και για ένα εξάμηνο την ομάδα ποίησης αποφυλακισμένων.  Η Ομάδα Λογοτεχνίας ήταν μια ομάδα έγκλειστων ανθρώπων σε απεξάρτηση η οποία με όχημα τη λογοτεχνία για 6 χρόνια, κάθε βδομάδα 3 και πλέον ώρες κάθε φορά συζητούσε για διάφορα θέματα με αφορμή κείμενα, ποιήματα, βιβλία και εικόνες.

Η Ομάδα Λογοτεχνίας εξέδωσε το πρώτο λογοτεχνικό περιοδικό από τη φυλακή, οργάνωσε συναυλία, έδωσε συνεντεύξεις και έκανε τις επισκέψεις συγγραφέων έναν άτυπο θεσμό.

«Δεν τους είδα ποτέ ως εγκληματίες, δεν με ένοιαζε το αδίκημα για το οποίο φυλακίστηκαν», τόνισε. «Μέσα από την ομάδα είδαμε πώς η λογοτεχνία διαμορφώνει και αλλάζει ανθρώπους, πώς αναπλάθει το ακατέργαστο υλικό τους, ώστε να είναι ωφέλιμοι. Μέσα από λογοτεχνία κέρδισαν την αυτοεκτίμηση, την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, δόμησαν τη σκέψη τους», ανέφερε η Άννα Κασάπογλου.