Skip to main content

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συλλογή υπογραφών για να αποκτήσει η πόλη «πλατεία Εμπράρ»

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να δοθεί το όνομα του Ερνέστου Εμπράρ στην αδιαμόρφωτη περιοχή πάνω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου

Στη συλλογή υπογραφών με στόχο η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει πλατεία Εμπράρ προχωράει το ΤΕΕ, τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ανακινεί το θέμα της ενίσχυσης της πρότασης της Υπηρεσίας Αρχιτεκτονικού του δήμου Θεσσαλονίκης για να δοθεί το όνομα του Ερνέστου Εμπράρ στην αδιαμόρφωτη περιοχή πάνω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου και να δημιουργηθεί μετά από σχετική ανάπλαση η πλατεία Ερνέστου Εμπράρ στο υψηλότερο σημείο του άξονα της Αριστοτέλους.

Για τη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει βραβευμένη μελέτη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ (2012-2013), στο πλαίσιο της δράσης «Μικροί Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί για την ανάκτηση και ανάπλαση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων».

«Για να τιμήσουμε τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα, που άφησε το στίγμα της στην πόλη μας, ζητούμε να ονομαστεί η πλατεία πάνω από το ναό του Αγίου Δημητρίου, στην οποία καταλήγει ο μνημειακός άξονας της Αριστοτέλους, "Πλατεία Ερνέστου Εμπράρ (Ernest Hebrard)"», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση.

Παράλληλα με τη συλλογή υπογραφών, θα πραγματοποιηθεί και διάλεξη με τίτλο "Το σχέδιο του 1917 και το νέο αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης", που θα δώσει στις 30 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 49), η ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Αλέκα Γερόλυμπου.

Λίγα λόγια για τον Ερνέστο Εμπράρ

Ο Ερνέστος Εμπράρ (1875 - 1933) ήταν Γάλλος αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και αρχαιολόγος. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 με απόφαση της κυβέρνησης Βενιζέλου ανέλαβε την εκπόνηση του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης ως πρόεδρος της «Διεθνούς Επιτροπής Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης». Το «Σχέδιο Εμπράρ» παραδόθηκε στη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας στις 29-6-1918. Αν και δεν εφαρμόστηκε στο ακέραιο, η Θεσσαλονίκη απέκτησε σύγχρονη ευρωπαϊκή ρυμοτομία και όψη. Ο Εμπράρ το 1918 διορίστηκε καϋηγητής της αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και μέλος του Ανωτάτου Τεχνικού Συμβουλίου και το 1927 σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, οπότε εκπόνησε μελέτη για την πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης. Η αρχαιολογική υπηρεσία της στρατιάς της Ανατολής με τον αρχαιολόγο Εμπράρ και κατ' εντολήν του στρατηγού Sarrail πραγματοποίησε ανασκαφές στη Ροτόντα και την Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα). Στη Ροτόντα τον Μάρτιο του 1917 βρέθηκαν αρχιτεκτονικά γλυπτά και στους τάφους του βυζαντινού κοιμητηρίου γύρω από αυτήν πολλά κεραμικά αγγεία, που φυλάσσονται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και σε αϋηναίκά μουσεία, ενώ στο μουσείο του Λούβρου φυλάσσεται ο χειρόγραφος και δακτυλόγραφος κατάλογος των ευρημάτων της ανασκαφής. Μέρος του φωτογραφικού αρχείου Εμπράρ βρίσκεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.