Skip to main content

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Κέρδη... από το διάστημα με τα Δεδομένα Παρατήρησης Γης

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για το εύρος δυνατοτήτων χρήσης των δεδομένων παρατήρησης γης για βιώσιμη ανάπτυξη.

Εκδήλωση με θέμα «Δεδομένα Παρατήρησης Γης & Βιώσιμη Ανάπτυξη», οργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 10:00 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος (Μ.Αλεξάνδρου 49).

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η σημασία αυτών των δεδομένων και τεράστιο εύρος δυνατοτήτων χρήσης τους για βιώσιμη ανάπτυξη, στη βάση της χαρακτηριστικής εκτίμησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, πως κάθε ευρώ επένδυσης σε Δεδομένα Παρατήρησης Γης, αποδίδει έξι ευρώ στον επενδυτή.

Ανάμεσα στα επιμέρους θέματα που θα εξεταστούν, είναι η αξιοποίηση της καινοτόμου βιομηχανίας του διαστήματος ως μοχλού ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, η δυνατότητα συνδυαστικής χρήσης επίγειων και δορυφορικών δεδομένων για παροχή υπηρεσιών σε τομείς κοινωνικής ωφέλειας, ενδεικτικές περιπτώσεις χρήσης των δεδομένων παρατήρησης γης, κ.α.

Στην 1η ενότητα, που είναι αφιερωμένη στη «χρήση των Δεδομένων Παρατήρησης Γης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», θα μιλήσουν οι Αθανάσιος Πότσης, Μέλος ΔΣ ΕΛ.Δ.Ο., Γεώργιος Ζαλίδης ( i-BEC), Jorge A. Sanchez, Πρόεδρος ΔΣ si-Cluster, CSFO Corallia, Αργυρώ Καββαδά, Associate, Science Program Management at NASA Headquarters Earth Science Division.

Στη 2η ενότητα όπου θα παρουσιαστούν «Ενδεικτικές περιπτώσεις εφαρμογής των δεδομένων παρατήρησης Γης και υπηρεσιών», θα μιλήσουν οι Ιωάννης Γήτας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΕΠαΔαΠ,  Μιχάλης Σιούτας, Διδάκτωρ Μετεωρολόγος, Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών ΕΛΓΑ, Κώστας Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης ΠΚΜ, Αριστοτέλης Βαρθολομαίος, Αγρ-Τ. Μ. Α.Π.Θ., Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ, Βάια Μουστάκα, Αγρ-ΤΜ Ερευνητική ομάδα OSWIND, ΑΠΘ.

Στην 3η ενότητα θα κάνουν σχετικές παρουσιάσεις εκπρόσωποι από τις εξειδικευμένες εταιρείες: GEOSENSE, GET,  PLANETEC HELLAS, NEUROPUBLIC,  SCIENTACT, TERRASPATIUM, ενώ την εκδήλωση στηρίζει και η TOTALVIEW.

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης στον ιστότοπο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, www.tkm.tee.gr