Skip to main content

Τευτλοπαραγωγοί για ΕΒΖ: Μας χρωστούν 1,7 εκατ. ευρώ

Οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν «σημαντικά προβλήματα επιβίωσης», υποστήριξε ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών του εργοστάσιου της ΕΒΖ στο Πλατύ

Είμαστε απλήρωτοι κατά 1,7 εκατομμύρια ευρώ, διεμήνυσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96,5 Θεσσαλονίκη ο Αθανάσιος Πίπας, πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών του εργοστάσιου Πλατέος Ημαθίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, συμπληρώνοντας πως οι καλλιεργητές έχουν λαμβάνειν άλλες «700.000 ευρώ από τη σοδειά του 2017».

Ο κ. Πίπας τόνισε πως υπήρξε δέσμευση του πρωθυπουργού ως προς την υποστήριξη της ΕΒΖ και για αυτό «κάναμε ό,τι κάναμε για να παραμείνει ζωντανή η βιομηχανία».

Επισήμανε μάλιστα ότι πολλοί συνάδελφοί του εγκατέλειψαν την παραγωγή λόγω της αβεβαιότητας του καθώς δεν υπάρχει «σταθερός χρόνος πληρωμής, να μη γνωρίζεις πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, από πού θα πάρεις τα λεφτά σου». Ο ίδιος τόνισε πως οι τευτλοκαλλιεργητές είχαν υπογράψει σύμβαση για την παραγωγή ζάχαρης και τη μετέπειτα πληρωμή τους, γεγονός που τηρήθηκε μόνο από πλευράς τους.

Ο κ. Πίπας επισήμανε ότι «ζητάμε χρονοδιάγραμμα πότε θα πληρωθούμε, πόσο θα είναι τελικά το ύψος της συνδεδεμένης και πότε θα καταβληθεί». Συνέχισε μάλιστα ρωτώντας «πότε θα ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο, να βρουν τη λύση;».

Αναφορικά με τη συνάντηση των παραγωγών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, ο κ. Πίπας δήλωσε πως έλαβαν διαβεβαίωση ότι «θα κάνει το καλύτερο δυνατό» και προσέθεσε πως η κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία προχώρησαν τη Δευτέρα, θα συνεχιστεί έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τέλος, ο κ. Πίπας τόνισε ότι αντιμετωπίζουν «σημαντικά προβλήματα επιβίωσης» και αναρωτήθηκε: «Πρέπει να παραδώσουμε το Φ.Π.Α. που έχουμε τιμολογήσει. Αυτό το Φ.Π.Α. από πού θα αποδοθεί στις 31 Ιανουαρίου;».