Skip to main content

Τευτλοπαραγωγοί Σερρών προς Πιτσιόρλα: Μόνη λύση η Royal Sugar

Επιστολή της Ομάδας Τευτλοπαραγωγών Σερρών προς τον αναπληρωτή υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα για το μέλλον του εργοστασίου Σερρών.

Για κατήφορο και εξευτελισμό χωρίς τέλος της ΕΒΖ κάνει λόγο η Ομάδα Τευτλοπαραγωγών Σερρών - Σύλλογος Τευτλοεξαγωγέων Σερρών σε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα. Όπως αναφέρουν οι τευτλοπαραγωγοί στην επιστολή, έχουν χάσει την εμπιστοσύνή τους τόσο στη σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ όσο και στο fund Innovation brain, καθώς «με τον τρόπο με τον οποίο κινούνται δεν φαίνεται πουθενά ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας στη περιοχή μας αλλά ούτε βιώσιμο εργοστάσιο στις Σέρρες».

Στην επιστολή οι τευτλοπαραγωγοί ζητούν από τον κ.Πιτσιόρλα να λάβει σοβαρά υπόψιν του την πρόταση του επενδυτή Χρήστου Καραθανάση της Royal Sugar, για την εξαγορά του εργοστασίου της ΕΒΖ στις Σέρρες, χαρακτηρίζοντάς την ως μοναδική ρεαλιστική λύση.
 
Η επιστολή έχει ως εξής:  

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

48 χρόνια μετά την ίδρυση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της μεγαλύτερης καθετοποιημένης αγροτικής βιομηχανίας της χώρας, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ο εξευτελισμός και ο κατήφορος στον οποίο έχει περιέλθει η ιστορική αυτή βιομηχανία δεν έχει τέλος.

Τους τελευταίους 3 μήνες και ύστερα από τον διορισμό του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου (ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ-ΠΟΥΡΗ), η εταιρεία στην κυριολεξία έχει βαλτώσει, οι διοικούντες έχουν πέσει έξω σε όλα τα χρονοδιαγράμματα και δεν φαίνονται ικανοί να διαχειριστούν την όλη κατάσταση

Είναι άξιο απορίας επίσης, πως το συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο, σιωπηρά με συνοπτικές διαδικασίες και μέσα στο κατακαλόκαιρο, πήρε απόφαση να επιτρέψει να ενταχθεί στα σπλάχνα της ίδιας της εταιρείας, η HELLENIC AGRI GROUP, μια εταιρεία που συστάθηκε στις 6 Ιουλίου με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και να εμφανίζεται μάλιστα ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της ΕΒΖ.

Πώς πάρθηκε με τέτοια απόφαση κύριε Υπουργέ, ποιος τους εξουσιοδότησε;

Πώς είναι δυνατόν ένας υποψήφιος επενδύτης χωρίς να έχει βάλει ένα ευρώ στην εταιρεία να έχει εγκατασταθεί στα γραφεία της και να καθορίζει τις μελλοντικές κινήσεις της εταιρείας;

Πώς είναι δυνατόν το συγκεκριμένο fund που υποτίθεται ότι θέλει την ανάπτυξη της εταιρίας και της τευτλοκαλλιεργειας να μη συμβάλλει οικονομικά στο να ξεκινήσει ομαλά η παραγωγική διαδικασία, αλλά να αφήνει την εταιρεία να αργοπεθαίνει;

Πώς το διοικητικό συμβούλιο κινήθηκε με τόσο προχειρότητα και ξεκίνησε τη φετινή καμπάνια χωρίς να έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη οικονομική στήριξη;

Δικιά μας πεποίθηση κύριε υπουργέ, είναι πως  το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Β.Ζ μαζί με το συγκεκριμένο fund βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση, που στοχεύει στην πλήρη απαξίωση της ΕΒΖ έτσι ώστε να μειωθεί και το τελικό τίμημα της προσφοράς.

ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕΡΡΑΙΟΥΣ ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ, τόσο η συγκεκριμένη διοίκηση όσο και το fund Ιnnovation Βrain έχουν χάσει την εμπιστοσύνη μας. Με τον τρόπο με τον οποίο κινούνται δεν φαίνεται πουθενά ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας στη περιοχή μας αλλά ούτε βιώσιμο εργοστάσιο στις ΣΕΡΡΕΣ.

Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες και οφείλουμε και εμείς οι παραγωγοί να αφήσουμε το αποτύπωμα μας, σας προτείνουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τη πρόταση του επενδυτή ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ (ROYAL SUGAR), για εξαγορά του εργοστασίου ΣΕΡΡΩΝ.

Αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική λύση, η όποια φέρνει ρευστό άμεσα στα ταμεία της εταιρίας και αφήνει πολλά περιθώρια ανάπτυξης τόσο της τευτλοκαλλιέργειας όσο και του εργοστασίου ΣΕΡΡΩΝ.

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, είμαστε σίγουροι ότι και εσείς ο ίδιος θέλετε να συνδέσετε το όνομά σας με την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και τη συνέχιση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ. Γι αυτό το λόγο λοιπόν προκρίνετε άμεσα τη λύση που σας προτείναμε και δώστε την ευκαιρία σε επιχειρηματίες που είναι υπαρκτοί, να επενδύσουν στον τόπο μας και να δώσουν νέα ώθηση στην πολύπαθη βιομηχανία ζάχαρης».