Skip to main content

Αύριο η τελευταία μέρα υποβολής των μηχανογραφικων δελτίων

Η πτώση των βάσεων αναμένεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ οι σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα θα είναι οι πλέον περιζήτητες.

Λήγει αύριο Παρασκευή 17 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων, αφού δόθηκε παράταση από τις 7 Ιουλίου, λόγω του δημοψηφίσματος. 

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως η χρονιά της καθόδου των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ενώ λόγω των οικονομικών δυσκολιών οι σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα είναι οι πλέον περιζήτητες. 

Σύμφωνα με protothema.gr, κύρια στοιχεία των φετινών αποτελεσμάτων είναι η πτώση ακόμα και των περιζήτητων Ιατρικών και Φαρμακευτικών σχολών καθώς και η σαφής καθοδική πορεία των Νομικών και Πολυτεχνικών Σχολών που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες υποψήφιους. 

Η πτώση των βάσεων αναμένεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, που θα κινηθούν σε «ιστορικά χαμηλά». 

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς εκτιμάται οτι η σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου θα «πέσει» κατά 256 μόρια σε σχέση με πέρυσι, η Νομική Αθήνας κατά 214 μόρια, ενώ πτώση 379 μορίων εκτιμάται οτι θα έχουμε στο Παιδαγωγικό τμήμα Αλεξανδρούπολης. 

Το τμήμα Φιλολογίας με έδρα την Καλαμάτα εκτιμάται οτι θα έχει πτώση 527 μόρια ενώ το μαθηματικό Αθήνας 444 μόρια. 

Τμήμα «ευκαιρίας» φαντάζει το Μαθηματικό Σάμου με εκτιμούμενη πτώση 1721 μόρια ενώ η Ιατρική σχολή Αλεξανδρούπολης εκτιμάται οτι θα πέσει περισσότερα από 900 μόρια. Κατά 1378 μόρια θα πέσει η βάση στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Θράκης ενώ η σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη θα μειωθεί κατά 1589 μόρια. 

Σε οτι αφορά στα ΤΕΙ «σφαγή» αναμένεται στα ΤΕΙ της επαρχίας ενώ κάποια τμήματα στην Αθήνα θα «αντέξουν» στις πιέσεις, καθώς θα μπουν κάτω από τα Πανεπιστήμια, προκειμένου οι υποψήφιοι να μείνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Εκτός από την πανωλεθρία σε μαθηματικά και φυσική καθοριστικός παράγοντας εφέτος για την πορεία των βάσεων θα είναι και ο δραστικός περιορισμός των μετεγγραφών καθώς οι λιγότεροι υποψήφιοι θα δηλώσουν επαρχία με το όνειρο να λάβουν αργότερα το «εισιτήριο»της μετεγγραφής. 

Αν και στο «παρά πέντε» οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου καθώς δεν πρέπει να γίνεται με βάση τα περσινά μόρια. Σε κάποιες σχολές η «βουτιά» μπορεί να ξεπερνά και τα 2000 με 3000 μόρια.