Skip to main content

Τελευταία συνεδρίαση της απερχόμενης Μητροπολιτικής Επιτροπής

Τι είπαν τα μέλη της στην αυλαία, έπειτα από πέντε χρόνια. Οι περισσότεροι δεν θα είναι και στην επόμενη τετραετία στα έδρανα.

Μια μέρα πριν την ορκωμοσία του νέου περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας συνεδρίασε για τελευταία φορά και η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, σε κλίμα συγκίνησης.

Πολλά από τα μέλη της Επιτροπής δεν θα είναι στο νέο περιφερειακό συμβούλιο και τη νέα Επιτροπή, καθώς είτε δεν επανεξελέγησαν, είτε δεν έβαλαν εκ νέου υποψηφιότητα. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής, Μιχάλης Τζόλλας, ο οποίος αποχωρεί έπειτα από πολύ μακρά θητεία στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη και «αντικαθίσταται» από τον γιο του Νίκο, που εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος, συνεχίζοντας την οικογενειακή... παράδοση.

«Φεύγω με ανάμεικτα συναισθήματα. Κυριαρχεί όμως η ικανοποίηση γιατί μου δόθηκε κατά το δυνατό να προσφέρω και να εκτελέσω τα καθήκοντα μου με βάση τον όρκο που δώσαμε. Φεύγω γεμάτος και πολύ δυνατός. Έχω όρεξη όμως ακόμη και θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω ίσως από άλλο πόστο. Θα παραμείνω ενεργός πολίτης και θα είμαι παρών στα πράγματα της πόλης και της περιφέρειας. Θα φροντίσω να είμαι κοντά και στην αυτοδιοίκηση», είπε ο κ. Τζόλλας.

Δύσκολα, αλλά δημιουργικά χαρακτήρισε τα πέντε χρόνια στη Μητροπολιτική Επιτροπή η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. «Φτάσαμε σε πολύ υψηλό επίπεδο τις συνεδριάσεις μας, προωθώντας θέματα και ζητήματα για τους πολίτες», τόνισε.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Γάκης, που μεταπηδά στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης είπε ότι «ο πρώτος καιρό ήταν διάστημα προσαρμογής και εκπαίδευσης», ενώ σημείωσε πως στην Επιτροπή όλα τα μέλη λειτούργησαν με συνεργασία και ομόνοια κι όχι με στενά παραταξιακά ή κομματικά κριτήρια. Τόνισε μάλιστα ότι από τη θέση του στο δημοτικό συμβούλιο θα συμβάλλει ώστε σαν «γέφυρα» να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας των δυο οργάνων (περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο).

Ο Γαβριήλ Αβραμίδης, που πλέον είναι επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης στο νέο περιφερειακό συμβούλιο υπενθύμισε ότι βρέθηκε στην ίδια αίθουσα για πρώτη φορά το 1999 και ευχαρίστησε τον κ. Τζόλλα και τα μέλη της Επιτροπής για την καλή συνεργασία.

Ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Παγώνης, είπε πως υπήρξαν καλές και έντονες στιγμές και χαρακτήρισε την εμπειρία σαν ένα σχολείο.

Ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Ασπασίδης, επίσης χαρακτήρισε μεγάλο σχολείο την Περιφέρεια.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, χαρακτήρισε τη Μητροπολιτική Επιτροπή «σπουδαίο εργαλείο» για τα ζητήματα της πόλης και του νομού Θεσσαλονίκης, όμως είπε ότι τα προηγούμενα πέντε χρόνια «υπήρξε δυστοκία με τα θέματα, γιατί δεν έρχονται όλα όσα θα έπρεπε. Ήταν λάθος ότι υπήρξε απουσία των κινημάτων, των συνδικάτων και του λαού. Για παράδειγμα το θέμα του ΟΑΣΘ δεν ήρθε ποτέ παρότι ταλανίζει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να αλλάξει στη νέα περίοδο λειτουργίας του οργάνου».

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, ευχαρίστησε την κ. Πατουλίδου και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα τα πάει ακόμη καλύτερα στη νέα θητεία της.

Η επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Χρυσούλα Παλιαδέλη, επίσης είχε ευχές για όσους συνεχίσουν και στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Ιγνατιάδης, είπε ότι στα πέντε χρόνια λειτουργίας της Επιτροπής η παράταξή του μελετούσε τα προβλήματα και τα αναδείκνυε, με στόχο την υπηρεσία του λαού και των αναγκών του. Έκανε μάλιστα λόγο για γόνιμη αντιπολίτευση.