Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πυρετός εργασιών στα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα

Ξεκινά η δεύτερη φάση της άρσης του lockdown - Πυρετωδώς ετοιμάζονται επιχειρηματίες ενόψει του ανοίγματος καταστημάτων του λιανεμπορίου

Η δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν για τον κορωνοϊό συνεχίζεται με τα υπόλοιπα καταστήματα του λιανικού εμπορίου να ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα και τους ιδιοκτήτες τους να ετοιμάζονται για να υποδεχθούν τους καταναλωτές. Στις 11 Μαΐου ξεκινά το δεύτερο στάδιο της επιστροφής στη -νέα- κανονικότητα με την επαναλειτουργία ενός επιπλέον 35% καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Οι επιχειρηματίες από τις προηγούμενες ημέρες ανασκουμπώθηκαν, μπαίνοντας πλέον στην τελική ευθεία για να καθαρίσουν, να απολυμάνουν και να αλλάξουν βιτρίνες.

Προθήκες καταστημάτων έχουν… απογυμνωθεί για να γίνει αλλαγή φρουράς στις κούκλες της βιτρίνας, πανιά και απολυμαντικά βρεθήκαν στην πρώτη γραμμή, με τους επιχειρηματίες να ελπίζουν πως έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα.

Άλλωστε από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είχε γράψει η Voria.gr πολλά θα είναι τα καταστήματα που θα προχωρήσουν σε γενναίες προσφορές για να μπορέσουν να ισσοροπήσουν, όσο μπορούν τη χαμένη παρτίδα της άνοιξης.

Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής και οι κανόνες απόστασης υπαλλήλων και πελάτων. Σε κάποιες προθήκες καταστημάτων ήδη υπάρχουν οδηγίες για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται, για τα μέτρα υγιεινής αλλά και για τον αριθμό των πελατών που μπορούν να εισέρχονται, καθώς και τα τ.μ του καταστήματος προκειμένου οι πελάτες να είναι ενήμεροι.

«Θέλουμε να είμαστε τυπικοί σε ό,τι προβλέπεται για να αισθάνεται πιο άνετα ο πελάτης όταν κάνει τις αγορές του. Δεν είναι μόνον τα ενδεχόμενα πρόστιμα, αν δεν τηρήσουμε τα προβλεπόμενα, προπάντων είναι η ανάγκη να παραμείνουμε όλοι υγιείς και ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που μας παρέχονται κατά τα ψώνια μας» λέει εργαζόμενη σε κατάστημα αθλητικών υποδημάτων, που ανήκουν στην πρώτο κύκλο επιχειρήσεων του λιανεμπορίου που άνοιξαν τη Δευτέρα 4 Μαϊου.

Σε ό,τι αφορά στους κανόνες για την επανεκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου ισχύουν τα παρακάτω:

- Έως 20 τμ-4 άτομα
- Από 20 έως 100τμ -4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τμ
- Άνω των 100 τμ -12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ
- Άνω των 300 τμ που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.
-Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Σημειώνεται πως την 1η Ιουνίου, αναμένεται να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα. Μέγιστη παρουσία ενός πελάτη ανά 20 τ.μ. ενώ ισχύουν οι κανόνες εντός καταστημάτων όπως παραπάνω.