Skip to main content

Τελεσίγραφο Ερντογάν σε καθεστώς Άσαντ να αποσυρθεί από την Ιντλίμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε το καθεστώς Άσαντ πως αν δεν αποχωρήσουν οι δυνάμεις από την Ιντλίμπ έως τέλος του μήνα η Άγκυρα θα αναλάβει δράση.

Διορία για την αποχώρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από την Ιντλίμπ έως το τέλος Φεβρουαρίου έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιώντας ότι εάν αυτό δεν συμβεί η Τουρκία θα αναλάβει δράση.

«Η επίθεση εναντίον των στρατιωτών μας σηματοδοτεί μία νέα εποχή στη Συρία. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί. Χθες, κατά τη συζήτησή μου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τού δήλωσα ότι το συριακό καθεστώς πρέπει να αποσυρθεί πέρα από τις θέσεις που ορίζει το μνημόνιο του Σότσι», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα ενώπιον του τουρκικού Κοινοβουλίου.

«Δύο από τις 12 θέσεις μας παρατήρησης βρίσκονται πίσω από τις γραμμές του καθεστώτος. Ελπίζουμε ότι το καθεστώς θα αποσυρθεί πέρα από τις θέσεις μας παρατήρησης πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου. Αν το καθεστώς δεν αποσυρθεί, η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να το κάνει εκείνη να αποσυρθεί», πρόσθεσε, δύο ημέρες αφότου οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ και η Τουρκία προχώρησε σε αντίποινα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως διαβίβασε αυτό το μήνυμα στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες, Τρίτη, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει στρατιωτικά το συριακό καθεστώς.

Τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, πυρά πυροβολικού του καθεστώτος προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Η Άγκυρα απάντησε βομβαρδίζοντας συριακές θέσεις και σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους.