Skip to main content

Τελετή έπαρσης σημαιών στο Πάρκο της Γαλλίας

Τη μακραίωνη ελληνογαλλική φιλία που διατηρείται σταθερά ανάμεσα στους δύο λαούς, εξέφρασε με συμβολικό τρόπο η έπαρση των σημαιών Ελλάδας και Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο της Γαλλίας.

Τη μακραίωνη ελληνογαλλική φιλία που διατηρείται σταθερά ανάμεσα στους δύο λαούς, εξέφρασε με συμβολικό τρόπο η έπαρση των σημαιών Ελλάδας και Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια μιας σεμνής τελετής στο Πάρκο της Γαλλίας.

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης που ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών, έγινε η έπαρση των δύο σημαιών η μία δίπλα στην άλλη στους ιστούς, από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Christophe Le Rigoleur.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Προέδρου του Σωματείου «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης», Γρηγόρη Νικολαΐδη και μαθητών του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια συμβολική χειρονομία που εκφράζει τα αισθήματα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

«Στο εξής, οι δύο σημαίες θα κυματίζουν μόνιμα στο όμορφο Πάρκο της Γαλλίας συμβολίζοντας τα αισθήματα των δύο λαών. Σύντομα σε αυτό το σημείο θα τοποθετηθεί και η προτομή της γυναικείας μορφής που είναι το διαχρονικό σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Την ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια του εξέφρασε ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Christophe Le Rigoleur, ευχαριστώντας το Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

«Από σήμερα με πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη στην καρδιά της πόλης μας κυματίζουν μαζί, δίπλα-δίπλα οι δύο σημαίες, η γαλλική και η ελληνική, γεγονός που αντιπροσωπεύει τη διαχρονική φιλία μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας. Ένα σύμβολο της συμμαχίας των δύο χωρών μας και των δύο λαών μας, που στέλνει ένα  ηχηρό μήνυμα, ιδιαίτερα σήμερα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε στην ευρωπαϊκή ένωση», σημείωσε.

Στη σημασία που έχει εκτός από την συντήρηση των Πάρκων και του Πρασίνου, να συντηρούνται με ανάλογες πρωτοβουλίες και οι δράσεις οι σχέσεις, οι συνεργασίες και οι φιλίες των λαών, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Είναι πολύ σημαντικό να ακούγεται ο γαλλικός ύμνος που είναι ουσιαστικά η γένεση της αστικής δημοκρατίας. Η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας χάνεται στους αιώνες και χαιρόμαστε πολύ που έχουμε το Γάλλο πρόξενο και τη γαλλική παροικία κοντά μας με τους οποίους προσβλέπουμε σύντομα και σε άλλες συνεργασίες», υπογράμμισε.

Εκτός από τη διπλωματία των κυβερνήσεων, υπάρχει και η διπλωματία των Πάρκων που αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ο πρόεδρος των «Φίλων Πρασίνου της Θεσσαλονίκης» που είχε την αρχική ιδέα για  τη δημιουργία του Πάρκου Γαλλίας στο συγκεκριμένο χώρο απέναντι από το Δημαρχείο.

«Αυτό το Πάρκο φέρνει κοντά τις δύο χώρες και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη που έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τη Γαλλία, σε ένα χώρο ανοιχτό που προσφέρεται για κοινές εκδηλώσεις. Πιστεύω και εύχομαι η πρωτοβουλία να βρει μιμητές και σε άλλες φιλικές χώρες και πόλεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σύντομα στο Πάρκο της Γαλλίας θα τοποθετηθεί –εκτός από το σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας- και άγαλμα έργο τέχνης, δωρεά γαλλικού μουσείου στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον θα τοποθετηθούν εκ νέου με ειδική τεχνική στη θέση τους στις μεταλλικές κολώνες και οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες που έχουν ξεκολλήσει εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.  

Το Πάρκο της Γαλλίας ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2011, κατά την εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης για το άνοιγμα  του πρώτου μπουκαλιού της νέας σοδειάς του Beaujolais Νouveau 2011, η οποία έγινε πράξη με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι «Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης» συνέταξαν αφιλοκερδώς τη  μελέτη αναμόρφωσης του πάρκου και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εκτός από την διάθεση του χώρου, ανέλαβε την εγκατάσταση του αρδευτικού δικτύου και τη φυτοτεχνική του διαμόρφωση μαζί με την διάθεση βολβοειδών φυτών και εκατοντάδων εποχιακών ανθέων.

Το Πάρκο της Γαλλίας ολοκληρώθηκε με χορηγίες και με την ευγενική στήριξη της Εμπορικής Τράπεζας.