Skip to main content

Τελετή θεμελίωσης για το πράσινο σχολείο Συκεών

Τελετή θεμελίωσης για το πρώτο «πράσινο» σχολείο στη Θεσσαλονίκη, με μικρή κατανάλωση ενέργειας και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, το 8ο δημοτικού σχολείου πραγματοποιεί ο δήμος Συκεών.

Τελετή θεμελίωσης του 8ου δημοτικού σχολείου πραγματοποιεί ο δήμος Συκεών, τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 11 το πρωί.

Οι εργασίες κατασκευής του σχολικού συγκροτήματος, το οποίο βρίσκεται στην οδό Καραϊσκάκη 28 στη συνοικία της Εθνικής Αντίστασης, άρχισαν στις 9 Απριλίου.

Το κτίριο έχει μελετηθεί βάσει της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και θα είναι το πρώτο «πράσινο» σχολείο στη Θεσσαλονίκη, με μικρή κατανάλωση ενέργειας και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4,55 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει έξι αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες βιβλιοθήκης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αθλητισμού κλπ., καλύπτοντας όλα τα σύγχρονα παιδαγωγικά και ψυχοκοινωνικά κριτήρια.

Το ιστορικό

Το χαρακτηρισμό και τη δέσμευση του συγκεκριμένου οικοπεδικού χώρου εισηγήθηκε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, στις 12 Δεκεμβρίου 1996.

Της έναρξης κατασκευής του κτιρίου προηγήθηκε η διαδικασία διοικητικής αποβολής των καταπατητών της οικοπεδικής έκτασης, παρουσία μάλιστα του δημάρχου και μελών της διοίκησης, δικαστικού επιμελητή και αστυνομικής δύναμης, λόγω απειλών εναντίον της δημοτικής αρχής. Επιπλέον, και στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικοπέδων, ο δήμος είχε ήδη εξασφαλίσει ποσό 1.100.000 ευρώ τα οποία κατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως προβλεπόμενη αποζημίωση των νομίμων δικαιούχων.

Ο δήμος προχώρησε στην κατεδάφιση 5 παράνομων κτισμάτων στην περιοχή και αμέσως μετά στη δημοπράτηση του νέου διδακτηρίου.


«Ανάσα» για τους μαθητές

Σήμερα το 8ο δημοτικό σχολείο συστεγάζεται με το 10ο στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Τσαρουχά, και το νέο κτίριο θα αποδειχθεί σωτήριο και για τα δύο σχολεία. Θα αποφορτιστεί το εναπομείναν 10ο όπου, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού του μαθητικού δυναμικού, πολλοί από τους χώρους που προορίζονταν για άλλες χρήσεις αξιοποιούνται αναγκαστικά ως αίθουσες διδασκαλίας.

Επίσης, με την κατασκευή του νέου κτιρίου εκατοντάδες μαθητές των οικογενειών από την περιοχή της Εθνικής Αντίστασης, δεν θα μετακινούνται πλέον με λεωφορεία, αλλά το σχολείο θα είναι μόλις ένα βήμα από το σπίτι τους.

Τη θεμελίωση θα κάνουν η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης καιΘρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου και ο πρόεδρος του Οργανισμού ΣχολικώνΚτιρίων Παναγιώτης Κερχουλάς.

Business Story
Off