Skip to main content

Τελικά έχουμε ή δεν έχουμε lockdown στη Θεσσαλονίκη;

Μειωμένη κίνηση στους κεντρικούς δρόμους με ελάχιστες εξαιρέσεις–Την ώρα που ζητείται η μέγιστη προσοχή από τους πολίτες κάποιοι άλλοι κάνουν πορείες

Με μία νέα σκληρότερη πραγματικότητα αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται αντιμέτωποι από σήμερα οι Θεσσαλονικείς.

Κλειστά καταστήματα, κλειστά σχολεία, λιγότερη κίνηση στους δρόμους, θυμίζουν εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος, που πλέον έχει γίνει μια επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα  που μόνο αρνητικό αποτύπωμα αφήνει και στους πιο αισιόδοξους που πιστεύουν πως το φως στο μακρύ τούνελ της πανδημίας είναι κοντά. 

Με τα καταστήματα να είναι και πάλι με κατεβασμένα ρολά - μετά την ανακοίνωση πως η Θεσσαλονίκη περνά στο βαθύ κόκκινο - και τους εμπόρους να βιώνουν την απόλυτη ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων τους,  η καρδιά της πόλης αλλά και κεντρικές αρτηρίες της από το πρωί έμοιαζαν περισσότερο ήσυχες από τις προηγούμενες ημέρες.

Λιγοστοί διερχόμενοι στην οδό Τσιμισκή, που μέχρι και χθες είχε πολύ πιο έντονη κινητικότητα, άδεια η οδός Μητροπόλεως, λιγότερα τα αυτοκίνητα στο κέντρο αλλά και σε κομβικές αρτηρίες όπως η Βασιλίσσης Όλγας, η Ανθέων αλλά και η παραλιακή.  

Περιπολίες πεζή από αστυνομικούς για να ελέγξουν την κατάσταση την πρώτη ημέρα επιβολής των νέων περιοριστικών μέτρων.  

Λίγο πιο πάνω στην οδό Εγνατία στο ύψος του αγάλματος του Βενιζέλου μία πορεία από εκατοντάδες άτομα.

Μία εικόνα που μοιάζει οξύμωρη εν μέσω ενός σκληρού lockdown που θέτει τον πολίτη προ των ευθυνών του και του ζητά να είναι ιδίαιτερά προσκεκτικός.

Την εικόνα συμπληρώνουν και κάποιοι… σκληροπυρηνικοί,  κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν φαίνεται να πτοούνται από τα νέα μέτρα απολαμβάνοντας στα παγκάκια με φίλους τους κουβεντούλα, αλλά και τον καφέ τους.

Παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται, βάσει των περιοριστικών μέτρων,  κάποιοι, ανεξαιρέτως ηλικίας, θεωρούν πως η μοναδική τους ψυχαγωγία είναι η συνάθροιση ατόμων που δεν γνωρίζονται, γύρω  από ένα παγκάκι.

Για κάποιους λοιμωξιολόγους τα νέα μέτρα για τις περιοχές που πέρασαν στο βαθύ κόκκινο, όπως και η Θεσσαλονίκη, είναι λύση ανάγκης που δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, ωστόσο το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσουμε όλοι εμείς και πότε θα αντιληφθούμε πως τα μέτρα λαμβάνονται για να πειθαρχούμε και όχι να βρίσκουμε παραθυράκια και να αδιαφορούμε.

Το crash test αναμένεται να γίνει το Σάββατο, οπότε δεν αποκλείεται να ξεχυθούν πολλοί για να χαρούν τον ωραίο καιρό στην παραλία και στο κέντρο της πόλης.  Είναι χαρακτηριστικό πως τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας η κινητικότητα στην παραλία είναι σαν να πρόκειται για… συλλαλητήριο.

Στο χέρι μας είναι, αυτή τη φορά, να προσπαθήσουμε πραγματικά, αντιλαμβανόμενοι πως η άκρη του τούνελ είναι πλέον εγγύτερα σε εμάς.