Skip to main content

Τελλόγλειο: Απονεμήθηκαν οι διακρίσεις του «Λουκάς Βενετούλιας»

Στην έκθεση παίρνουν μέρος 61 νέοι καλλιτέχνες, ηλικίας έως 35 ετών, από ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Σε ατμόσφαιρα γιορτής, με έντονη τη νεανική παρουσία, εγκαινιάστηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. η έκθεση έργων που υποβλήθηκαν στον «2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής Λουκάς Βενετούλιας» και απονεμήθηκαν οι διακρίσεις από την κριτική επιτροπή.  

Στην έκθεση παίρνουν μέρος 61 νέοι καλλιτέχνες, ηλικίας έως 35 ετών, από ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από συμβολικό χρηματικό ποσό, δόθηκε στον Σπύρο Προκοπίου για το έργο «Holly» (2016). Επίσης απονεμήθηκαν τρεις ισότιμοι έπαινοι στους: Ζωή Αντωνιάδη για άτιτλο έργο της (2014), Μιχάλη Τσίνογλου για άτιτλο έργο  του (2016)  και Κυριάκο Κωστή για το έργο «Ίρις» (2016).

Την κριτική επιτροπή συγκρότησαν η γενική  γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Τελλογλείου, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, ο καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών Μιχάλης Αρφαράς, ο γλύπτης,  καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Γιώργος Τσάρας, η καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Τελλογλείου Ελένη Μανακίδου και  εκ μέρους της οικογένειας Λουκά Βενετούλια, η σύζυγος του ζωγράφου Δέσποινα Βενετούλια.  

«Ο διαγωνισμός αυτός ανήκει στους νέους και αποτελεί μια καλή ευκαιρία που τονώνει το συναίσθημα ότι δεν είσαι μόνος και αυτό κάνει τον δρόμο πιο βατό και την προσπάθεια ευκολότερη», τόνισε η κ. Βενετούλια και πρόσθεσε: «Στην εποχή μας, την τόσο άδικη και σκληρή για τους νέους, καλό είναι να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες που αποτελούν  προτροπή και πρόκληση για καλλιτεχνική δημιουργία».
Τα  έργα που διακρίθηκαν θα παραμείνουν στη συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος.  

Φέτος θεσμοθετήθηκε και βραβείο κοινού (χωρίς έπαθλο) για το οποίο μπορούν να ψηφίζουν οι επισκέπτες της έκθεσης καθ’ όλη τη διάρκειά της, έως τις 31 Μαρτίου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται και τα έργα που διακρίθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος έγινε το 2014.