Skip to main content

Τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης

Θα διεξαχθεί στη Σαμοθράκη στη σκιά της Βασίλισσας Αρσινόης ενώ έχει κληθεί ως κεντρική ομιλήτρια η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Στην Σαμοθράκη και συγκεκριμένα, στην «Αυλή της Αρσινόης», το κτήμα της Κατερίνας Καραγιάννη, θα πραγματοποιηθεί για άλλη μία χρονιά το γνωστό Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης.

Η κ. Καράγιαννη κατάγεται από το Θούριο του Έβρου, ζει εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό κι έχει εργαστεί στην Deutsche Bank αλλά και στο πλευρό του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

Το Οικονομικό Φόρουμ -πραγματοποιείται συνεχόμενα επί μια δεκαετία- διαρκεί δύο ημέρες και έχουν περάσει από αυτό αρκετές εθνικές και διεθνείς προσωπικότητες. Πέρσι καλεσμένος κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκοπής Παυλόπουλος ενώ φέτος έχει κληθεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρίστεν Λαγκάρντ.

«Δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν θα παραστεί, περιμένουμε την απάντηση της το προσεχές διάστημα» είπε στη Voria.gr η κ. Καραγιάννη.

Κατερίνα Καραγιάννη

 

Το θέμα του φετινού φόρουμ - που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου- αφορά τις γυναίκες και τις δυσκολίες που συναντούν στην επαγγελματική τους πορεία. «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας γυναίκας που βρίσκεται σε μια τέτοια θέση (σ.σ. εννοεί την προεδρία της ΕΚΤ), έχει κάνει αυτή την καριέρα κι ενός άνδρα που βρέθηκε σε παρόμοια θέση διοίκησης. Το ερώτημα είναι αν για μια γυναίκα είναι εύκολο να βρεθεί σε θέση εξουσίας ή αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με έναν άνδρα» ανέφερε η κ. Καραγιάννη.

Η πολυετής διοργάνωση του Οικονομικού Φόρουμ αποτελεί πλέον πόλο έλξης για αρκετούς ανθρώπους όπως στελέχη εταιρειών, οργανισμών και ακαδημαϊκούς, που σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό, να ακούσουν τις ομιλίες και κυρίως να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη συζήτηση που πραγματοποιείται επί πολλές ώρες στο ανοιχτό αμφιθέατρο που βρίσκεται εντός του κτήματος και σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης εκεί που κάποτε πριν από χιλιάδες χρόνια μεγαλούργησε, η Αρσινόη η Φιλάδελφος, η Βασίλισσα της Θράκης και συμβασιλέας της Αιγύπτου.

Προτομές της Αρσινόης

 

«Ιδρύσαμε το Οικονομικό Φόρουμ της Θράκης μαζί με τον Ζαν Κλιντ Γιούνκερ. Αυτό έγινε πριν από 10-12 χρόνια και είχαμε μπροστά ως πρότυπο την προτομή της Αρσινόης, της γυναίκας της Θράκης. Το Φόρουμ έγινε με την σκέψη να υπάρξει περισσότερο ενδιαφέρον για τον Βόρειο Έβρο και για την Ειδική Οικονομική Ζώνη που θα μπορούσε να γίνει σε αυτόν για να μπορεί ο κόσμος να δουλεύει και να έρχονται νέοι άνθρωποι. Αρχικά το Φόρουμ γινόταν στην Αλεξανδρούπολη και μετά γινόταν και εκδρομή στην Σαμοθράκη. Μέσα από αυτό γεννήθηκε η ιδέα να γίνεται προβολή της Αρσινόης της Θράκης. Έχουμε μια μικρή ομάδα, μια αρχιτέκτονα και δύο σχεδιάστριες όπου κάναμε αντίγραφα από τα αγάλματα της Αρσινόης, ανά τον κόσμο που υπάρχουν αρκετά, εκτός από την Ελλάδα που δεν υπάρχει κανένα. Παράλληλα κάνουμε φορέματα και μαντίλια ακριβώς όπως είναι τα αντίγραφα. Το κομμάτια που γίνονται είναι ελάχιστα και συνοδεύονται από ένα μικρό βιβλίο που έχει την ιστορία της Αρσινόης της Θράκης. Αυτό έχει δύο σκοπούς. Ο ένας είναι να γίνει γνωστή η Θράκη και ο Έβρος και ταυτόχρονα η δυναμικότητα μιας γυναίκας η οποία στον 4ο αιώνα π.Χ. μπόρεσε και εξάπλωσε τον ελληνισμό χωρίς να χύσει αίμα, δηλαδή χωρίς πόλεμο.Ήταν η κόρη του Πτολεμαίου του Α΄, παντρεύτηκε τον Λυσίμαχο, μετά παντρεύτηκε τον αδερφό της, μετά τον ετεροθαλή αδελφό της, τον  Πτολεμαίο Β΄. Έζησε έξι χρόνια σε εξορία στην Σαμοθράκη και εκεί μυήθηκε και στα Καβείρια Μυστήρια» είπε μεταξύ άλλων η κ. Καραγιάννη.