Skip to main content

Τέλος κρίσης για την ελληνική οικονομία, αλλά 15 χρόνια μετά

Ποιο είναι το αισιόδοξο σενάριο για να επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μαζί του η ελληνική οικονομία.

Ποιο είναι το αισιόδοξο σενάριο να επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μαζί του η ελληνική οικονομία, αφού η ταύτιση τους είναι σχεδόν ακέραια; Σε μια πενταετία! Τον υπολογισμό δεν τον κάνουμε εμείς, αλλά οι Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, που είχε η Voria.gr, μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, πηγές που αποδεδειγμένα είναι σε θέση να «ξέρουν» μας είπαν, μέσες – άκρες, τα εξής:

*ΑΝ η ανάπτυξη της χώρας «τρέξει» με 3%,

*ΑΝ συνυπολογίσουμε τον πληθωρισμό στο 1% και

*ΑΝ οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων συνεχισθούν απρόσκοπτα,

*Τότε ο στόχος της μείωσης των κόκκινων δανείων από 75 δις που είναι σήμερα, σε 20 δις, ως το τέλος του 2021 είναι πιθανός και άρα η επιστροφή στην κανονικότητα από το 2024 θα είναι δυνατή. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο θα έχουν περάσει 15 χρόνια από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα. Δηλαδή διπλάσιος χρόνος απ’ ό,τι χρειάσθηκε ακόμα και στην Αργεντινή (7,5 χρόνια) για να βγει από το δικό της τούνελ.

Και μια ακόμα κρίσιμη διευκρίνιση. Το παραπάνω είναι το αισιόδοξο σενάριο. Γιατί δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, να σημειώσουμε εδώ ότι για το θέμα των κόκκινων δανείων και της διευθέτησης τους, λέγεται ότι έχει προκύψει διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Και ότι το θέμα θα το χειριστεί η νέα διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Κι ότι μέχρι τότε, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε συνεπάγεται νέες καθυστερήσεις.