Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
x

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ NPD ΕΒΑΛΕ Η ΒΟΥΛΗ

Το γερμανικό ανώτατο δικαστήριο τον Ιανουάριο συμπέρανε ότι οι σκοποί του NPD αντιβαίνουν τους θεμελιώδεις νόμους της χώρας.

Τέλος στην κρατική χρηματοδότηση ακραίων πολιτικών κομμάτων, περιλαμβανομένου του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD), έβαλε σήμερα η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας.

Η Μπούντεσταγκ, ενέκρινε σήμερα την αναθεώρηση ενός άρθρου του Συντάγματος για να καταστεί αυτό δυνατό μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου τον Ιανουάριο, το οποίο συμπέρανε ότι οι σκοποί του NPD αντιβαίνουν τους θεμελιώδεις νόμους της χώρας.

Οι βουλευτές ενέκριναν την αναθεώρηση αυτή του μεταπολεμικού γερμανικού Συντάγματος για να σταματήσει η δημόσια χρηματοδότηση κομμάτων που διάκεινται εχθρικά έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος.

«Το κράτος δεν πρέπει να χρηματοδοτεί εκείνους που επιδιώκουν να το εξαλείψουν», ανέφερε ο συντηρητικός βουλευτής Φόλκερ Ούλριχ (CDU-CSU).

Πάνω από τα δύο τρίτα των κοινοβουλευτικών τάχθηκαν υπέρ του μέτρου. Η αναθεώρηση αυτή υποστηριζόταν από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους συντηρητικούς υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η αντιπολίτευση, το κόμμα Η Αριστερά και οι οικολόγοι, εξέφρασαν επιφυλάξεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εν ονόματι της προάσπισης της πολιτικής πολυφωνίας και του σεβασμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ