Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021
x

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΤΣΑΐΡΙΑ - ΜΠΗΚΑΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Από τα 208 παραπήγματα έμειναν μόνο πέντε. Μετά την 1η Οκτωβρίου αποχωρούν και οι τελευταίοι Ρομά από την περιοχή. Τι σχεδιάζει ο Δήμος Θερμαϊκού.

Μόλις πέντε παραπήγματα παρέμειναν πλέον στα Τσαΐρια, την περιοχή της Περαίας, όπου είχε στηθεί ο άτυπος καταυλισμός των Ρομά, ο οποίος πλέον δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια δεν θα υπάρχει μετά την 1η Οκτωβρίου...

Έπειτα από τις παρεμβάσεις της Αστυνομίας και του Δήμου Θερμαϊκού, σχεδόν το σύνολο των Ρομά έφυγαν και ακολούθησε μια πολύ μεγάλη επιχείρηση με συνεργεία του Δήμου και υπό την επίβλεψη του δημάρχου, Γιώργου Τσαμασλή, προκειμένου να καθαρίσει ο χώρος και να γίνει βιώσιμος.

Αυτό άλλωστε ήταν και το σχέδιο του νέου δημάρχου, καθώς προεκλογικά ήταν από τις βασικές εξαγγελίες του προς τους κατοίκους της Περαίας, οι οποίοι ήταν οργισμένοι από την κατάσταση που επικρατούσε.

Πρώτο μέλημα της δημοτικής αρχής ήταν να απομακρυνθούν οι Ρομά και να πάψει να υφίσταται ο καταυλισμός, με συνεννόηση όμως και χωρίς να προκληθούν εντάσεις. Αυτό σχεδόν ολοκληρώθηκε. Από τα 208 παραπήγματα έχουν απομείνει μόλις πέντε. Ακολουθεί η προσπάθεια καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης όλων των ρυπογόνων υλικών, προκειμένου να μην αποτελεί πλέον «χαβούζα» για την παραθαλάσσια περιοχή και κυρίως να μην αποτελεί μια ανεξέλεγκτη χωματερή, που απειλεί εκτός από το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Και τέλος στο σχεδιασμό του Δήμου είναι η πλήρης αναμόρφωση του χώρου.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο κ. Τσαμασλής, που σήμερα επέβλεψε τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, «πρέπει μετά την οριστική αποχώρηση των Ρομά να μαζέψουμε, να απομακρύνουμε και να διαχειριστούμε απίστευτα πολλούς τόνους μπάζων. Αφού ολοκληρωθεί και η απομάκρυνση των τελευταίων Ρομά, μετά την 1η Οκτωβρίου και κατόπιν συνεννόησης μαζί τους. Στη συνέχεια θα στρώσουμε το έδαφος και θα προχωρήσουμε το σχεδιασμό που έχουμε για την ανάπλαση της περιοχής, με τους εθελοντές μας και φυσικά τους εργαζόμενους του Δήμου. Σχεδιάζουμε δενδροφυτεύσεις και διαμόρφωση της περιοχής, στην οποία εθελοντικά θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι ίδιοι οι Ρομά. Όλα έγιναν σε συνεννόηση, χωρίς προβλήματα και περιττές εντάσεις και με σεβασμό στους ανθρώπους που είχαν καταλάβει τον χώρο. Και φυσικά με την άριστη συνεργασία μας με την Ελληνική Αστυνομία, η διαρκής και διακριτική παρουσία της οποίας ήταν καταλυτική. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι σε αυτή την προσπάθεια ήμασταν όλοι οι φορείς μαζί και η Πυροσβεστική και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θέρμης, που βοήθησαν σημαντικά».

«Ήταν 208 παραπήγματα (τσαντίρια) μείνανε πέντε. Με όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε καταφέραμε να απομακρύνουμε τον καρκίνο από την περιοχή μας και βλέπω όλους σας να βοηθάτε για το τελικό καλό αποτέλεσμα, σας ευχαριστώ», γράφει ο κ. Τσαμασλής σε ανάρτησή του στο Facebook.

Πηγή φωτογραφίας: Γιώργος Καριώτης/Facebook
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ