Skip to main content

Τέλος στο χάος στην πλατεία Αριστοτέλους

Να βάλει ένα τέλος στη «χαώδη κατάσταση», που επικρατεί στην πλατεία Αριστοτέλους, με τα τραπεζοκαθίσματα επιχειρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Αλλάζει ο τρόπος αδειοδότησης των καταστημάτων.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Να βάλει ένα τέλος στο «καθεστώς αταξίας» και στη «χαώδη κατάσταση», που επικρατεί στην πλατεία Αριστοτέλους, αναφορικά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τραπεζοκαθίσματα επιχειρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να μειωθούν τα τραπεζοκαθίσματα και να τοποθετηθούν ομοιόμορφα διαχωριστικά και ομπρέλες κοινής αισθητικής. Παράλληλα, κίτρινες γραμμές θα διαχωρίζουν τα σημεία όπου θα βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα.

Το σχέδιο βασίζεται στο πρότυπο του πεζοδρόμου της Ικτίνου, ενώ οι αλλαγές θα καθοριστούν βάσει τριών παραγόντων, την ενόχληση των κατοίκων, την ενόχληση των πεζών, αλλά και τη διασφάλιση της επένδυσης των καταστηματαρχών. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η όλη διαδικασία των αλλαγών να δρομολογηθεί έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Για πλήρες ξεσάλωμα, το οποίο ο δήμος δεν θα το ανεχτεί, έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η πλατεία Αριστοτέλους, να αποτελέσει πρότυπο και να γίνει η καλύτερη στην Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πια το μπάχαλο με τους ιδιοκτήτες των καφετεριών να τοποθετούν τα τραπεζοκαθίσματα, όπου θέλουν», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Ο δήμος σκοπεύει να καταστήσει την Πλατεία Αριστοτέλους πρότυπο για την εφαρμογή του νόμου στις 3.500 καφετέριες που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη. Η νέα χωροθέτηση κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Αριστοτέλους βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία προσκλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να διατυπώσουν τις προτάσεις τους.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης, έρχονται αλλαγές και στον τρόπο αδειοδότησης των καταστημάτων. Όλες οι άδειες που έχουν λάβει οι καταστηματάρχες ακυρώνονται και θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις εκ νέου για άδειες τόσο για την έκταση του χώρου που θα χρησιμοποιούν όσο και για το ωράριο της μουσικής. Στο εξής, σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, οι άδειες θα δίνονται μετά από έλεγχο και σχέδιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, η οποία θα καταγράφει τον χώρο και τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων. Οι άδειες των καταστημάτων θα συνοδεύονται από χάρτη για τα τραπεζοκαθίσματα που θα είναι αναρτημένος στην προθήκη κάθε καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο δήμος υπολογίζει ότι μέσα σε ένα χρόνο θα αλλάξουν σταδιακά όλες οι άδειες και θα δοθούν οι καινούργιες.

Διαμαρτυρίες για τα πρόστιμα και τα δημοτικά τέλη

Να δώσει λύση στο «θολό τοπίο» που επικρατεί με τα πρόστιμα, θα επιχειρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκαν οι καταστηματάρχες της περιοχής. «Το 2010 επιβλήθηκαν πρόστιμα που έφθασαν μέχρι και τα 100.000 ευρώ μόνο για μια καφετέρια, ενώ οι καταστηματάρχες δεν πλήρωσαν ποτέ για πολλά από τα πρόστιμα» είπε ο κ. Κουράκης.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χασδάι Καπόν γνωστοποίησε ότι οι καταστηματάρχες δεν πληρώνουν τα πρόστιμα, με το πρόσχημα της αλλαγής της άδειας. Ανέφερε, επίσης, ότι η πλειονότητα των μαγαζιών δεν έχει εκδώσει άδειες για το 2008 έως το 2010 και κατ' επέκταση δεν πληρώνουν τέλη.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι εκπρόσωποι των καταστηματαρχών ζήτησαν μεταξύ άλλων τη μείωση των δημοτικών τελών, ενώ εξέφρασαν παράπονα, αναφορικά με την μικροεγκληματικότητα που υπάρχει στην περιοχή και την έλλειψη αστυνόμευσης.