Skip to main content

Τέμπη: Αποστάσεις πανεπιστημιακών από τις εκτιμήσεις για αποκατάσταση μέχρι το Πάσχα

Aποστάσεις από την εκτίμηση περί αποκατάστασης του προβλήματος που προκάλεσαν στο εθνικό δίκτυο οι κατολισθήσεις στα Τέμπη μέχρι το Πάσχα πήρε σήμερα κλιμάκιο πανεπιστημιακών καθηγητών που επισκέφθηκε
Aποστάσεις από την εκτίμηση περί αποκατάστασης του προβλήματος των κατολισθήσεων στα Τέμπη μέχρι το Πάσχα ή το αργότερο εντός 16 εβδομάδων πήρε σήμερα κλιμάκιο πανεπιστημιακών καθηγητών που επισκέφθηκε την περιοχή, κατόπιν πρόσκλησης του Τμήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ. Οι καθηγητές άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκρήξεις για τη διάνοιξη των σηράγγων στα Τέμπη να έπαιξαν ρόλο στην εκδήλωση του φαινομένου των κατολισθήσεων. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι εάν δεν περιέλθουν σε γνώση τους συγκεκριμένα μετρητικά στοιχεία για την καταπόνηση των πρανών στα Τέμπη από τις εκρήξεις, δεν είναι σε θέση να μιλήσουν με σιγουριά για το εάν αυτές συγκαταλέγονται στους παράγοντες που οδήγησαν στις μαζικές καταπτώσεις μεγάλων βράχων και στο κλείσιμο της κοιλάδας. «Μέχρι στιγμής έχουμε μόνον ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, οι κ.κ. Γεώργιος Δημόπουλος, καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Γεώργιος Μίγγιρος, καθηγητής Γεωλογίας του Γ.Π.Α., Γεώργιος Σούλιος, καθηγητής Υδρογεωλογίας του Α.Π.Θ. και Χρήστος Νεοφύτου, κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Κ.Ε., κ. Κωνσταντίνο Σκόρδα και 5μελή επιτροπή γεωτεχνικών του ΓΕΩΤΕΕ, επισήμαναν ότι θα είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε επιστήμονα να βάλει την υπογραφή του σε μία απόφαση ανοίγματος της κοιλάδας των Τεμπών πριν το Πάσχα ή το αργότερο σε 16 εβδομάδες, εφόσον δεν έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν ελλοχεύει κανένας απολύτως κίνδυνος για τους διερχόμενους πολίτες. Στην ίδια κατεύθυνση κατέστησαν σαφές ότι το ασβεστολιθικό πέτρωμα που κυριαρχεί στην κοιλάδα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στη διάβρωση από το νερό και πολλές φορές αυτή η διάβρωση μπορεί να λειτουργήσει αθροιστικά, σε βάθος χρόνου.

Πρόσθεσαν, πάντως, ότι ο εν λόγω παράγοντας (σαθρότητα πετρώματος) ήταν γνωστός στην πολιτεία και στην κατασκευάστρια εταιρία, αφού είχε εντοπιστεί σε διάφορες γεωλογικές μελέτες που είχαν εκπονηθεί πριν την έναρξη του έργου των σηράγγων αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον είχε ληφθεί σοβαρά υπόψη, θα μπορούσε να έχει ληφθεί μέριμνα και να έχουν αποφευχθεί διάφορα προβλήματος κατά την εκτέλεσή του.  Υποστήριξαν, εξάλλου, ότι η αποκατάσταση των προβλημάτων από τις κατολισθήσεις θα πρέπει να γίνει σε όλο το μήκος της κοιλάδας, διαδικασία που είναι και δαπανηρή και χρονοβόρα. «Για τον εκβραχισμό των πρανών σε όλο το μήκος του δρόμου, που διέρχεται την κοιλάδα, θα απαιτηθεί διάστημα πολύ μεγαλύτερο των 16 εβδομάδων» σημείωσε ο κ. Δημόπουλος. Οι πανεπιστημιακοί επισήμαναν, συνάμα, ότι πρέπει να διασφαλισθεί πως οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών δεν θα αλλοιώσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, χωρίς να αφήσουν όμως και κανένα περιθώριο επανάληψης του επικίνδυνου φαινομένου της αποκόλλησης βράχων. «Το υπουργείο Υποδομών και η κατασκευάστρια εταιρία δε θα πρέπει να υποβαθμίζουν το συγκεκριμένο κίνδυνο» ειπώθηκε από τους καθηγητές.