Skip to main content

Ταινία για την εβραϊκή Θεσσαλονίκη από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η ταινία θα αποτελείται από επτά σκέλη, επτά ταινίες μικρού μήκους τις οποίες θα μπορεί να απολαύσει ο θεατής και ανεξάρτητα

Την παραγωγή μιας ταινίας μεγάλου μήκους με θέμα την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης θα αναλάβει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το MOMus, όπως αποκάλυψε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου συμμετέχοντας στην εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «Διάλογοι».

Η ταινία θα αποτελείται από επτά σκέλη, επτά ταινίες μικρού μήκους τις οποίες θα μπορεί να απολαύσει ο θεατής και ανεξάρτητα. Ακόμα, το εγχείρημα θα «μεταφραστεί» και σε μια video εγκατάσταση που θα στηθεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2021.

Η ταινία θα ξεκινάει από το 1910 και θα φτάνει μέχρι και το 1960 την περίοδο που οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης διεκδικούν δικαστικά τις περιουσίες τους. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη θα κάτσουν δύο νέοι και ταλαντούχοι καλλιτέχνες, ο Xρήστος Πασσαλής και ο Σύλλας Τζουμέρκας ενώ θα συμμετάσχουν και γνωστοί ηθοποιοί, όπως η Θέμις Μπαζάκα και η Αγγελική Παπούλια. 

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεαδάκης, παρόλο που στα γυρίσματα τα κουστούμια των ηθοποιών θα είναι εποχής, η εικόνα της πόλης θα είναι η σημερινή ώστε να υπογραμμιστεί ότι ο αποδεκατισμός της εβραϊκής κοινότητας αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για τη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε πως η πρωτοποριακή βίντεο εγκατάσταση θα παρουσιαστεί για τα 100 χρόνια από την επανάσταση επισημαίνοντας ότι η διαχείριση τραυμάτων παίζει ρόλο στη συγκρότηση εθνικής ταυτότητας. 

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει τα 60 του χρόνια, συμμετέχει σε μια τόσο μεγάλη και φιλόδοξη παραγωγή.