Skip to main content

Τεντώνει το σχοινί η Gazprom: Δεν λειτουργεί ο Nord Stream μέχρι νεωτέρας «λόγω βλάβης»

Η ρωσική εταιρεία απέφυγε να προσδιορίσει το πότε θα είναι σε θέση να ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα του αερίου προς την Ευρώπη.

O αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 δεν θα επαναλειτουργήσει αύριο Σάββατο, ανακοίνωσε αιφνιδίως η Gazprom.

Η ρωσική εταιρεία επικαλείται νέα ζημιά στον κινητήρα του στροβίλου και απέφυγε να προσδιορίσει το πότε θα είναι σε θέση να ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα του αερίου προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εταιρεία η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη, και δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη συνέχιση των προμηθειών μέσω του αγωγού.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε μειώσει την προμήθεια μέσω του αγωγού στο 40% της χωρητικότητας τον Ιούνιο και στο 20% τον Ιούλιο, κατηγορώντας τα θέματα συντήρησης και τις κυρώσεις που λέει ότι εμποδίζουν την επιστροφή και την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, θεωρούν στην Ευρώπη, αποτελεί απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ως αντίδραση στις αποφάσεις για το πλαφόν στις τιμές αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, που έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι και η G7.

Διαβάστε: Οι G7 συμφωνούν να οριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Η διαρροή λαδιού μηχανής που, σύμφωνα με την Gazprom, εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, υποστήριξε αργά το βράδυ της Παρασκευής η εταιρεία Siemens Energy.

«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης», ανέφερε η γερμανική εταιρεία.