Skip to main content

ΤΑΙΠΕΔ: Αποσφραγίστηκαν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την Εγνατία Οδό

Επόμενο στάδιο είναι η διαδικασία υποβολής βελτιωμένων οικονομικών προσφορών, η οποία θα λάβει χώρα κατόπιν νεότερης απόφασης του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Στην αποσφράγιση των Φακέλων Β’ των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών, που κατατέθηκαν την 01/04/2021 προχώρησε κατά την σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι ενώσεις προσώπων που κατέθεσαν προσφορές είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

1) VINCI HIGHWAYS S.A.S. - VINCI CONCESIONES S.A.S. - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε.

2) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας και αφού διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής βελτιωμένων οικονομικών προσφορών, η οποία θα λάβει χώρα κατόπιν νεότερης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Δικαίωμα κατάθεσης βελτιωμένης προσφοράς θα έχουν και οι δύο κοινοπραξίες υπό την προϋπόθεση ότι οι οικονομικές προσφορές που έχουν καταθέσει δεν απέχουν σημαντικά μεταξύ τους. Εάν η απόσταση είναι της τάξης άνω του 15%, τότε δικαίωμα βελτιωμένης προσφοράς θα έχει μόνον ο πρώτος. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις, όλο αυτό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Η Εγνατία Οδός είναι ένας έτοιμος αυτοκινητόδρομος, μήκους 658 χιλιομέτρων, συν τα 225 χιλιόμετρα των τριών καθέτων οδικών αξόνων που συνδέουν τον κύριο οδικό άξονα με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που βρίσκεται σε λειτουργία και με ανεπτυγμένο το μεγαλύτερο μέρος των σταθμών διοδίων. Συνεπώς ο ανάδοχος θα μπορεί να υπολογίζει σε υψηλούς διασφαλισμένους τζίρους, ήδη από την πρώτη μέρα.