Skip to main content

ΤΑΙΠΕΔ: Ο σχεδιασμός για Εγνατία, ΕΥΑΘ, Μαρίνα Αρετσού και ακίνητο ΕΡΤ

Τι περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε στις 15 Φεβρουαρίου από το ΚΥΣΟΙΠ και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ

Το χρονοδιάγραμμα μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, όπως είναι η Εγνατία Οδός, τα ΕΛΠΕ, το "Ελ. Βενιζέλος" και η ΔΕΠΑ, αλλά και νέα έργα, όπως η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα, καθώς και μαρίνες, όπως αυτές στη Ρόδο, στη Μύκονο κ.ά. περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε στις 15 Φεβρουαρίου από το ΚΥΣΟΙΠ και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Για την Εγνατία Οδό ορίζεται ως ημερομηνία για την υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών η 7η Ιουνίου του 2019.

Τα επόμενα βήματα καθορίζονται ακόμη ως εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

1.Τροποποίηση από το Υπουργείο Υποδομών της Πρόσκλησης Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μετάταξη του προσωπικού της Εγνατίας Οδού, βάσει της επιστολής που θα αποσταλεί από την Εγνατία Οδό και θα εκθέτει τις ανάγκες της εταιρείας σε προσωπικό έως την έναρξη της παραχώρησης (Φεβρουάριος 2019)

2.Έγκριση από το Υπουργείο Υποδομών του εγκεκριμένου από την Εγνατία Οδό προϋπολογισμού για το 2019  

3.Υποβολή από το Υπουργείο Υποδομών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του προτεινόμενου υποψηφίου για τη θέση του Δν/ντος Συμβούλου της Εγνατίας Οδού, σεσυνέχεια αξιολόγησης λίστας υποψηφίων από ανεξάρτητο εξωτερικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ και ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του από την Βουλή

4.Υποβολή από το Υπουργείο Υποδομών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του προτεινόμενου υποψηφίου για την θέση του Προέδρου της Εγνατίας Οδού σε συνέχεια αξιολόγησης λίστας υποψηφίων από ανεξάρτητο εξωτερικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ

5.Έκδοση ΚΥΑ θέσης σε λειτουργία των  ΣΔ Ωραιοκάστρου και Ασπροβάλτας, η οποία, σύμφωνα με το SMOU, έπρεπε να εκδοθεί εντός μίας εβδομάδας από την ολοκλήρωση της κατασκευής των ως άνω σταθμών (η κατασκευή της Ασπροβάλτας ολοκληρώθηκε την 11/10/2018 και του Ωραιοκάστρου την 20/11/2018)

6.Αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ορισμένα σημεία του Αυτοκινητόδρομου, οι οποίες έχουν λήξει ή αναμένεταινα λήξουν. Η Εγνατία Οδός Α.Ε.  υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις και μελέτες στην ΔΙΠΑ (εκκρεμείηολοκλήρωση των υποβολών)/Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕ). Η ΔΙΠΑ πρέπει να προβεί στην έκδοση νέων ΑΕΠΟ (για τις άδειες που έχουν λήξει) ή να ανανεώσει όσες λήγουν σύντομα (A’ Τρίμηνο2019)

7.Η Διοικητική Αρχή Σηράγγων πρέπει νααπαντήσει οριστικά σε όλους τους υποβληθέντες από την Εγνατία Οδό φακέλους (έγκριση μελετών) αναφορικά με την αδειοδότηση των 33 σηράγγων του Αυτοκινητοδρόμου  (Α’ τρίμηνο 2019)

8.Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εγνατία Οδός Α.Ε πρέπει να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για τις επικείμενες εργασίες που περιγράφονται στην Σύμβαση Παραχώρησης και ειδικά για την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων (Α’ τρίμηνο2019)

9.Εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής, κατόπιν της έγκρισής της από την DG MOVE (Α’ τρίμηνο2019)

10.Έκδοση απαιτούμενων αδειών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του Σταθμού διοδίων Καβάλας(Φεβρουάριος 2019)

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ

1.Έναρξη κατασκευής μετωπικών και πλευρικών ΣΔ (Α’ τρίμηνο 2019)

2.Υποβολή όλων των φακέλων για την αδειοδότηση των σηράγγων(Φεβρουάριος2019)

3.Απελευθέρωση των εσόδων της Εγνατίας Οδού από το υφιστάμενο υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς Ενέχυρο, πριν από την κατακύρωση του Διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε ο Αυτοκινητόδρομος να μεταβιβαστεί ελεύθερος στον Παραχωρησιούχο

Σε ό,τι αφορά την πώληση του 24,02% της ΕΥΑΘ, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

-Αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας

-Καθορισμός τιμολογιακής πολιτικής της ΕΥΑΘ

-Προσδιορισμός κόστους Παροχής Υπηρεσιών ύδατος

-Πρόσληψη Συμβούλων για την αξιοποίηση του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ

Για την παραχώρηση της Μαρίνας στην Αρετσού αναμένεται η έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι για το ακίνητο πρώην κυριότητας ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και η επαναφορά τουστο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να παραχωρηθεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου.

Στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνονται 24 δράσεις, ως εξής:

1. Ελληνικό

2. 10 Οργανισμοί Λιμένος

3. ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO)

4. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α E (ΔΑΑ)

5. Μαρίνες

6. Εγνατία Οδός

7. Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ)

8. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)

9. Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ)

10. Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ)

11. Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ)

12. Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Ν. Καβάλα

13. Ακίνητα Αφάντου

14. Ακίνητα σε Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες vii και viii

15. Ακίνητο Castello bibelli Κέρκυρας

16. Γηπεδική έκταση στο Δήμο Μαρκοπούλου

17. Ακίνητο ΞΕΝΙΑ και Ιαματική Κύθνου

18. Ακίνητο λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων

19. Ακίνητο camping Καμμένων Βούρλων

20. Ακίνητο Θερμοπυλών

21. Ακίνητο σε Γούρνες Ηρακλείου

22. Ακίνητο πρώην κυριότητας ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης

23. Πρώην εργοστασιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου ΑΒΚ 314

24. Πρώην ακίνητο EOMMEX, στις οδούς Κορύζη και Θράκης, στον Ταύρο (Δήμος Ταύρου- Μοσχάτου).

Σχετικά με ορισμένες από τις δράσεις αυτές:

*Για το "Ελ. Βενιζέλος", η προετοιμασία της συναλλαγής πώλησης του ποσοστού που διατηρεί το ΤΑΙΠΕΔ στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την έναρξη υλοποίησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρονικής παράτασης της σύμβασης αξιοποίησης (έως το 2046).

*Για τη μαρίνα στη Μύκονο, η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης συμβούλων για τον διαγωνισμό αξιοποίησης των δραστηριοτήτων μαρίνας και κρουαζιέρας αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο α' εξάμηνο του 2019.

*Για τη μαρίνα στη Ρόδο, αναμένεται η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης συμβούλων για τον διαγωνισμό αξιοποίησης της μαρίνας μέσα στο α' εξάμηνο του 2019.

*Για τα ΕΛΠΕ, αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέσα στο α' τρίμηνο εφέτος.

*Για το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται η αξιολόγηση από το Ταμείο των εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αξιοποίησης.

*Για τη ΔΕΠΑ, στόχος είναι η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης του μεριδίου συμμετοχής 50%+1 μετοχή του Δημοσίου στην εμπορία εντός τουλάχιστον ενός μηνός από την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ, το οποίο εκκρεμεί. Ενώ, η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης του μεριδίου συμμετοχής του Δημοσίου (14%) στις υποδομές, θα εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της εμπορίας.

Δείτε το χρονοδιάγραμμα εδώ.