Skip to main content

Τεράστια κερδοσκοπία θα προκαλέσει φυγή χώρας από την Ευρωζώνη, τονίζει ο Γιούνκερ

Εχθρικά διάκειται ο πρόεδρος του Eurogroup στη δυνατότητα εξαίρεσης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, καθώς όπως υποστηρίζει κάτι τέτοιο θα προκαλέσει «ένα τεράστιο κύμα κερδοσκοπίας».
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι διάκειται εχθρικά στη δυνατότητα εξαίρεσης μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, που υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία, διότι θα προκαλέσει «ένα τεράστιο κύμα κερδοσκοπίας». Όταν ρωτήθηκε για την επιλογή αυτή σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 24, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε: «Δεν είναι μια επιλογή, είναι μάλλον μια απαγόρευση. Δεν μπορούμε να βγούμε από τη ζώνη του ευρώ, έτσι».

«Είμαι εναντίον αυτής της ιδέας που θωπεύουν ορισμένοι στην Γερμανία, να μπορούμε με την μορφή κύρωσης να εξαιρέσουμε ένα κράτος μέλος από τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

«Αυτός που δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα της εξαίρεσης, δίνει επίσης στον εαυτό του το δικαίωμα να αποχωρήσει με την δική του θέληση. Ή, αν αύριο μια χώρα μπορεί να αποκλειστεί και μια άλλη χώρα μπορεί να εγκαταλείψει (τη ζώνη του ευρώ), επειδή θα το ήθελε, θα γίνουμε μάρτυρες ενός τεράστιου κύματος κερδοσκοπίας», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλόντ Γούνκερ «μία ημέρα θα κερδοσκοπήσουμε με την αποπομπή ενός κράτους-μέλους της ζώνης, μια άλλη ημέρα θα κερδοσκοπήσουμε με την εθελούσια έξοδο ενός άλλου κράτους μέλους».

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στα μέσα Μαρτίου, ότι η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να μπορεί να αποκλείσει, ως ύστατη λύση, ένα από τα μέλη της που δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ενιαίο νόμισμα.

Το μέτρο αυτό θα καθιστούσε αναγκαία μια αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ. Κάτι τέτοιο πάντως δεν αναφέρθηκε στη συμφωνία της Πέμπτης στις Βρυξέλλες από τους Ευρωπαίους ηγέτες για ένα σύστημα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.