Skip to main content

Τεράστιο το ενδιαφέρον για το LEADER σε επτά δήμους της Θεσσαλονίκης

Η πρόσκληση αφορούσε την περιοχή των Δήμων Λαγκαδά, Βόλβης και τμημάτων των Δήμων Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα

Πολύ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για την υλοποίηση επενδύσεων ιδιωτικού χαρακτήρα στο τοπικό πρόγραμμα CLLD / LEADER, στην 1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η ηλεκτρονική υποβολή προτάσεων, που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Ν. Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΑΝΕΘ) στην περιοχή των Δήμων Λαγκαδά, Βόλβης και τμημάτων των Δήμων Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα, ολοκληρώθηκε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Οι προτάσεις αφορούν σε έργα συγχρηματοδοτούμενα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.

Η πρόσκληση αφορούσε σε επενδυτικά σχέδια στον τομέα της μεταποίησης – τυποποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, βιοτεχνίας – χειροτεχνίας κλπ, παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού, οικοτεχνίας και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, δασοκομικών τεχνολογιών, δράσεις συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών παραγόντων, δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης στον γεωργικό και δασικό τομέα.

Συνολικά υποβλήθηκαν 122 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 32.010.796€ και αιτούμενο ποσό χρηματοδότησης (Δημόσια Δαπάνη) 18.597.557€, που είναι περίπου 5 φορές παραπάνω από το ποσό που προκηρύχθηκε (3.732.500€).

Από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν το 18,1% αφορά στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, το 41,5% αφορά στον τομέα του τουρισμού, το 19,3% σε βιοτεχνίες, το 14,1% σε παροχή υπηρεσιών, το 3,3% σε δράσεις συνεργασίας, και το υπόλοιπο κατανέμεται στις λοιπές δράσεις του Προγράμματος.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φυσικών φακέλων των δικαιολογητικών των αιτήσεων στήριξης (5 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής)  θα ξεκινήσει άμεσα η συγκριτική αξιολόγηση των προτάσεων.